MILANOVIĆ: Nema referenduma o ćirilici dok sam ja premijer

MILANOVIĆ: Nema referenduma o ćirilici dok sam ja premijer

2 decembra 2013

Zoran MilanovicReferenduma o ćirilici neće biti dok sam ja premijer. Postoje pravni mehanizmi i konvencije koje smo potpisali prilikom ulaska u Evropsku uniju koji ne dozvoljavaju referendume koji se tiču prava nacionalnih manjina. Ovo je u Osijeku rekao hrvatski premijer Zoran Milanović nakon najave da je Štab za odbranu Vukovara prikupio dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

Tačne brojke Štab će da iznese u sredu, a nagađa se da je prikupljeno oko 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici.

Dan nakon poraza vladajuće levice u Hrvatskoj na referendumu o definiciji braka i pobede konzervativaca, Milanović je najavio užurbanu proceduru za usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu. Time bi se obezbedila mnoga prava za gej populaciju, čime bi se izjednačili sa pravima koje imaju bračni partneri, ali im se neće dozvoljavati usvajanje dece.

Nedeljni referendum i dalje je tema dana u Hrvatskoj, nakon što je gotovo milion građana Hrvatske podržalo da se izmeni ustav u koji će biti unešena definicija braka kao isključive zajednice muškarca i žene. Reč je i o velikom porazu aktualne leve vlasti, koja se nije snalazila ni prilikom raspisivanja referenduma, ni za vreme kampanje. Svetski mediji sa velikim su zanimanjem pratili nedeljni referendum, izveštavajući da je Hrvatska skrenula udesno i da su konzervativci odneli ubedljivu pobedu. Opomena je to i levoj vlasti koja se sve teže bori sa galopirajućom ekonomskom krizom.

Hrvatska je bila zapad Istoka, a sada se pretvorila u istok Zapada”, komentariše nemački Berliner cajtung, uz upozorenje da se ”Hrvatska vratila na Balkan”.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *