Milanović i Sanader, kao jaje jajetu

Milanović i Sanader, kao jaje jajetu

8 marta 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Treba sumnjati da bi premijer Milanović volio da ga se u bilo čemu uspoređuje s premijerom Sanaderom, ali što se može. Na press konferenciji povodom rebalansa proračuna, sličnost je bila upravo frapantna.

Točno onako kako se Sanader 2005. godine okomio na Svjetsku banku jer je kritizirala rezultate njegove Vlade, tako je Milanović sada podijelio packe Europskoj komisiji.

– Njihove ocjene nisu točne! Ja ih, kao hrvatski premijer, ne prihvaćam. Tražim ispriku – grmio je Sanader, prije devet godina, pred menadžerima na Gospodarskom forumu, na račun Svjetske banke.

U godišnjoj studiji o uvjetima za biznis u državama svijeta, njihovi su analitičari svrstali Hrvatsku tek na 118 mjesto proglasivši je najgorom zemljom čak i u istočnoj Europi. Po tome koliko se kod nas čekalo na razne dozvole ili na otvaranje nove tvrtke bili smo gori čak i od Albanije, Srbije i Crne Gore, kao i po zaštiti ulagača, poreznoj disciplini i još koječemu.

Podaci su bili razorni i, naravno, potpuno točni, pa su se Sanaderovom teatralnom pokušaju obrane našeg jadnog poslovnog ugleda pred neumoljivim matematičkim činjenicama smijali u domaćim i stranim gospodarskim krugovima kao uspjelom vicu.

Ne znamo je li isti tip reakcije požnjeo sada i Zoran Milanović sa svojom legendarnom rečenicom: »Hrvatska neće biti Grčka!«, ali bilo bi pravo čudo da nije.

Jer, kad Europsku komisiju stane onako strogo opominjati i pozivati na razum premijer koji je prvi test kresanja državne potrošnje odradio samo tehnički, prekršivši u toj mučnoj petljanciji prelijevanja iz šupljeg u prazno skoro sve što je on uglavio s vladom EU u sklopu Procedure prekomjernog deficita – tada asocijacije na Sanadera lete brže od munje.

Za smislen rebalans, trebalo je napasti stanje stvari u Hrvatskoj koje proizvodi sav taj deficit i poduzeti neke mjere da se ono bar počne popravljati. Ali se Milanović, namjesto toga, radije ugledao na Sanadera. Napad na kritičare opet je odabran kao najbolja obrana. Otrest ćemo se, prema tome, na one koji govore da to što radimo nije dovoljno dobro.

Ta je obranaška kontra zazvučala odbojno budući da znamo kakav je bio deal s EK, a vidimo kakav je, na koncu, ispao rezultat.

Milanovićeva vlada nije, dakle, srezala proračun za oko 8 milijardi kuna, kako je bilo dogovoreno s EK, nego samo za 3,9 milijardi. Vlada također nije ni za kunu smanjila rashode proračuna, što je također bio jasan dio dogovora, nego ih je, dapače, još i povećala. I, što je zapravo najgore, ovaj rebalans nije rezultat nikakvih stvarnih reformi u našem trulom sustavu koji će, razumije se, sutra opet nastaviti proizvoditi minuse kao što ih je proizvodio i do sada.

Zato je bilo dosta neugodno slušati Milanovića kako iznebuha pere Europsku komisiju zbog navodno pogrešne politike prema Hrvatskoj i kako im poručuje da on neće dopustiti da se pretjeranim mjerama štednje ova zemlja baci na koljena i da se drastičnim rezovima ovdje osujeti svaki gospodarski rast.
Kakav vođa i vojskovođa! Ispada da nam je Bruxelles kriv što smo još u neprekidnoj recesiji, nekonkurentni i zato loši u izvozu, prezaduženi, što imamo skoro 600 gradova i općina, što nam je država neorganizirana i skupa i što smo ovoga časa, uz Sloveniju i Italiju, najveći problem u EU.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *