Милановић: Хрвати и Срби изборили су слободу заједно

Milanović: Hrvati i Srbi izborili su slobodu zajedno

22 juna 2015

milanovic 657U atmosferi stampeda na antifašiste i antifašizam Hrvatska je danas proslavila Dan antifašističke borbe, uz poruku premijera Zorana Milanovića da je zemlja uvek bila na pravoj strani, strani dobra.

Na obeležavanju u šumi Brezovica, gde je pre 74 godine osnovan Prvi sisački partizanski odred, okupio se ceo državni vrh, sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i brojnim ambasadorima akreditovanim u Hrvatskoj koji budno prate poslednje događaje u toj zemlji.

”Prvi sisački partizanski odred bio je uglavnom sastavljen od Hrvata, ali u velikoj meri i Srba. Upravo ta veza hrvatskih komunista i srpskog naroda dovela je do toga da antifašistički partizanski pokret postane masovan i narodni, kao jedinstvo Hrvata i Srba u borbi za slobodu”, rekao je Milanović.

Hrvatski premijer ocenio je izuzetno važnim da je Hrvatska na kraju Drugog svetskog rata završila na pobedničkoj strani, ali da to nije dokaz da su ‘rođeni bolji i superiorniji, jer nisu’. ”Birali su pravi put, da su birali teži put i 1941. i 1991. to je činjenica. Hrvatski put je bio teži put zadnjih stotinu godina i sve što smo dobili i zaradili zaradili smo sami bez kredita, bez popusta, i na to imamo pravo. To je naša pravda i naša pravica i partizanski pokret je u tome igrao istorijski neprocenjivu ulogu“.

Milanović je naglasio da Hrvatska treba da nauči lekciju iz istorije i suživota i da je ovo država hrvatskog naroda u kojoj sve manjine, pa i najbrojnija srpska, imaju sva prava. ”Da poštuju ovu državu, da je vole, grade i neguju. Da je ovo naša država, a ne država iz 1941. To nije naša država i nikada nije ni bila”.

Hrvatski premijer je rekao da su Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman najistaknutiji političari u poslednji sto godina, a da je sam Tuđman uvek isticao svoju partizansku i antifašističku prošlost. ”Pa kome pravo, kome krivo”.

Nakon što nije došla na obeležavanje Jasenovca i Blajburga, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u Brezovici je održala govor i rekla da je istorijska istina da su hrvatski komunisti pokrenuli ustanak u Hrvatskoj. Zauzela se da naš današnji život ne bude opterećen prošlošću, ali da pred istorijskim činjenicama ne treba zatvarati oči.

”Hrvatski narod i svi građani Hrvatske moraju biti jedinstveni u želji za boljom Hrvatskom. Onom Hrvatskom u kojoj nema mesta nikakvoj mržnji, diskriminaciji, veličanju fašizma, totalitarizma i diktatura. U kojoj se ne govori ‘mi ili oni’ već se na istini, poštenju, domoljublju i zajedništvu gradi bolja Hrvatska”, rekla je Grabar-Kitarović.

U Brezovici se nisu mogle zaobići ni pojave neofašizma u Hrvatskoj, koje su kulminaciju doživele iscrtavanjem kukastog krsta na stadionu u Splitu.

”Pojava kukastih krstova i ustaških pozdrava na stadionima nisu tek izraz huliganskog nestašluka, nego posledica činjenice da se o antifašizmu u školama malo uči, da su knjižnice ispražnjene te da je porušeno 3000 spomenika borcima i žrtvama NOB-a”, tvrdi Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske. Za gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček crvena zvezda petokraka bila je 1941. jedini ispravni put.

Niko od političara u Brezovici nije spomenuo da se u bivšoj državi obeležavao Dan ustanka Hrvatske 27. jula, na dan kada je u Srbu pokrenut ustanak, koji će kasnije u Hrvatskoj biti okarakterisan kao ‘četnički’. Događaji iz ličkog sela, kada su meštani gotovo goloruki pokrenuli ustanak protiv ustaških vlasti i NDH, danas su u Hrvatskoj zaboravljeni i u većini slučajeva, dok istoričar dr. Slavko Goldštajn uporno tvrdi da se ustanak u Srbu ne može da naziva kontroverznim, četničko-komunističkim ili četničkim.

VULIN PROBLEM BEOGRADA

Hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš ocenio je da je skup u Jadovnom prošao dostojanstveno i da se nada da izjave srpskog ministra Vulina, pre svega one o Alojziju Stepincu, neće da naruše odnose među dve zemlje. ”Nisam reagovao u Jadovnom na govor ministra Vulina jer to nije mesto na kojem se reaguje. ”Kategorija gosta je već ona koja bi trebala da odredi način ponašanja, uljudnost i civilizovanost kad neko dođe u drugu zemlju, tako da bi pre rekao da je gospodin Vulin problem srpske vlade, a ne naš”.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *