МИЛАН KУЧАН ОДГОВОРАН ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА?!? Поднета кривична против бившег председника Словеније!

MILAN KUČAN ODGOVORAN ZA ZLOČINE NAD SRBIMA?!? Podneta krivična protiv bivšeg predsednika Slovenije!

27 juna 2019

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneta je krivična prijava protiv bivšeg predsednika Slovenije Milana Kučana, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i za genocid u leto 1991., piše Politika.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da su krivičnom prijavom obuhvaćeni i Janez Slapar, koji je u to vreme bio načelnik, repbuličkog štaba Teritorijalne odbrane Slovenje, zatim Franc Anderlič, tada komandant TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije, kao i još trojica neposrednih izvršilaca zločina.Njima se, prema pisanju Politike, na teret stavlja da su kršili pravila međunarodnog prava iz Ženevske konvencije za vreme oružanog sukoba, koji je trajao od 27. juna do 7. jula 1991. na teritriji Slovenije, između Jugoslovenske narodne armije i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove SFRJ na jednoj strani, oružanih sastava TO Slovenije i drugih paravojnih formacija rukovodstva Slovenije (tzv Narodne zaštite) na drugoj strani.

Krivičnu prijavu je podneo advokat Dušan Bratić, koji istažuje zločine nad pripadnicima JNA i civilima tokom ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ devedesetih godina prošlog veka.

U prijavi se navodi da je grupa pripadnia TO Slovenije, 29. juna 1991., u mestu Skofje, u neposrednoj blizini istoimenog graničnog prelaza između tadašnje SFRJ i Italije, u vreme primene Sporazuma o prekidu vatre između strana u oružanom sukobu, otvorila vatru iz automatskih pušaka na kolonu sastavljenu od pet terenskih vozila JNA.Bratić ističe da je Kučan tada bio predsednik Slovenije i imao efektivnu komandnu vlast nad svim oružanim formacijama, pa ulazi u red glavnih ratnih zločinaca u razbijanju Jugoslavije.

– Kučan ne samo da nije preduzeo ništa da se kazne izvršioci, već je podsticao na izršenje ratnih zločina, pa su do 8. jula 1991. izvršeni brojni ratni zločini prema civilnom stanovništvu, među kojima su i žene i deca pripadnika JNA, ranjenici, sanitetsko osoblje, zarobljenici, vojnici koji su položili oružje“, kaže, između ostalog, Bratić.

(Tanjug)

KOMENTARI11 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Jedini zlikovac koji je uspeo zahvaljujuci lobiste iz USA, EU i Nato da se izvuce. Kako izgleda stanje stvari da ce mu Gospod Bog suditi za zverstva koji je cinio nad pripadnicima JNA. Ali nasa politika je prema Milan Kucan i Zlovencima uvek bila bezuspesna. Srbija nema nikakvu moc sve dok jajare i funjare vladaju.

 2. Cp6a says:

  Podržavam. Neka džukela, koga su Srbi spašavali u vreme 2.sv. rata, a zbog čega i ima srbsko ime (po Nediću), bude makar obeležena onako kako zaslužuje. To je minimalni dug prema svim ubijenim, ponižavanim, maltretiranim i ojađenim pripadnicima JNA i njihovim porodicama.

 3. Velika Metla says:

  Gde ste bilo do sada? Ko će,i kada,da optuži ustaše za stotine hiljada proteranih Srba?

 4. Miroslav Dučić says:

  Taj zločinac je spasen zahvaljujući srpskoj dobroti i milosrđu, kao i još oko 60 000 Slovenaca koji su u napaćenom i okupiranom ostatku od Srbije našli utočište. Eto kako se dobro dobrim vraća.

 5. milos says:

  Najzad da se neko seti

 6. DC says:

  Josh jedno pseto koje su Srbi spasili I othranili.

  • Lazar says:

   Pseto bi se setili da su njega sa porodicom čuvali i hranili u Požegi za vreme WW2. Ali barabe, za razliku od pasa, ne pamte kada im činiš dobro...

 7. janez says:

  kakve gluposti. ma kakvi ratni zločini, kad kod nas nije ni bilo pravog rata. ponekad nez nate šta govorite prijatelji srbi.

 8. persida says:

  Slovenackog zlikovca na vesala, ako ima imalo pravde. Janezi su podmukliji i od Hrvata.

 9. Natlačen says:

  Srbe na vrbe, Bosance u lance.

  • persida says:

   Slovence ko stence.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *