МИЛАНОВИЋ: Јасно је да је Шешељ један од најодговорнијих за напад на Хрватску!

MILANOVIĆ: Jasno je da je Šešelj jedan od najodgovornijih za napad na Hrvatsku!

31 marta 2015

Milanovic-Zoran 565447 Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da odluka Haškog tribunala da lider radikala Vojislav Šešelj mora da se vrati u Hag, neće destabilizovati region i da je neshvatljiva izjava da je to udar na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

„Hrvatsku sigurno neće destabilizovati, ako je Hrvatska uopšte deo regiona, a Srbija će sada pokazati da li je prava demokratija, ili zaista zavisi o takvim hirovima”, rekao je Milanović posle svečane sednice kojom je u Saboru obeležena šesta godišnjica ulaska Hrvatske u NATO.

Prema njegovim rečima, to nikako ne bi smelo da destabilizuje Srbiju ni na koji način i zato je za njega neshvatljiva izjava da je to udar na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Milanović je ocenio da je reč o autonomnoj odluci Suda u Hagu, uz napomenu da mu je ranija odluka o puštanju Šešelja na privremenu slobodu bila nejasna.

„Nije mi bilo jasno ni zašto je pušten iz pritvora, očito optužnica nije bila dobro pripremljena. To je sve nepotrebno uzburkalo negativne emocije u regionu, dovelo je na neki način srpsku vladu u tešku poziciju, koju razumem s jedne strane. S druge strane, očekivao sam jasniju reakciju pre par meseci”, prenosi Hina reči Milanovića.

Premijer najmlađe članice Evropske unije je podsetio da Tužilaštvo ni nakon gotovo 12 godina, koliko je Šešelj u pritvoru, nije uspelo da sastavi optužnicu.

„Videli smo da Tužilaštvo i ranije, doduše protiv nedužnih ljudi kao što je (Ante) Gotovina, nije znalo da odradi svoj posao. Tada ga nije ni moralo odraditi, jer nije bilo ničega”, smatra Milanović.

Naglasio je i da ne želi da prejudicira presudu Šešelju, ali kaže da je „jasno je da je Šešelj među najodgovornijima za rat na prostoru bivše Jugoslavije i napad na Hrvatsku”.

„To je činjenica i to ni jedna sudska presuda neće promeniti. Ne znam mogu li reći da mu kao čoveku želim sve najbolje, ali mislim da bi za neke stvari trebalo da odgovara”, zaključio je Milanovića.

Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je juče od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je prethodno pozdravila tu odluku i poručila da je to „najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi, dok se već godinama čeka presuda”, dok je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila da je odluka Tribunala u skladu s onim što je Hrvatska tražila zbog ponašanja lidera radikala otkako je pušten iz pritvora.

KOMENTARI4 komentara

 1. Vujadin says:

  Milanoviću nisi normalan, ja sam najodgovorniji za propast Hrvatske, ja sam naredio da se brane srbske teritorije, ja sam odgovoran za sve, kakav Šešelj, što ga trpaš tamo gdje mu nije mjesto, uvijek je samo pričao u prazno.

 2. Antipod says:

  Nema većih lažova i manipulatora od pokatoličenih Srba. Kada bi se iz "njihovog" jezika uzeo srbski jezik i vratile srbske teritorije, postali bi potpuno mutavi bezemljaši.

 3. LADY GAGA www.peticije24.com/peticija_protiv_vracanja_dr_vojislava_seselja_u_hag says:

  http://www.peticije24.com/peticija_protiv_vracanja_dr_vojislava_seselja_u_hag

 4. Eeeeeeeeeeeee says:

  sta ovaj baljzga na kaljava usta,cime se ovaj nasmrkao,ko ce rvatsku destabilitizovati kad ste sami destabilitizovani,Dr.Seselj najodgovorniji za napad na vasu lipu,Pa Majmuni jedni ko se naoruzavao i napao kasarne, vojsku, srpski narod,sta trebali sami da skacu na noz da bi vama bilo dobro,sto ne sudite i ne saljete prvo vase zlocince nego ih podizete kao heroje ,Majmuni pokatoliceni,Srpski izrod ste pa samo serete drugo nista i neznate kao da vas neko slusa u Jevropu DupeLisci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *