MILANOVIĆ: Ćirilične table će ostati zato što se zakon mora poštovati

MILANOVIĆ: Ćirilične table će ostati zato što se zakon mora poštovati

10 oktobra 2013

Zoran MilanovicHrvatska vlada odbila je inicijativu grupe poslanika iz Sabora da se odgodi primena ustavnog zakona u Vukovaru i obustavi postavljanje ćiriličnih tabli u gradu, pišu „Novosti“.

Hrvatski premijer Zoran Milanović na sednici vlade pozvao je ”ljude iz Vukovara” da dođu kod njega na razgovor, ali uz komentar da se oko ćirilice i dvojezičnih tabli ”ništa bitno ne može da izmeni”.

Hrvatska je pravna država, bez razlika na bilo kojem delu svoje teritorije, od Zagreba do Vukovara. Sve ovo oko dvojezičnosti radimo jer u to verujemo kazao je Milanović, zauzevši se za poštovanje najviših standarda kada je reč o pravima manjina. Isti kriterijumi mora da vladaju kod nas u Hrvatskoj i u inostranstvu. Žao mi je ako je neko možda povređen što se koristi drugo pismo, ali tu nemamo izbora.

Milanović je rekao da je spreman na razgovor sa ljudima iz Vukovara, pa i članovima Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara.

Smatram da Štab nije primeren pojam, jer je to vojni pojam rekao je premijer, ali i najavio, najverovatnije za petak sastanak sa Vukovarcima. Čekam da dođu ljudi iz Vukovara, a ne iz Zagreba, Splita. – Mislim da iza svega što se tamo događa ipak stoji politike. Kako god, zakon je zakon i mora se sprovoditi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *