МИЛАНОВАЦ И ТАКОВО: „Историјска читанка под ведрим небом“

MILANOVAC I TAKOVO: „Istorijska čitanka pod vedrim nebom“

17 septembra 2015

milanovacGornji Milanovac i Takovo pričaju istoriju moderne Srbije. Blaga klima, bistri potoci, šumovita brda i domaća hrana, postali su meta turista.

Naš kraj je „istorijska čitanka pod vedrim nebom“. Ovako turiste dočekuju žitelji Gornjeg Milanovca i takovsko-rudničkog kraja. Ali, pre nego što zakorači stazama koje pričaju istoriju moderne Srbije, namerniku ne mogu promaći lepota i otmenost grada podno Rudnika. Stare građevine smenjuju se sa novim zgradama, kućama sa okućnicama punim cveća, lepim parkovima, šetalištem sa prodavnicama i kafićima.

Uređenost grada vidljiva već na prvi pogled, „vuče korene“ iz 19. veka. Njegovi ponosni žitelji odmah ističu da je Gornji Milanovac prvi grad u Srbiji čiji je potpuni plan napravljen pre njegove izgradnje. Podsećaju kako je uoči Đurđevdana 1852. godine u Divlje polje, kojim je proticala Despotovica i sa kog se pogled uzdizao ka obroncima Rudnika i Vujna, došla komisija iz Beograda da napravi plan grada. Ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, 1853. je počela izgradnja naselja, po reci nazvanog Despotovica. Ime Milanovac, nadenuo joj je, šest godina kasnije, knez Miloš Obrenović, posebnim ukazom u spomen svog starijeg brata vojvode Milana Obrenovića.

Te 1853. godine počela je i izgradnja najstarije građevina u Gornjem Milanovcu – zgrade Okružnog načelstva. Izgradio ju je „indžinir Šulc“, Nemac iz Pančeva, a u narodu je poznata kao Stari sud i danas je spomenik kulture. Početkom Prvog svetskog rata, Sud je bio štab vojvode Živojina Mišića, koji je tu odlučio o početku čuvene rudničke ofanzive. Nekoliko koraka dalje je i crkva Svete Trojice, poslednja zadužbina knjaza Miloša iz 1860. godine. Posle njegove smrti, gradnju crkve je dovršio knez Mihailo.

Ponosni su Milanovčani i na prelepu zgradu Gimnazije podignute 1902. godine, ali i na čuvenu Norvešku kuću izgrađenu osam i po decenija kasnije. Ovo zdanje koje je spojilo staru srpsku kuću i vikinški brod, sagrađeno tik uz Ibarsku magistralu, postalo je zaštitni znak grada. Ima onih koji veruju da je baš Norveška kuća dala novi zamajac razvoju turizma u ovom kraju, iako je zbog izvanrednih klimatskih uslova, Rudnik proglašen vazdušnom banjom još 1922. godine.

Gotovo dve decenije u okolini Gornjeg Milanovca, seoski turizam – cveta. Blaga klima, umerena nadmorska visina, bistri potoci, šumovita brda ispresecana proplancima i cvetnim livadama, postali su meta turista željnih odmora u netaknutoj prirodi. Tako su i obnovljene pomalo zaboravljena i zapuštena seoska domaćinstva i prepoznatljive stare srpske kuće „na četiri vode“. Oživeli su vajati, mlekari i kačare. Stari šifonjeri dobili su novo ruho, a nameštaj ponovo krase vezene posteljine, heklani stolnjaci i šustikle. Ova idila je originalna, sva u narodnom duhu i podseća na staro doba srpskih domaćina Leušića, bogdanice, Koštunića, Lunjevice,Gornjih Branetića, Ozrema, Savinca, Lozanja, Klatičeva, Velereča, Semedraža, Brđana, Majdana, Donje Crnuće, Trudelja…

Turiste oduševljavaju uređeni i podmlađeni voćnjaci, ali i avanture sakupljanja šumskih plodova, branje lekovitog bilja, pečenje rakije i planinarenje. A, sve je začinjeno domaćim specijalitetima, hranom pripremljenom od organskih plodova ovog kraja i izvrsnom takovskom „kapljicom“ Posebna atrakcija je i odlazak na zaštićeno prirodno dobro Ostrvicu – jedinu planinu vulkanskog porekla u Srbiji čija se kupa završava zidinama Jerininog grada.

Posebno odredište je – Takovo. Udaljeno 10 kilometara od Gornjeg Milanovca, ovo mesto oslikava vreme stvaranja moderne Srbije. Lepo uređen spomen kompleks važan je svedok burnog vremena s početka 19. veka. Polazna tačka obilaska je Muzej smešten u zgradi stare škole. Od izloženih eksponata lepotom pleni „Takovski ustanak“, čuvena slika Paje Jovanovića kao i postavka u kojoj se čuvaju ostaci najznamenitijeg hrasta u Srbiji. A, na mestu gde je hrast bio i gde je knez Miloš ustanicima dao zakletvu, 1887. godine je podignut spomenik. Na njemu su uklesane reči: „Ovaj grm će vreme da osuši, i kameni stub će da poruši, al Srbija večito stajaće i Miloša ime spominjaće“. Nedaleko od spomenika, na blagoj padini, nalazi se spomenik „Takovski ustanak“, delo vajara Petra Ubavkića.

Savinac

Obilazak okoline Gornjeg Milanovca, nezamisliv je bez posete Savincu. Ovo mesto na obali rečice Dičine, poslednjih meseci u žiži javnosti „doveo“ hrast koji je posle šest vekova stolovanja isečen zbog izgradnje autoputa. Udaljen samo četiri kilometra od Takovskog grma, Savinac čuva prvu zadužbinu Miloša Obrenovića – crkvu Svetog Save, koju je posvetio supruzi, kneginji Ljubici. U ovoj svetinji počiva slikarka i pesnikinja Mina Vukomanović, ćerka Vuka Karadžića. Savinac je staro izletište Gornjomilanovčana, koji često i rado posećuju ovdašnje kupalište sa dva izvora termomineralne vode u koritu Dičine.

(Novosti.rs)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *