Milan Bandić viče: Drž’te lopova

Milan Bandić viče: Drž’te lopova

25 avgusta 2013

lado_tomicicPiše: Ladislav Tomičić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napravio je još jednu predstavu kojoj će klicati sluđeni stanovnici glavnog grada. On-koji-barem-nešto-radi uzeo je opet pod svoju kontrolu Zagrebački holding, tvrtku ključnu za funkcioniranje života u glavnom gradu. Otpustio je cijelu Upravu na čelu s Ivom Čovićem. Da će tako biti znalo se onog trenutka kad su objavljeni rezultati drugog kruga gradonačelničkih izbora, ali nije smetalo. Predstava je uspjela. Pozornica su dnevni listovi, scenografija – crveni vrišteći naslovi. On-koji-barem-nešto-radi, On-koji-dolazi-iznenada-i-rješava-stvar kaže da je Fimi media dječja igra u odnosu na ono što se u Čovićevo vrijeme događalo u Holdingu. Halo, svijete, Milan Bandić viče: Drž’te lopova! Halo, čujte i počujte: Milan Bandić osuđuje uhljebljenja! U politici i ljubavi, kažu, sve je dopušteno. Dopuštene su, dakako, i ovakve predstave. Ono što pozornog i dugogodišnjeg pratitelja zbivanja u političkom i gospodarskom životu glavnog grada dovodi do očajanja jest činjenica da se za ovakve predstave (još uvijek) traži karta više. Jasno, Zagreb je ovu predstavu zaslužio, ali neće stanovnicima glavnog grada dugo biti do klicanja i pljeskanja. Scenarij se, naime, tek razvija. Počinje kao komedija i farsa, a završit će kao tragedija.

Za početak, podsjetimo da je za glavninu dugova Zagrebačkog holdinga odgovoran Milan Bandić. U vrijeme kad je zaduživao Holding za milijarde redovito smo ga pitali gdje to ide. Odgovarao je da Grad Zagreb i Zagrebački holding posluju po principu spojenih posuda. Holding se zaduživao da bi gradski proračun bio podatniji za spomenike koje je gradonačelnik sebi na opće oduševljenje dizao. Njegovo veličanstvo Slučaj htio je da se politički posrnulom gradonačelniku i sa najslabijim kartama otvori situacija za pobjedu. Diletanti iz SDP-a preuzeli su pod svoju kontrolu Zagrebački holding kad je tvrtka bila najslabija, najzaduženija. O, kako su samo diletanti uživali u svojoj »pobjedi«, koja će se na koncu predstaviti kao poraz. Gradonačelniku su otvorili prostor za kritiku. On-koji-barem-nešto-radi dobio je priliku zdvajati nada poslovanjem tvrtke koju je uz pomoć svojih suradnika bacio na koljena. Danas se javlja kao spasitelj. Otpustit će Upravu, a možda i sve zaposlene u direkciji Holdinga. Milanu je jasno da rulja traži linč i krv. Milan će im to i dati.

Istina, taj linč Zagrebačkom holdingu i Zagrepčanima neće pomoći. U glavnom gradu uskoro ćemo po svemu sudeći svjedočiti privatizaciji poduzeća iz sastava Holdinga. Što će sve biti privatizirano još uvijek nije poznato, ali prvi medijski balon već je pušten. Negativnih reakcija nije bilo. Privatizacija neće donijeti ništa dobro. Nikome. Niti će dobro biti radnicima u privatiziranim poduzećima, niti će dobro biti građanima. Obzirom da živimo u vremenima koja gotovo ne poznaju solidarnost, ostavit ćemo radnike poduzeća pred privatizacijom po strani. Neka im bude kako bude, zaključit će, vjerujemo, većina građana pa u tom smjeru podastrijeti i neke od argumenata iz neoliberalnog laboratorija. A što će privatizacija donijeti građanima? To će već biti ozbiljnija tema. Privatizacija će biti snažan udarac u pleksus Zagreba. Građani će dobiti skuplju i lošiju uslugu od svakog, baš svakog poduzeća iz sastava Holdinga koje Bandić privatizira. Računi će biti sve skuplji, a odgovornost za to nikad neće biti ispostavljena na pravu adresu, kao što se to nije dogodilo s, primjerice, poskupljenjem ZET-ovih karata i drugim Holdingovim poskupljenjima. Prava adresa za ispostavu računa bio je, dakako, Milan Bandić. Avaj, kad kuknjava zbog poskupljenja dođe na dnevni red, Milan će građanima graditi novu fontanu, vodeni park, svemirski brod ili što će mu već pasti na pamet. Kad osjeti pogodan trenutak za komentar, reći će da je morao privatizirati jer su SDP i Ivo Čović u tvrtki ostavili nered i dugove koji drugačije nisu mogli biti sanirani. Građani će psovati političare, a Bandić će ostati čovjek iz naroda, onaj-koji-barem-nešto-radi. Novinari će fotografirati ljude okupljene pred novom fontanom, vodenim parkom, svemirskim brodom ili čime već i pisati kako su građani novi projekt gradonačelnika prihvatili dušom i srcem. Ako bi morali naslikati metaforu za političku situaciju i stanje duha Zagreba i Zagrepčana u prvih trinaest godina novog stoljeća, naslikali bi krdo ovaca koje sretno kroče prema provaliji. Ovan predvodnik imao bi gradonačelnički lanac oko vrata.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *