Milanović pakuje kofere

Milanović pakuje kofere

2 marta 2014

Denis_RomacPiše: Denis Romac

Hrvatska prolazi kroz najtežu krizu od osamostaljenja, kojoj se ne nazire kraj. Gospodarska situacija nikad nije bila gora: proizvodnja i BDP padaju, a rastu jedino nezaposlenost i javni dug. Gotovo svi ekonomski pokazatelji su negativni. No osim gospodarske, imamo i krizu vlade. Premijer Milanović i njegov najbolji i najvažniji ministar – a to je u ovoj financijskoj i gospodarskoj situaciji sigurno ministar financija – već tjednima ne komuniciraju. Kako je odnedavno u proceduri prekomjernog deficita, Hrvatska je obećala Bruxellesu da će rebalans proračuna biti gotov do kraja veljače, no to se ipak nije dogodilo.

Onog vikenda kada su Milanovićevi ministri radili na rebalansu, prije dva tjedna, premijer je otišao na skijanje u Austriju. Iako do danas rebalans nije gotov, premijer Milanović opet pakira kofere. Uskoro kreće u posjet Australiji i Novom Zelandu, od 6. do 18. ožujka. Usred najteže krize premijer odlazi iz zemlje na skoro dva tjedna, i to na drugi kraj svijeta! Dakle ako vlada na sljedećoj sjednici i prihvati rebalans proračuna, Milanovića neće biti u Saboru da ga brani.

Koliko god je vladina obavijest o Milanovićevu dalekom putovanju naoko iscrpna i neuobičajeno opsežna, sadržajno je prazna. Zapravo, Milanović putuje u službeni posjet Novom Zelandu, na poziv premijera Johna Keya, a kada već ide na Novi Zeland, onda mu se činilo logičnim posjetiti i Australiju, iako ga njegov australski kolega Tony Abbott nije pozvao.

Premda će Milanović imati »17 službenih sastanaka i 12 susreta s hrvatskom dijasporom«, osim razgovora s novozelandskim premijerom, drugih razgovora na državnoj razini – a poznato je da naš uvijek pazi na rang i hijerarhiju – Milanović neće imati. Posjet Australiji, koji traje čak sedam dana, zapravo je posjet hrvatskoj dijaspori, što samo po sebi nije sporno, ali za neka druga vremena. Doduše, ministar obrane Ante Kotromanović sastat će se sa zamjenikom australskog ministra obrane Stuartom Robertom, iako Milanović zapravo vodi Kotromanovića kako bi ga svojim generalskim renomeom »pokrivao« pred radikalnijim dijelom dijaspore.

Besmisleno je ovo skupo putovanje (iako će Milanović i njegova delegacija putovati redovitim zrakoplovnim linijama), pokušavati opravdavati gospodarskim razlozima. Osim Kotromanovića, s Milanovićem putuju njegova supruga, šef kabineta i savjetnik: nema ni ministra gospodarstva, a ni gospodarstvenika.

Kada je Josip Broz Galebom odlazio na dvomjesečna putovanja po Africi i Aziji, za ono vrijeme, kada su vrijedili neki drugi standardi putovanja i prevaljivanja velikih udaljenosti, to nije bilo čudno. No vremena su se promijenila. Političari, naročito europski, u pravilu se sastaju na sat ili najdulje nekoliko sati, a iste večeri su kod kuće. Danas je neobično kada najviši političari odlaze na duga i daleka putovanja, osobito u ovakvoj krizi, posebno ako ta putovanja nisu opravdana konkretnim političkim ili gospodarskim motivima.

Gospodarska kriza dodatno je postrožila standarde kada je riječ o službenim putovanjima, pa i premijerskima. Službena putovanja i koristi od njih predmet su stalnog preispitivanja u javnosti, što je u demokraciji uobičajeno i legitimno. Premijer Milanović ovim putovanjem šalje potpuno pogrešnu poruku, koja glasi otprilike ovako: nijedna kriza nije toliko velika da se od nje ne može pobjeći. U vrijeme kada ništa u zemlji ne funkcionira kako bi trebalo, premijer odlazi na skoro dvotjednu ekskurziju na kontinent na kraju svijeta. Ili tko zna, možda nam premijer samo želi poručiti kako ova zemlja može i bez njega?

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *