Milanović: Hrvatskoj nije svejedno zbog presude u Hagu

Milanović: Hrvatskoj nije svejedno zbog presude u Hagu

29 maja 2013

Zagreb,08.06.2012 -Press konferencija premijera Zorana MIlanovica povodom smjene ministrice Mirele HolyHrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da Hrvatskoj nije svejedno što se u presudi Haškog tribunala šestorici nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne navodi da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uspostavljanja hrvatskog entiteta u BiH, ali da je to moguće preispitati u drugostepenom postupku.

„Nije nam svejedno što u tim presudama stoji. Nadam se da je moguće, odnosno naravno da ih je moguće preispitati i da će drugostepeno veće uvažiti sve ono što mi smatramo da stoji“, dodao je Milanović.

Komentarišući današnju presudu nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne, on je istakao da je Hrvatska imala grešaka u BiH, ali da joj je bila partner, saveznik i da je veoma pomagala.

„Ako možemo BiH deliti na tri naroda, a to stoji u njenom ustavu, onda bez glasova Hrvata na referendumu o nezavisnosti BiH ona ne bi nikad bila samostalna. Puno je argumenata koji, verujem svima nama, govore jedno, ali sud je sud“, rekao je Milanović.

On je naveo da se pokazalo da su u drugom stepenu promene moguće, ponekad i neočekivano.

Milanović je rekao da se o individualnoj odgovornosti ne može govoriti, jer su i advokati odbrane naveli da je zločina bilo, ali da je pitanje ko i koliko mora odgovarati za njih.

„I ovde se, kao i prethodno, provodi navod o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se podeli BiH, a njen deo priključi Hrvatskoj. To su navodi koji su, kao što znamo, u drugom stepenu, kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu na području Hrvatske, odbijeni. To se, što se tiče Tribunala, u Hrvatskoj nije dogodilo“, rekao je Milanović.

Haški sud je danas osudio šestoricu zvaničnika Herceg-Bosne za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i delovi BiH, nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane /HVO/ generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

(Nezavisne novine – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *