MIĆUNOVIĆ: DS nije ni Tadićeva ni Đilasova

MIĆUNOVIĆ: DS nije ni Tadićeva ni Đilasova

13 januara 2014

DEBATA "SRBIJA I EU POSLE 9. DECEMBRA"Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović poručio je danas da, bez obzira na ishod nesuglasica u toj stranci, važno da ona ostane jedinstvena i snažna opozicija sadašnjim negativnim društvenim procesima, jer, kako je rekao, ona ne pripada ni Draganu Đilasu ni Borisu Tadiću već članovima i biračima Demokratske stranke i, još šire, građanima demokratske Srbije.

„Članstvo DS želi jedinstvo. Ono vidi ugroženost stranke od jednog režima koji je preuzeo njen program, i sa obećanim realističnijim pristupom kosovskom problemu, deklarisao svoju proevropsku politiku. Ali prave reforme u društvu se jos ne naziru, a kamo li evropske vrednosti i standardi“, izjavio je Mićunović Tanjugu.

On je istakao da svako kome je stalo do demokratije i budućnosti Srbije mora da nastoji da se po svaku cenu DS održi, jer to je interes društva u celini i čak patriotski stav, jer bez jake opozicije, bez političke alternative režimu, i sam režim postaje još gori.

„Šta će biti na sednici Glavnog odbora (18. januara) – videćemo. To je događaj u kome učestvuje nekoliko stotina ljudi, i svako ima svoje mišljenje, svoju volju i svoj interes. Rezultat sa toliko učesnika nije lako predvideti. Važno je da se inicira iskren razgovor i mi ćemo doći do nekog rezultata, a sve drugo je spinovanje kroz medije koje ima jedini cilj – da se razdrobi ta stranka“, rekao je Mićunović.

Neprikosnoveno liderstvo je, prema njegovom mišljenju, štetno za političku organizaciju kakva je DS, u kojoj se mora gajiti opoziciono, kritičko mišljenje, onako kako se opozicija i kritika moraju gajiti i u čitavom društvu.

„DS može da preživi i bez Đilasa i bez Borisa i bez mene, i bilo kog pojedinca. Važno je da ne svedemo sve na personalni nivo, jer nemamo pravo da uništimo poslednju nadu i da čovek posle razocarenja nema gde da se okrene. DS ima na hiljade mladih i sposobnih muškaraca i žena, kojima treba pružiti šansu da aktivnije utiču na politiku stranke“, rekao je Mićunović.

On je pretendentima na najviše funkcije u DS zamerio na preterano marketinškom pristupu politici, upozorivši da se glasovi i podrška ne mogu kupovati na političkom tržištu onako kako se kupuju sapun i deterdžent u tržnom centru.

U DS, takođe, kako je rekao, treba pokrenuti i otvorenu i debatu i analizu onoga što se u njoj dešavalo pre i posle poslednjih parlamentarnih izbora, dakle moraju se položiti računi, a ne praviti koterije i lobi-grupe poslušnih birača u stranačkim organima.

„Nekorektno je terati ljude kao da su nečija vojska ili vlasništvo na ovu ili onu stranu, a ako pogreše u opredeljenju gube mogućnost za napredovanje ili političku karijeru. Ko sme da postavi takvu dilemu strogog opredeljenja članovima stranke? Svako ko smatra da je važan i značajan politički činilac može da osnuje stranku, ali onaj koji trenutno predstavlja stranku, u bilo kom njenom organu, mora se strogo pridržavati svih procedura i ne sme da odlučuje samovoljno“, rekao je Mićunović.

Upitan da li je zagovornik ostanka DS u opoziciji ili saradnje sa Srpskom naprednom strankom, Mićunović je rekao da postoje dve škole mišljenja: jedna koja kaže da ako niste na vlasti ne možete imati uticaj i da je zato funkcija stranke da ucestvuje u vlasti, a druga škola mišljenja je da je važan princip i program, ono što se želi uraditi, u interesu drustva, a ne samo „gola vlast“.

„Ja pripadam ovoj drugoj. U svom politickom životu proveo sam mnogo više vremena u opoziciji i ne vidim da bih bio uspešniji i bolji čovek da sam bio više na vlasti nego u opoziciji. Držim se načela da u politici morate biti spremni i za vlast i za opoziciju. Postoji pravilo za valjanu politiku: kada si na vlasti, nemoj se bogatiti, a kada si u opoziciji, nemoj se ponižavati“, kazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, stranke i pojedinci moraju se držati svojih uverenja i programa i da se rukovode opštim dobrom, jer samo tako i u opoziciji mogu da igraju značajnu ulogu obarajući vladu ili ne dajući joj da krene u pogrešnom smeru po društvo.

„Ne bih želeo da budem deo nečega u čemu vidim mnogo opsenarstva, praznih populističkih priča i svega što je daleko od standarda koje Evropa očekuje od našeg društva“, objasnio je Mićunović.

Osvrćući se na veliko interesovanje medija za najnoviji raskol među demokratama, Mićunović je rekao da ta zainteresovanost koincidira sa željom vladajućih stranaka da se DS marginalizuje, više razdrobi, kako ne bi bila alternativa onome što sada postoji.

Međutim, nema demokratije bez alternative koja se zove opozicija, i ne postoj ni jedna jedina vlast koja je bila dobra u istoriji, a da je bila sama ili u rukama jednog čoveka“, upozorio je Mićunović.

Prema njegovom mišljenju, o DS se u proteklih godinu i po u medijima stvara potpuno lažna slika da u njoj sedi gomila lopova, a ta kampanja je imala uticaj i na tradicionalne glasače te stranke.

GRADSKI ODBOR DS DANAS O IZBORIMA U BEOGRADU

Beogradski odbor Demokratske stranke održaće danas sednicu, na kojoj će razmatrati pitanja u vezi sa predstojećim izborima u Beogradu, izjavio je sinoć predsednik tog odbora Balša Božović.

„Tema sastanka biće predstojeći gradski izbori, formiranje izbornog štaba i kampanja za Beograd“, rekao je Božović Tanjugu.

Božović je naveo da se beogradski odbor DS neće izjašnjavati o podršci predsedniku stranke Draganu Đilasu, jer je, kako je kazao, već doneo odluku da izbori u stranci ne budu pre beogradskih izbora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *