Михалков и Хандке почасни Београђани

Mihalkov i Handke počasni Beograđani

6 februara 2015

Mihalkov-handke_630 98Proslavljeni filmski reditelj Nikita Mihalkov i književnik Peter Handke biće najverovatnije proglašeni za počasne građane Beograda – saznaju nezvanično „Novosti“.

Prema našim informacijama, u narednim danima trebalo bi da se pokrene i zvanična procedura da se ovoj dvojici velikana i osvedočenih prijatelja srpskog naroda dodeli veliko priznanje. Kako saznajemo, u vlasti prestonice postoji čvrsta volja da se Mihalkovu i Handkeu na ovaj način odužimo i svi su izgledi da će se zvanični predlog vrlo brzo naći na dnevnom redu Skupštine grada.

– Srbiju osećam i volim. Paralele koje nas kroz istoriju vežu su očigledne i važne, deo smo slovenskog sveta i večita smo smetnja neslovenskom svetu – rekao je nedavno za „Novosti“, gostujući na Kustendorfu, proslavljeni reditelj.

Autor kultnih filmova „Varljivo sunce“, „Sibirski berberin“, „Urga“ čest je i drag gost u Srbiji. Naklonost prema našoj zemlji ne krije, pa je tako nekoliko puta u razgovorima s novinarima iz celog sveta govorio o „srpskoj nepravdi“. Pre dve godine, nakratko je prekinuo snimanje filma „Sunčanica“ kako bi došao na Palićki festival i primio priznanje „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Na Mećavniku redovno posećuje svog „brata po oružju“ Emira Kusturicu, tokom trajanja filmskog festivala Kustendorf, a svoju ljubav prema Srbiji dokazao je i prošle jeseni, kada je u Beogradu upriličio svetsku premijeru poslednjeg filma „Sunčanica“. Svoje poslednje ostvarenje doneo je prošlog meseca i na festival na Mokroj Gori.

I veliki pisac Peter Handke već godinama istrajava u ljubavi prema srpskom narodu, uprkos pritiscima sa svih strana.

– Veran sam svojim osećanjima i uvek ću ostati veran Srbiji. Nema tu nikakvih problema, jer je to prirodno. Spreman sam i da se svađam ako treba – kazao je ne tako davno za naš list.

I to je i dokazao mnogo puta.

Iako su ga upozoravali da se „zauzima za pogrešnu stranu“, Handke je glasno dizao glas protiv nepravde koja se nanosi Srbiji, oštro protestovao u vreme NATO bombardovanja i naše izolovanosti od sveta. Takav stav, usamljen ali nedvosmislen, doneo je i pravu uzbunu u nemačkim književnim i političkim krugovima kada mu je 2006. dodeljena ugledna nagrada „Hajnrih Hajne“ koju se, razočaran reakcijom svojih kolega, odrekao. Prošle godine je, prihvativši uglednu Ibzenovu nagradu, pozorišnog Nobela, deo visoke novčane nadoknade namenio srpskoj deci sa Kosova.

Zbog ljubavi prema našoj zemlji, Handke je naučio ćirilicu i srpski jezik. Tako je „upoznao“ Vladislava Petkovića Disa, čiju je pesmu „Možda spava“ preveo na nemački, i recitovao je na nekoliko skupova širom Evrope.

Veliki austrijski pisac autor je pedesetak knjiga. Neke od njih pisao je na temu raspada Jugoslavije i demonizovanja Srbije („Kroz suze pitajući“, „Oko velikog tribunala“).

U DRUŠTVU PREDSEDNIKA I DIPLOMATA

OD 19. oktobra 1945. do danas, zvanje počasnog građanina Beograda dobilo je 27 političara, diplomata i vojskovođa, a među njima su Tito, maršal Fjodor Tolbuhin, Leonid Brežnjev, Nikolae Čaušesku, Fransoa Miteran…

O dodeli ovog laskavog priznanja, kojim se ne stiču posebna prava i obaveze, odlučuju odbornici Skupštine grada, a na predlog Gradskog veća ili najmanje 20 odbornika.

Prema protokolu, osobi kome se dodeljuje zvanje počasni građanin, uručuje se povelja sa grbom Beograda, a ceremonija se organizuje na svečanoj sednici Skupštine grada, u vreme obeležavanja i proslavljanja Dana Beograda.

Poslednji dobitnik zvanja počasnog građanina prestonice je kineski premijer Li Kećijang.

KOMENTARIJedan komentar

  1. gladijator svjatoslav says:

    ako donald tramp bude predsednik amerike,amerika se neče raspasti u suprotnom amerika će se raspasti.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *