Mića Megatrend se iščlanio iz SPS i napustio Srbiju

Mića Megatrend se iščlanio iz SPS i napustio Srbiju

12 septembra 2014

mica-jovanovic-megatrend-790x423-620x330Mića Jovanović, bivši rektor Univerziteta “Megatrend”, napustio je SPS, ali i Srbiju, i preselio se u Francusku, saznaje Alo. Jovanović je, povodom teksta o angažmanu Alise Marić u kom je spomenut, iz Francuske poručio da nema nameru da se angažuje u diplomatiji, kako su to tvrdili izvori Alo-a iz MSP-a.

„Ja sam prvi i poslednji put bio u Ministarstvu spoljnih poslova 19. juna 2014, na poziv ministra Dačića. Otišao sam na poziv ministra, zadržao se oko 15 minuta i tom prilikom ga obavestio da izlazim iz članstva Socijalističke partije Srbije. Odmah posle toga, narednih dana, moj sin Boško i ja istupili smo iz SPS-a“, kaže Jovanović i u razgovoru za Alo otkriva kakvu je ulogu u prošlosti igrao u SPS-u, ali i na političkoj sceni Srbije.

„Posle 5. oktobra 2000. godine, kada je SPS bio u rasulu i nestajao sa političke scene, prihvatio sam 18 istaknutih članova te partije i zaposlio na Univerzitetu “Megatrend”, iako to niko nije tražio od mene. Bili su to moji partijski drugovi, koje sam hteo da zbrinem i zaštitim od dosovske harange. Nabrojaću samo neke od njih: Rajko Unčanin, Mirko Kulić, Živko Kulić, Milivoje Pavlović… Kasnije i Žarko Obradović i Vladan Kutlešić. Bili su tu i neki službenici sa Studentskog trga. Trebalo je stisnuti petlju i to uraditi u to vreme ostrašćenosti novih vlasti. Rizikovao sam i “Megatrend”, a i svoju karijeru“, podseća Jovanović i dodaje da je 2008. godine “presudno učestvovao u pregovorima između SPS-a i DS da se napravi koalicija”.

„Bio sam spona između Borisa Tadića sa jedne strane i Mrkonjića, Dačića i Žarka Obradovića sa druge strane. Trčao sam između Užičke i “Kolinga”, gde je bio štab SPS-a, sa pomenutim vrhom rukovodstva SPS-a. Koalicija je napravljena, SPS se ponovo vratio u priču i dobio veliki broj ministarstava, predsednika Skupštine…“, podseća Jovanović na dane u kojim je kako tvrdi odigrao ključnu ulogu za povezivanje DS-a i SPS-a. U znak zahvalnosti za njegov angažman, tadašnji predsednik Boris Tadić, nagradio ga je kako kaže „izuzetnim predavanjem 20. oktobra 2008. u trajanju od 2 sata i 20 minuta, pred prepunim amfiteatrom na Megatrendu.

„Sa suprugom Milicom sam se 8. avgusta preselio u Francusku, u Kan, gde već 15 godina imam drugi dom. Vilu na fotografiji, u kojoj sad živim, lično sam izgradio pre 15 godina“, objašnjava Mića Jovanović.

Jovanović tvrdi i da je 2012. „ceo Univerzitet ‘Megatrend’ „, sa 27.000 studenata i blizu 1.000 zaposlenih bio podrška SPS-u na izborima“. Podseća da je lično aktivno učestvovao u kampanji, „od Subotice do Surdulice, a preko istočne Srbije“, gde je i sam često govorio na skupovima.

Na poslednjim, vanrednim izborima, takođe je ceo “Megatrend” bio podrška SPS-u i Ivici Dačiću.

„Više puta je Jelko Kacin, tadašnji izvestilac EU za Srbiju i Balkan i moj lični prijatelj, na moju inicijativu dolazio u Beograd i smatram da je lično doprineo ulasku SPS-a u Vladu, u trenucima kada je to bilo više nego neizvesno“, otkriva Jovanović.

Zašto je posle svega napustio socijaliste, objašnjava time što su oni njemu okrenuli leđa kada mu je bilo najteže:

„SPS sam napustio 19. juna, posle kraćeg razgovora sa Ivicom Dačićem, i od tada nemam nikakve kontakte ni sa njim ni sa drugim članovima rukovodstva. Razlog za to bio je potpuno pasivan odnos Dačića i SPS-a prema meni i Univerzitetu “Megatrend” u periodu kada smo teško trpeli zbog najvećeg medijskog linča, koji nas je nepravedno zadesio i trajao punih šest nedelja“.

Bivši rektor Megatrenda na kraju navodi da, iako je napustio zemlju, taj Univerzitet ostaje u njegovom stoprocentnom vlasništvu, ali i dodaje da „ne namerava da više išta radi u Srbiji“.

(Alo)

KOMENTARI2 komentara

  1. Enky says:

    Ma nevin je skroz.Mislim ,da je pun ko brod!25godina,samo uzimati i to enormne količine,možda čak ima i neko ostrvo u vlasništvu!?

  2. Slučajni says:

    27000 studenata X 1,500evra (prosečna školarina) ukupno 40 500 000 evra. 1000 radnika X 3600evra (prosečna godišnja plata) ukupno 3 600 000 evra. Prostom računicom: Mića Jovanović je bio u plusu 37 000 000 evra godišnje!? Pa toliko ne zarađuju ni najveći giganti u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *