МИЛАНОВИЋ: „Додик је најмањи проблем, са њим се договоримо за 10 минута“

MILANOVIĆ: „Dodik je najmanji problem, sa njim se dogovorimo za 10 minuta“

5 novembra 2021

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ponovio je ideju da predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH sednu za sto s njim, srpskim i turskim predsednikom.

Jer se , kako kaže, „u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rešenje“ za krizu u BiH, preneo je hrvatski Index.„Dodik je zadnji problem Bosne i Hercegovine. Kakav je Šmit? Ne poznajem čoveka, ali neće izbaciti Dodika tim detinjastim pretnjama. Dodik predstavlja srpski narod u BiH“, rekao je juče Milanović.

Milanović je ogovorio i na pitanje da li je BiH na ivici sukoba.

„Nisu jer nemaju leba da jedu, mogu samo sa kestenima da se gađaju. Dodik je ponekad neobuzdan, ali s njim se dogovorimo za 10 minuta, i to ne o podeli Bosne“, kazao je Milanović.

Izjava o tome da ljudi u BiH nemaju „leba da jedu“ i da se mogu samo gađati kestenima izazvala je veliki interes medija iz BiH, a neki među njima Milanovićevu izjavu nazivaju sramotnom.

„Ja bih rado tu video kao nekakve garancije i predsednika Vučića. Imaćemo mi nesporazuma, ali idemo da vidimo šta možemo da napravimo u BiH da ostane čitava“, rekao je još hrvatski predsednik novinarima.

Milanović veruje da se „jedino u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rešenje“.

„Dakle, da svaka strana, a to su tri etničke strane, ima nekoga kome veruje i da je s druge strane neko kome baš nije da potpuno ne veruje“ rekao je i dodao da „ne zna koliko Bošnjaci veruju Vučiću, ali Srbi mu veruju“

„To mi je dovoljno“, zaključio je Milanović.

Predsednik je nedavno pozvao premijera Andreja Plenkovića na usklađivanje politike prema BiH, a Plenković ga je potom nazvao „ljutim zagovornikom Željka Komšića kojeg je podržavao protiv člana HDZ-a“ i dodao kako je predsednik sada valjda „frend s Dodikom“.

Milanović je odgovorio da premijer treba da se izjasni zašto u Briselu daje izjave koje „idu na štetu Hrvatima“.

„Govorim o tome da držimo zajednički front, ne disciplarni, nego u stavovima. I svaka naša svađa u Hrvatskoj izaziva kiselinu i mučninu u Mostaru, Širokom Brijegu i Vitezu“, izjavio je Milanović.

Plenković je na samitu čelnika EU u oktobru rekao da „u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od (Milorada) Dodika u pogledu funkcionisanja BiH“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Zanimljivo je da Srbi i Hrvati u slučaju Bosne i Hercegovine protiv balijskog zuluma imaju savršeno zajednički interes.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *