MI6: Tito ’48. tražio azil u Švajcarskoj

MI6: Tito ’48. tražio azil u Švajcarskoj

30 avgusta 2013

tito-e1330580987251 - CopyU knjizi „MI6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949.“, koja je predstavljena u Beogradu, navodi se da je Josip Broz Tito 1948. tražio azil od Švajcarske.

Bilo je to, kako tvrdi autor Kit Džefri, u vreme sukoba sa Staljinom kada se sovjetska invazija na Jugoslaviju smatrala vrlo mogućim scenarijom.

Knjiga je prva službena istorija britanske obaveštajne službe, koja sadrži gotovo 800 stranica napisanih na temelju intervjua i dokumenata MI6-a, a koja završava na početku Hladnog rata, prenosi Jutarnji list.

Autor knjige, Kit Džefri sretao se, kako je rekao, sa značajnim ograničenjima dok je pisao knjigu, od činjenice da su mnogi ključni obaveštajni dokumenti uništeni, do neizbežnih političkih dvoumljenja oko toga da li bi u knjigu trebalo uvrstiti neke detalje, na primer treba li otkriti imena davno penzionisanih agenata koji u vreme dok su bili aktivni nisu bili otkriveni. Njihovh identitet je zaštićen.

Među tajnim agentima koji su radili za MI6 ima i nekoliko Jugoslovena a dve strane govore o Draži Mihajloviću i Josipu Brozu Titu i njihovom odnosu sa Nemcima i saveznicima.

Knjiga „MI6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949.“ u Velikoj Britaniji je objavljena još 2010. i izazvala je veliki interes. Detalj o Titu otkriven je kad je knjiga nedavno prevedena za srpsko izdanje pa su je beogradski istoričari i recenzenti detaljno pročitali.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *