МИЛАНОВИЋ: Ако је у Сребреници био геноцид, онда за теже злочине треба измислити нови назив

MILANOVIĆ: Ako je u Srebrenici bio genocid, onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv

7 decembra 2021

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

Na pitanje novinara je li onda za njega Srebrenica genocid, Milanović je rekao: „Ja kažem da je, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime.“Milanović je to izjavio u Komiži na Visu, gde boravi povodom Dana grada.

„Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid, moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje“, rekao je on i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Milanović je par dana ranije rekao da postoje „različite vrste genocida“.

„To je moj stav generalno, međutim, postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodom, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid i u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac. Dakle, nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, ni govora”, rekao je Milanović 2. decembra.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentarisao je Milanovićeve izjave dan kasnije rekavši da je „sramotno i nedopustivo“ komentarisanje genocida u Srebrenici kojima se pokušava minimizirati taj zločin.

„Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikovoj stranci i HDZ-u BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina“, rekao je Džaferović u saopštenju 3. decembra.

„Ništa od onog što sam rekao nije bilo ni zlonamjerno, nije nikad, niti pogrešno. Hrvati imaju jedan dosta delikatan stav spram optuženih za genocid. Mi smo se toga naslušali. Sad vidimo da i jedna druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jest, ali ne pretjerujmo“, poručio je Milanović.

„Ovo što sad rade gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo, to je Baščaršija. Rade upravo to da od svog naroda pokušavaju napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim. I mogu ponoviti sve što sam rekao: postoje genocidi i genocidi, postoje žrtve i žrtve, nije sve isto“, ustvrdio je, prenosi Fena pisanje Hine.

Takođe je rekao da optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju meru koju mnogi prelaze govoreći o milijun ubijenih. „Mnogi su sa te srbijanske strane radili karijeru na tome. Mi kao Hrvati smo na to malo osjetljivi.“

Osvrnuo se i na Milorada Pupovca rekavši da on nije predstavnik Srba nego da je vrlo uspešan etno biznismen koji se uklopio u postojeći zakonski okvir.

„Ja ne tražim promjenu tog okvira ali te činjenice se moraju konstatirati, u protivnom živjet ćemo u talogu političke korektnosti koja je druga riječ za laž, za prenemaganje i za finte.“

Dotaknuo se i Vukovara i Ovčare. „Je li Vukovar genocid? Mi nikada ne govorimo u Hrvatskoj da je to genocid, vjerojatno zato jer imamo neku mjeru. Ali Vukovar je u dva mjeseca sustavno uništavan. Grad i ljudi. Meta su bili Hrvati i nešto Srba što je ostalo s Hrvatima u podrumima. I na kraju još Ovčara, ima li tu elemenata za razgovor o genocidu?“

KOMENTARI4 komentara

 1. Gagi says:

  Okolnosti na planeti se tako brzo desavaju da ce ovi politicki dobosari i zivotne mutivode, veoma brzo ostati bez besplatnog hleba. Digitalna ekspanzija je dovela do toga, da nije moguce vise pricati bajke jer se informacija istog momenta proveri. Laz vise nije alat kojima politicari mogu da "obradjuju" narod, njihova masta i sjajna verbalna retorika su odmah proverljivi, rezultati takodje. Proslo je vreme magle, nejasnih informacija i izjava koje "treba" konstatovati i proveriti, u medjuvremenu prodje ogromno vreme i zatrpaju se vremenskim peskom. Vidimo kako to prolazi kod nas, vec je tuzno i smesno gledati kako suvoparne osobe bez maste, reziraju neku virtuelnu stvarnost koja je samo njima jasna i prihvatljiva. Mozda tu postoji neki ozbiljan razlog, ko to zna kako su dopingovali svoj mozak i sta je za njih stvarnost. Uglavnom i dabome, doslo je neko drugo kosmicko vreme koje ce isterati sve politicke lisice na cistinu, osim ako se ne dohvate nasilja za svoj opstanak, sto bi iskomplikovalo situaciju.

 2. Ivke says:

  Zaboravio je da navede Jasenovac , na hiljade jama itd itd

 3. ko says:

  Bravo Milanovicu Srbendo, BRAVO !!!

 4. Kulak says:

  A Jasenovac?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *