МИЛАН ВИДОЈЕВИЋ: Шта треба Србији?

МИЛАН ВИДОЈЕВИЋ: Шта треба Србији?

6 маја 2021

Пише: Милан Видојевић

Кад бих знао одговор на ово питање победио бих у сваком телевизијском квизу. Можда би било лакше да одговорим на питање шта Србија има на духовном и материјалном плану па би смо лакше пронашли шта нам још недостаје. Кад погледате на телевизијама извештаје из Србије, било да су по среди догађаји свечарског карактера, отварање путева, фабрика, пројекти којима се влада дичи, ви око трибине, као соцреалистички декор имате „народ,” гледате људе који су доведени да увеличају тај догађај или су дошли јер су желели и њихова лица све говоре. Изборани, истрошени, остарели, иако по годинама нису стари, самлевени тешким животом, бригом за будућност, несрећни, заборављени, препуштени сами себи. Какву корист ће такав човек да има од отворене деонице аутопута? Какву корист ће да има од новоотворене фабрике у којој се неће запослити јер нема квалификацију. дај Боже да се запосли неко од млађих, из његове куће, да одавно завршену школу преточи у запослење. Тада ће бити расположен, због њих, а ја нисам важан, рећи ће.То гледам из вечери у вече, бескрајну и безнадежну тугу и видим да Србија неће напредовати. Успорили смо и скоро стали пре више од сто година, никако да се тргнемо, устанемо. Спопале су нас крвопије, домаће и стране, још после Првог светског рата. Не сналазимо се у бурним светским дешавањима, редовно нам продају рог за свећу. И најновија дешавања, у протеклих двадесет година, показују исти степен неспособности да се дефинишу циљеви, на нивоу појединца и на нивоу државе. Видљиво је одсуство идеје како даље, одсуство воље да се ствари мењају. Превише животне лежерности, пуштање да се ствари дешавају по инерцији.

Тамо где би ово требало да је идентификовано као озбиљан друштвени проблем видите само ћутање и незаинтересованост. То је разумљиво, државна бирократија забављена је собом а не људима. Поставља се питање да ли су политичке странке способне да кроз свој политички програм промене свест људи и понуде боља решења. Да ли је уопште могуће променити свест људи? Не могу странке да промене свест гласача, странке не интересују грађани, само гласачи, да промене Србију. То је спор, цивилизацијски процес, народ се споро мења, ту нема пречице.

Евидентан је примитивизам у свакодневним дешавањима и комуникацији, на свим нивоима. Пре неки дан на Хепи телевизији, код Миломира Марића, уприличен је „ускршњи теферич,” на коме су Војислав Шешељ и Палма из Јагодине показали свој музички укус и свој културни ниво.Обојица су иначе „оперисани од слуха,” па је њихов музички избор одраз не само политичког опредељења него и ниског личног културног нивоа. Лажно четништво оличено у Шешељу и музички избор Баје Малог Книнџе то потврђују. Палма више воли кафанске певаљке са Ибарске магистрале и мисли да је то прави штимунг за Ускрс. Изједначавање Ускрса са сеоском свадбом показује да нам нема помоћи. Лажни четници и лажни српски домаћини су слика духовног примитивизма који је наш усуд.

О томе је у својој ускршњој посланици говорио и патријарх Порфирије. Ускрс је духовни празник немерљиве лепоте јер говори о кључној философској тачки постојања, о победи живота над смрћу. То је дан радосне контемплације и патријарх је бираним речима говорио о томе. У интервјуу који је дао 3.маја Вечерњим новостима патријарху Порфирију постављено је питање: „Велики одјек добила је ваша изјава о писмима Алојзија Степинца. Очекујете ли да исплива још нових доказа о његовој директној или посредној умешаности у злочине на тлу НДХ?”

Патријарх Порфирије је у одговору рекао следеће: „…Међутим, морам рећи да, не само као епископ, свештеник, хришћанин, него пре свега као било који обичан човек, не могу да сакријем да, у најмању руку, имам дилему, да имам проблем са одређеним Степинчевим поступцима, речима, ставовима. Жао ми је ако то неког узнемирава, али обавеза ми је да будем искрен. У исто време, потпуно сам свестан да ужасне околности у којима је живео, за њега нису биле нимало једноставне. Што се, пак, досадашњих ставова наше Цркве, као и закључака Комисије установљене за истраживање овог важног и деликатног питања тиче, они су јасни, неизмењени и јавности познати.”

Ово цитирам због тога што је хрватски Јутарњи лист од 3.маја сензационално објавио препричани Порфиријем интервју дајући му наслов: „Степинац нема везе с усташким злочинима, Хрвате се не може теретити за Јасеновац.” Откуд ово извртање речи патријарха, које су прецизне, јасне и у којима се не оравдава ни Степинац а најмање усташтво? Патолошка свест која је осмислила Јасеновац постоји и данас и она се неће променити. Никакве помирљиве изјаве црквених великодостојника неће то променити, биће искоришћене за оно што они виде као ослобађање од кривице, а то је покушај канонизовања Степинца. Постоје тоне доказа и докумената да је Степинац знао за деловање католичког клера у НДХ, од присилног покрштавања Срба до личног учествовања фратара у клањима Срба, да не спомињемо ноторног зликовца, фрањевца Мирослава Филиповића, познатог и као фра Мајсторовић, због вештине у клању, и фра Сотона, вероватно због његове благородне природе, због које је био управник Јасеновца једно време.

Утолико не стоји изјава почившег патријарха Германа, коју је често користио и почивши патријарх Павле, а у интервјуу је цитирао и патријарх Порфирије, „да можемо опростити али да не можемо заборавити.” Не разумем овај став, можда ја поједностављено размишљам да се злу не може опростити јер би зло тако опстало и наставило свој смртоносни пут. Да ли смо сада спремни да опростимо и Сатани, оличењу зла? Зашто се заборавља један од најважнијих старозаветних постулата, “око за око, зуб за зуб”? Но, философским темама ћемо се бавити други пут, сад да останемо при оном што смо започели, шта треба Србији?

Треба јој самопоштовање, да се дистанцира од лажних вођа, мутикаша који су се наметнули у ово зло време. Потсетићу вас да је пре два дана, 4.маја, била годишњица смрти Јосипа Броза Тита. Ако одбацимо сву вишедеценијску пропаганду, контролу ума без премца којој смо били изложени, да би смо обожавали човека који је био опасан психопата без трунке емпатије према било коме или било чему и који је био значајна фигура светске дубоке државе, чега нисмо били свесни тада али јесмо сада, остаје оно после сваког „љуштења фарбе,” гола олупина. Подсетићу, у Ватикану су звонила звона, први пут и задњи пут у историји, Уједињене нације су одржале комеморативну седницу, први и једини пут у историји. Више од 80 земаља света прогласиле су националну жалост. На сахрани је било 209 делегација из 128 земаља, 31 председник држава, 4 краља, 6 принчева, 22 председника влада, 11 председника парламента. Такве сахране, апотеозе, није било у историји, што је разумљиво ако знамо да је умро „краљ сунце,” ви знате о чему говорим.

Зато Србији треба образовање, да схвати шта се дешава у свету и како се то рефлектује на Србију и како се Србија стално третира као мета у великим геополитичким играма, дуже од сто година. Поготово што никад озбиљно нисмо схватили улогу служби безбедности у Југославији и Србији, а оне су Србију скоро увек третирале као непријатеља што је неумрли брозовски концепт, да је за јаку Југославију потребна слаба Србија. Кад год је потребно поткопати Србију, извргнути је руглу, обесмислити њен нормалан живот, њену потребу да се сачува, на сцену ступају брозовски мрачњаци из сенке.

Сетимо се деведесетих година и распада Југославије. Служба активира два политичка пајаца, сараднике Службе, Шешеља и Драшковића да изиграју српски национализам и патриотизам и поведу га у погрешном смеру, што су нажалост успели јер Служба није жалила ни новац ни ресурсе. Србија то трпи и данас, живи у матриксу вође опседнутог статистиком. Контрола ума нарочито се интензивирала у протеклих годину дана, фокусирана је на два нивоа. Први ниво је привредни раст Србије и невероватни успеси на том плану. Други ниво је корона и свакодневни подаци којима нас бомбардују сви медији, о броју тестираних, оболелих, умрлих, и колико их је на респираторима и које забране се уводе а ниједна не укида, што је Србију претворило у медицински конц логор. Нема везе што је пропала привреда, школство и остале делатности, што узимамо кредите од Кине да би смоодржавали социјални мир, јер је грејс период дугачак тако да ће тек наши унуци почети да их отплаћују, него се држава прси и дели помоћ у виду мизерних поклона од 30 плус 30 сребрњака, пардон еура, тај орвеловски план функционише у Србији. Пошто треба потрошити купљене вакцине, а рок им истиче, сад смо дошли у посебну фазу, поткупљујемо грађане са 3.000 динара да се вакцинишу, После ове мере уследиће нова, са 1.000 ћемо стимулисати сваког цинкароша који пријави невакцинисаног комшију.

Да је ово опасна фаза духовног распада српског народа сведочи најновија акција антисрпске агентуре, појављују се бројни спасиоци Србије који се промовишу на Интернету, „потомци” српских династија (где су били све ове векове), Служба промовише престолонаследнике, вождове, ови деле титуле кнезова разним лудацима који су се примили да буду спасиоци, ту је и пензионисани генерал руске безбедности, да Србија види да имамо руску подршку. Вероватно им је обећано да ће једног дана бити обор кнежеви, да ће да тове свиње и да их продају Аустрији. Црква то дозвољава, у манастиру се полажу заклетве, уз неки импровизовани, кичерски текст, али нисам видео нигде свештеника? Како без свештеника може да се „полаже заклетва” у цркви? Црква рентира манастире за разне будалаштине? Свака им част, далеко смо забасали.

Сада је јасно шта највише треба Србији. Треба јој више памети. То ће најтеже да пронађе. Прво да сазна где се памет чува, а онда како се памет набавља.

(Правда)

KOMENTARI7 коментара

 1. miliorad5 says:

  Srbiji treba jaka armija, a zatim jaka vojna diktatura i gvozdena metla da se počisti djubre koje se nataložilo medju nama od prethodnih jugoslavija.To može samo RADIKALNIM metodama da se pospremi,srbi, nesrbi,ovi oni,sekte,vitezovi i počasni članovi, borci za demokratiju i prava(ko je od njih vido neka prava nek se javi),poludela administracija koja misli da je nezamenljiva i nedodirljiva, mafija, jbo lud zbunjeog,ni oni sami više ne znaju tačno za koga rade, ali svi svojski rade PROTIV NAS,i to za sitnu lovu, mnogi.Mora red da se uvede i to OZBILJNO,u pitanju je jako mali broj ljudi nekoliko hiljada ne više ali zbog njih i zbog totalno razlupanog sistema šteta koju oni nanose svima nama je OGROMNA.U ovakovoj konstelaciji semo čistka i to ozbiljna brza čistka SVIH umešanih, to može da zaustavi inače će da se gnjavimo ovako i polako da trunemo još dugo,dugo, pošto ne postoji PRAVNI model koji može da izadje na kraj sa ZAVERENICIMA bilo koje vrste u bilo kojojk državi kada dovoljno ojačaju da mogu da kreiraju tokove novca i politike.Tu samo sila radi posao,sa djubretom samo prljavi metodi i daju rezultate, ostalo je samo prazno maštanje o "svetskoj ili božjoj pravdi".Nema pravde za nas dok je sami ne sprovedemo i nažalost to je realna činjenica, jedna od onih koje nije moguće POBITI nikako,takav je život, ako mislite da živite uopšte.

 2. Ivana says:

  Da Srbima i Srbiji treba pameti i to u ogromnim količinama a nemo ni za lek. Hrvati iz svakog rata izašli kao gubitnici i koljači Srba upravo uz pomoć glupih Srba i ulizica posle najviše izvukli po svakom pitanju. Jedino su poslednji rat dobili ponovo uz otvorenu pomoć svoje braće vatika, nemače i cele katoličko-protestanske osovine zla. Počinili su strašan genocid nad Srbima Krajine i Hrvatske i njihovo etničko čišćenje s vekovnih ognjišta. Gnjide u vrhu vlasti Srbije kažu da eu nema alternativu baš zato šta s njima rade na nestajanju Srbije i Srba kao naroda. Srbiju već desetlećima vode izdajnici, strani plaćenici i neprijatelji Srbije. Srbija je i sada pokorena pod okupacijom i katoličko-protestanskim tutorstvom. Srbija je zemlja svih osim Srba. Dok je Hrvatska uz pomoć eu fašista i vatikana država Hrvata i nebitnih manjina. Zaglupljivanje i onako glupih Srba ide po planu i dalje.

 3. Gagi says:

  Zaista je iluzorno da se trose reci i misli analizirajuci nasu propast. Odavno smo mi na petom koloseku nacionalne svesti, danas smo svi postkomunisticki "gradjani".Svi oni koji su nam napravili stetu, danas su vlasnici (novi kapitalisti) nase drzave. Komunisticko robovlasnistvo je promenilo oblik, danas je to uspesno razvijeno kapitalisticko drustvo cije su granice nepoznate. U pravu je autor teksta, podstice se najgora vrsta kiceraja a nosioci lakog morala su drustvene vedete sa "jakim" uticajem medju novim kapitalistima. Nas nacionalizam su devedesetih vodili razni "disidenti" i njihovi presvuceni pomagaci, cuj "disidenti" u titovo doba kada je vrabac zbog loseg cvrkuta zavrsavao u njegovim kazamatima. Tada je jos CIA psihijatar Vesko Savic regrutovao ove slobodoumne revolucionare koji su devedesetih prihvatili vodecu prevaru za nacionalni preporod i oporavak Srpskog naroda. Posao su uspesno odradili i danas od njihovih prevarantskih programa nije ostalo nista, zavaljeni u svojim udobnim foteljama kidaju se od smeha naivnom Srpskom narodu i njegovoj lakoumnosti. Prevareni smo po ko zna koji put u istoriji, narod ostao bez svojih vekovnih ognjista, ono sto je decenijama robovski stvarao raskrcmili su komunisticki kapitalisti i sada njihovom besu i nadmoci nema kraja. Sve je isto samo njega nema, nevidljiva neprijateljska ruka i dalje mesa ovu Srpsku corbu koju su nam zakuvali oni koji u svojim nacionalnim drzavama nisu dozvolili radjanje i opstanak retrogradne pojave zvane komunizam. Danas je cela nasa nacija na drzavnom kazanu, zbog toga je ovolika bitka i saplitanje oko kazana jer je najvazniji onaj ko drzi kutlacu, da sipne malo vise iz zajednickog kazana. Za koju deceniju cemo mozda cuti ciji su ovi auto-putevi i kome placamo putarinu i mostarinu, imam neku iskustvenu sumnju od proteklih decenija,da se zapravo nista nije stvaralo i odvijalo u Srpskom nacionalnom interesu. Od slobodne zemlje koju su nam stvorili pretci, bicemo duznici i krvavo cemo placati zivot na ovom nasem prostoru jer je neko tako odlucio da nemamo NASU drzavu. U zdravlje Srbi.

 4. Риста says:

  Мада ми је некако био стран на слици а још када је на почетку споменуо "грађане" само што нисам експлодиро. Али сам наставио да читам и до краја сам променио мишљење. Ех, када би Срби мало више посматрали ствари као овај човек, мада не баш најважније али ипак много шта би већ било решено. Међутим, данас не може другачије а овакви погледи треба да се срећу у медијима Србије мало више. Поробљени смо и није све апатија народа, него присила. Важно да има Срба који правилно размишљају и на то указују.

  • Косовац says:

   @ Риста, …..Фол причаш да ти је овај масончић био стран на слици у почетку, е да би комплимент који си му на крају дао имао већи ефект. Написао си коментар славопојку на коме би ти многи ботови и многи тролови позавидели. ……………Баш супротно, овај Велики мајстор гностичкога витешког реда „Ред Храма Светог Јована”, није рекао ништа посебно сем што нам је показао да уме да цмиздри онако како Хрвати причају о Шешељу, и Мариника педерка о Палми. Чујеш, „….он Србин који правилно размишља….“. Лукаво, као благи вид критике Јосипа Броза, подмеће нам да је Јошка „краљ сунце“. Да, римокатолички светац „Јосип Радник“ кога многи Срби прослављају 1. маја, за масончића Видојевића јесте „краљ сунце“, и срећа да таквих „који правилно размишљају“ има нешто мало међу Србима. Мало више их има само у Ватикану, одред језуита – балкански смер.

 5. замишљени says:

  Тачно је, памети. Односно да постанемо свесни Моћи мисли, да би увели дисциплину мисли јер и лоше и назадне мисли имају моћ. Но, приметно је да Мисао напредује, да резонира, да увиди које постижемо постижу и други упоредо. Ми имамо нашу таласну дужину, она је наша и нико јој други не може наудити јер нису на њој. Нама није потребан квантитет, квалитет је јачи од квантитета, ми међу нама делимо наше мисли и тиме Мишљу резонирајући повећавамо снагу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u