MIJA PO STAROM: Svaki put kada ustanem, kažem „Za dom spremni“

MIJA PO STAROM: Svaki put kada ustanem, kažem „Za dom spremni“

14 decembra 2013

Mija-Martina-BarbariCMija Martina Barbarić, portparolka Federalnog ministarstva turizma i ekologije, koja se zbog statusa na Fejsbuk profilu u kojem je napisala „Za dom spremni“ suočava sa disciplinskom prijavom, večeras je još jednom potvrdila svoje ranije stavove, a to je da se ne kaje zbog ustaškog pokliča, jer ga smatra isključivo „domoljubljem“.

Na početku razgovora za Fejs TV, Barbarićeva je rekla da nije došla da se brani i opravdava, te da je njen status bio podrška hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću i hrvatskom narodu „u trenucima kada su svi pljuvali nešto o čemu nisu imali pravo“.

„Kad sam napisala ‘Za dom spremna’ to je bilo iskazivanje domoljublja, jer reč dom aoscira na ljubav, domoljublje. Nije bilo trenutka mržnje. To što neko stavlja u kontekst pet godina u odnosu na 500 tokom kojih se taj poklič koristio je igra asocijacija. Sve ostalo je nepotrebna reakcija da me se optužuje i vređa. U ovom trenutku želim reći da znam ko sam i šta sam, ako se neko našao uvređen to nije moj problem“, rekla je Barbarićeva, prenosi Klix.ba.

Bivša predstavnica BiH na Evroviziji ponovila je svoje stare stavove da „Za dom spremni“ nije fašistički pozdrav te da ne postoji zakon koji bi ga zabranjivao.

Odgovarajući na pitanje zašto je baš to napisala, Barbarićeva je ponovila da ostaje pri stavu da je to „domoljubni pozdrav“.

„Ja sam bogata osoba jer imam dve domovine, jednu u kojoj sam rođena i jednu po poreklu“, rekla je ona.

Na pitanje šta konkretno zna o tom pozdravu rekla je:

„Od bana Josipa Jelačića i Nikole Šubića Zrinjskog je to nešto što je ljude asociralo na dom. Ja samo nastavljam tu tradiciju. Neke se stvari stiču odgojem kao što je ljubav prema domovini, ti to prihvataš ili ne“.

Barbarićeva je rekla da se ne inati insistirajući na tom pozdravu i otkrila da svaki put kada ustane za sebe kaže „Za dom spremni“.

„Ovo nije inat, smatram da nisam apsolutno ništa krivo rekla, nisam nikoga uvredila statusom koji sam napisala u svoje privatno vreme na svom privatnom profilu“.

Barbarićeva je otkrila da je njen pradeda bio veliki hrvatski nacionalista koji je prvi istakao hrvatski barjak u Mostaru po proglašenju NDH, ali da je zbog neslaganja sa kasnijim stavovima i postupcima Ante Pavelića pogubljen u Jasenovcu.

Pokušala je opravdati i svoju izjavu da „Hrvatima nije mesto u Sarajevu“.

„Rekla sam to kada su ljudi počeli da komentarišu da ovde žive Bosanci i Hercegovci neke ili nikakve veroispovesti. To mi je bilo smešno. Otkad znam za sebe, ja sam Hrvatica, katolkinja, Hercegovka i BiH je moja država“.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *