МИЛАН KУЧАН ОДГОВОРАН ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА?!? Поднета кривична против бившег председника Словеније!

МИЛАН KУЧАН ОДГОВОРАН ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА?!? Поднета кривична против бившег председника Словеније!

27 јуна 2019

Тужилаштву за ратне злочине Србије поднета је кривична пријава против бившег председника Словеније Милана Kучана, који се терети за ратни злочин против ратних заробљеника и за геноцид у лето 1991., пише Политика.

Позивајући се на своја сазнања, лист пише да су кривичном пријавом обухваћени и Јанез Слапар, који је у то време био начелник, репбуличког штаба Територијалне одбране Словење, затим Франц Андерлич, тада командант ТО Јужноприморске покрајине Словеније, као и још тројица непосредних извршилаца злочина.Њима се, према писању Политике, на терет ставља да су кршили правила међународног права из Женевске конвенције за време оружаног сукоба, који је трајао од 27. јуна до 7. јула 1991. на теритрији Словеније, између Југословенске народне армије и Савезног секретаријата за унутрашње послове СФРЈ на једној страни, оружаних састава ТО Словеније и других паравојних формација руководства Словеније (тзв Народне заштите) на другој страни.

Kривичну пријаву је поднео адвокат Душан Братић, који истажује злочине над припадницима ЈНА и цивилима током ратних сукоба на простору бивше СФРЈ деведесетих година прошлог века.

У пријави се наводи да је група припадниа ТО Словеније, 29. јуна 1991., у месту Скофје, у непосредној близини истоименог граничног прелаза између тадашње СФРЈ и Италије, у време примене Споразума о прекиду ватре између страна у оружаном сукобу, отворила ватру из аутоматских пушака на колону састављену од пет теренских возила ЈНА.Братић истиче да је Kучан тада био председник Словеније и имао ефективну командну власт над свим оружаним формацијама, па улази у ред главних ратних злочинаца у разбијању Југославије.

– Kучан не само да није предузео ништа да се казне извршиоци, већ је подстицао на изршење ратних злочина, па су до 8. јула 1991. извршени бројни ратни злочини према цивилном становништву, међу којима су и жене и деца припадника ЈНА, рањеници, санитетско особље, заробљеници, војници који су положили оружје“, каже, између осталог, Братић.

(Тањуг)

KOMENTARI11 коментара

 1. Djoka Brica says:

  Jedini zlikovac koji je uspeo zahvaljujuci lobiste iz USA, EU i Nato da se izvuce. Kako izgleda stanje stvari da ce mu Gospod Bog suditi za zverstva koji je cinio nad pripadnicima JNA. Ali nasa politika je prema Milan Kucan i Zlovencima uvek bila bezuspesna. Srbija nema nikakvu moc sve dok jajare i funjare vladaju.

 2. Cp6a says:

  Подржавам. Нека џукела, кога су Срби спашавали у време 2.св. рата, а због чега и има србско име (по Недићу), буде макар обележена онако како заслужује. То је минимални дуг према свим убијеним, понижаваним, малтретираним и ојађеним припадницима ЈНА и њиховим породицама.

 3. Velika Metla says:

  Где сте било до сада? Ко ће,и када,да оптужи усташе за стотине хиљада протераних Срба?

 4. Miroslav Dučić says:

  Taj zločinac je spasen zahvaljujući srpskoj dobroti i milosrđu, kao i još oko 60 000 Slovenaca koji su u napaćenom i okupiranom ostatku od Srbije našli utočište. Eto kako se dobro dobrim vraća.

 5. DC says:

  Josh jedno pseto koje su Srbi spasili I othranili.

  • Lazar says:

   Pseto bi se setili da su njega sa porodicom čuvali i hranili u Požegi za vreme WW2. Ali barabe, za razliku od pasa, ne pamte kada im činiš dobro...

 6. janez says:

  kakve gluposti. ma kakvi ratni zločini, kad kod nas nije ni bilo pravog rata. ponekad nez nate šta govorite prijatelji srbi.

 7. persida says:

  Slovenackog zlikovca na vesala, ako ima imalo pravde. Janezi su podmukliji i od Hrvata.

 8. Natlačen says:

  Srbe na vrbe, Bosance u lance.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u