Milan Beko od danas na čelu „Železnice“

Milan Beko od danas na čelu „Železnice“

31 jula 2014

eko-beko_620x0Poznati srpski biznismen, Milan Beko, vodiće „Železnice Srbije“! Čelnu poziciju u ovom preduzeću poveriće mu Vlada Srbije na današnjoj sednici. Tačnije, taj predlog o imenovanju iz Nemanjine 11 biće upućen Skupštini srpskih „železnica“, koja će Beku prvo dodeliti funkciju izvršnog direktora. Zatim će ga, prema proceduri, izvršni odbor direktora imenovati za generalnog. Poznati biznismen uz funkciju dobija „vruć krompir“ jer „Železnice“ su jedan od najvećih gubitaša, „vreća bez dna“ koja se svake godine sa više od 120 miliona evra puni iz državne kase.

Na sastanku sa članovima kluba „Privrednik“ 4. jula, premijer Aleksandar Vučić dao je ponudu – „Evo, gospodo, dajte, hoćeš ti, Miodraže Kostiću, hoćeš ti, Mišo Beko, ko će da uzme železnicu? Evo, vi kažete da ste mnogo sposobniji, ja želim da vam verujem, preuzmite, molim vas železnicu“. Da ponuda i dalje važi naglasio je premijer Vučić i u ponedeljak na svečanoj sednici Vlade u Nišu.

Inače, samo prošle godine, prema rečima premijera, 146 miliona evra državnog novca otišlo je na isplatu zarada u ovom javnom preduzeću. Decenijama se, kaže Vučić, u „Železnice“ sliva novac poreskih obveznika a nema pomaka, nego samo gubitaka i daljeg propadanja.

Od Beka se, dakle, očekuje da postavi „Železnice“ na noge. Kvalifikacije za to ima. Završio je Saobraćajni fakultet u Beogradu, a ima i dugogodišnje iskustvo u privredi. Beko je rođen 1961. godine u Herceg Novom. Prvo zaposlenje dobio je u marketinškoj agenciji „Spektra“, a potom je postao i njen vlasnik. Političku kampanju Demokratske stranke vodio je 1993. pod nazivom „Pošteno“ i tada je DS osvojila neverovatnih 27 mandata. Ipak, Beko je javnosti postao poznat 1996. godine kada je u vladi Mirka Marjanovića imenovan za ministra privatizacije. Njegovo delo je prodaja manjinskog paketa „Telekoma“ za oko 1,5 milijardi nemačkih maraka, što je državu spaslo bankrotstva. Bio je i predsednik Upravnog odbora fabrike automobila „Zastava“ za vreme NATO bombardovanja. Na izborima 2000. godine bio je prvi na listi Jugoslovenske levice u Kragujevcu. Nakon petooktobarskih promena napustio je sve funkcije i posvetio se privatnom biznisu.

VAZDUHOPLOVSTVO

Vlada Srbije, kako saznaju „Novosti“, neće danas imenovati novog direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Posao će voditi zamenik direktora Mirjana Čizmarov. Kadrovska rešenja za pojedina preduzeća su poznata. Na čelo beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ dolazi Saša Vlaisavljević, Đoko Krivokapić vodiće DIPOS, Mirko Petrović „Dunav osiguranje“…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *