МИЛАНОВИЋ: Ако је у Сребреници био геноцид, онда за теже злочине треба измислити нови назив

МИЛАНОВИЋ: Ако је у Сребреници био геноцид, онда за теже злочине треба измислити нови назив

7 децембра 2021

ПРЕДСЕДНИК Хрватске Зоран Милановић изјавио је да је у Сребреници био геноцид, али да онда за теже злочине треба измислити нови назив.

На питање новинара је ли онда за њега Сребреница геноцид, Милановић је рекао: „Ја кажем да је, али онда за неке теже злочине морамо измислити ново име.“Милановић је то изјавио у Комижи на Вису, где борави поводом Дана града.

„Поштујем туђу жртву, али није све исто. Ако све буде геноцид, морамо наћи друго име за оно што су нацисти направили Жидовима у Другом свјетском рату. Није свака жртва, то је релативизирање“, рекао је он и истакнуо да је за жртве битна правда.

Милановић је пар дана раније рекао да постоје „различите врсте геноцида“.

„То је мој став генерално, међутим, постоје геноциди и геноциди. Постоји геноцид над жидовским народом, постоји геноцид у Руанди, постоји геноцид у Сребреници, односно, један догађај је дефинисан као геноцид, а геноцид има врло широк распон. Постоји геноцид и у Другом свјетском рату, постоји Јасеновац. Дакле, није све исто као што ни свака жртва није иста. Та прича свака жртва је иста, ни говора”, рекао је Милановић 2. децембра.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић коментарисао је Милановићеве изјаве дан касније рекавши да је „срамотно и недопустиво“ коментарисање геноцида у Сребреници којима се покушава минимизирати тај злочин.

„Срамотним и недопустивим коментарима о геноциду у Сребреници, којима се покушава минимизирати овај злочин, Милановић евидентно жели, на неки начин, ублажити оправдане осуде и презир европске, босанскохерцеговачке и хрватске јавности упућене Додиковој странци и ХДЗ-у БиХ, након што су покушали оспорити закон о забрани негирања геноцида и ратних злочина“, рекао је Џаферовић у саопштењу 3. децембра.

„Ништа од оног што сам рекао није било ни злонамјерно, није никад, нити погрешно. Хрвати имају један доста деликатан став спрам оптужених за геноцид. Ми смо се тога наслушали. Сад видимо да и једна друга страна покушава себе направити жртвом, што јест, али не претјерујмо“, поручио је Милановић.

„Ово што сад раде господа из Сарајева, то није службено Сарајево, то је Башчаршија. Раде управо то да од свог народа покушавају направити жртву већу него што јест и управо они лицитирају мртвима, ја то никада не радим. И могу поновити све што сам рекао: постоје геноциди и геноциди, постоје жртве и жртве, није све исто“, устврдио је, преноси Фена писање Хине.

Такође је рекао да оптужбе за геноцид у Јасеновцу имају своју меру коју многи прелазе говорећи о милијун убијених. „Многи су са те србијанске стране радили каријеру на томе. Ми као Хрвати смо на то мало осјетљиви.“

Осврнуо се и на Милорада Пуповца рекавши да он није представник Срба него да је врло успешан етно бизнисмен који се уклопио у постојећи законски оквир.

„Ја не тражим промјену тог оквира али те чињенице се морају констатирати, у противном живјет ћемо у талогу политичке коректности која је друга ријеч за лаж, за пренемагање и за финте.“

Дотакнуо се и Вуковара и Овчаре. „Је ли Вуковар геноцид? Ми никада не говоримо у Хрватској да је то геноцид, вјеројатно зато јер имамо неку мјеру. Али Вуковар је у два мјесеца суставно уништаван. Град и људи. Мета су били Хрвати и нешто Срба што је остало с Хрватима у подрумима. И на крају још Овчара, има ли ту елемената за разговор о геноциду?“

KOMENTARI4 коментара

  1. Gagi says:

    Okolnosti na planeti se tako brzo desavaju da ce ovi politicki dobosari i zivotne mutivode, veoma brzo ostati bez besplatnog hleba. Digitalna ekspanzija je dovela do toga, da nije moguce vise pricati bajke jer se informacija istog momenta proveri. Laz vise nije alat kojima politicari mogu da "obradjuju" narod, njihova masta i sjajna verbalna retorika su odmah proverljivi, rezultati takodje. Proslo je vreme magle, nejasnih informacija i izjava koje "treba" konstatovati i proveriti, u medjuvremenu prodje ogromno vreme i zatrpaju se vremenskim peskom. Vidimo kako to prolazi kod nas, vec je tuzno i smesno gledati kako suvoparne osobe bez maste, reziraju neku virtuelnu stvarnost koja je samo njima jasna i prihvatljiva. Mozda tu postoji neki ozbiljan razlog, ko to zna kako su dopingovali svoj mozak i sta je za njih stvarnost. Uglavnom i dabome, doslo je neko drugo kosmicko vreme koje ce isterati sve politicke lisice na cistinu, osim ako se ne dohvate nasilja za svoj opstanak, sto bi iskomplikovalo situaciju.

  2. Ivke says:

    Zaboravio je da navede Jasenovac , na hiljade jama itd itd

  3. ko says:

    Bravo Milanovicu Srbendo, BRAVO !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u