MIHAIL KALAŠNJIKOV PRED SMRT: Odgovoran sam za smrti koje je doneo AK-47

MIHAIL KALAŠNJIKOV PRED SMRT: Odgovoran sam za smrti koje je doneo AK-47

13 јануара 2014

Mikhail-Kalashnikov-I-RussiaMihail Kalašnjikov poverio se ruskom patrijarhu Kirilu nekoliko meseci pred smrt da su ga brinule posledice korišćenja njegovog izuma – automatske puške AK-47.

Kalašnjikov je umro 23. decembra u 95. godini u Iževsku posle duge bolesti.

„Bol je nepodnišljiv… Ako je moja puška poslužila da se uzmu drugi ljudski životi, ja, Mihail Kalašnjikov, sin seljaka i pravoslavni hrišćanin, odgovoran sam za smrt tih ljudi, iako se radilo o neprijateljima“, navodi se u pismu koje je Kalašnjikov uputio partijarhu, objavio je danas moskovski dnevnik Izvestija.

Portparol patrijarha Aleksandar Volkov rekao je da je pismo datirano 7. aprila 2013, kao i da je Kiril Kalašnjikovu odgovorio.

Kalašnjikov je dizajnirao pušku za odbranu svoje domovine, a ne da bi je koristili teroristi iz Saudijske Arabije, dodao je Volkov.

Automatska puška „kalašnjikov“ napravljena je 1947. i omiljeno je oružje mnogih vojski, ali i gerila i terorista. Procenjuje se da na svetu ima 100 miliona komada tog oružja.

Iako nije posebno precizna, njena jednostavnost, lakoća održavanja i ubojitost su za primer – funkcioniše i u vlažnim i u pustinjskim uslovima, za razliku od mnogo sofisticiranijeg oružja, poput američke puške M-16.

Kalašnjikov je tokom života dobio brojne nagrade, od Heroja socijalističkog rada i Lenjinovog ordena, do Staljinove nagrade. Ali, s obzirom na to da nikad nije patentitrao svoj izum, nije se obogatio.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u