МИЛАНОВИЋ ПОТПУНО ОГОЛИО БЕСМИСЛЕНОСТ ЗАПАДНИХ САНКЦИЈА РУСИЈИ

MILANOVIĆ POTPUNO OGOLIO BESMISLENOST ZAPADNIH SANKCIJA RUSIJI

2 juna 2022

Izjavom da će, zbog embarga na rusku naftu, najveću cenu platiti građani EU, dok će se „Putin smeškati“, predsednik Hrvatske Zoran Milanović ogolio je istinu o ovim sankcijama. Milanović ovom izjavom razgolićuje EU kao objekat koji su evropski političari fetišizovali, a koji građanima EU ne služi ničemu.Milanović je zapravo rekao da se EU ponaša kao vazal SAD, kao i da sankcije nisu ni u kakvom interesu Unije, komentariše Milanovićevu izjavu Stevan Gajić iz beogradskog Instituta za evropske studije.

Milanović matira Plenkovića preko sankcija Rusiji

Vrlo dobro se zna da skuplji energenti znače poskupljenje u čitavoj privredi, dodaje Gajić. Slično je Milanović uradio i kada je prijem Švedske i Finske u NATO uslovio izbornom reformom u BiH, podseća naš sagovornik.

„Tu je, u unutrašnjoj igri potpuno matirao hrvatskog premijera Plenkovića, pokazao ga kao potpunog vazala koji se ni na koji način ne vodi državnim interesima, već mu je apsolutni prioritet interes SAD“, kaže Gajić.

Milanović je istakao da će ruska nafta, na čiji je uvoz EU stavila embargo, završiti „ovde ili onde“ i zapitao se zašto evropske zemlje ne uvedu potpuni embargo, koji bi uključivao i ruski gas.

„Zašto se Rusiji ne uvede gasni embargo, nego se naftni embargo uvodi? Uvedi kompletan embargo. Nažalost, sankcije ne funkcionišu. Možda profunkcionišu jednog dana, ali, niti je rublja pala, niti Rusija to finansijski trenutno oseća, a kada bude osećala, rat će se već završiti“, rekao je Milanović.

Sankcijama EU kažnjava isključivo sopstvene građane, dok Rusiji prave izvesnu štetu, ali ona je nemerljiva u odnosu na štetu koju će pretrpeti „stari kontinent“, dodaje on. sankcije pokazuju koliko je politička klasa EU otuđena od sopstvenih građana.

„U tom smislu Milanović je dobro razgolitio Plenkovića, kao čoveka koga ne zanima ništa, osim penzije u Briselu, odnosno politička funkcija koju će da zauzme kada završi političku karijeru u Hrvatskoj. U suštini, takav je položaj većine političara u EU, posebno političara iz malih zemalja“, objašnjava Gajić.

Isto je hrvatski predsednik učinio nedavno, kada je u Zagreb pala neindetifikovana bespilotna letelica – razgolitio je nepostojanje protivvazdušne odbrane u NATO-u i Hrvatskoj. Tada se zapitao čemu služi NATO.

„Sada pita, šta će nam EU ukoliko je ne zanimaju naši interesi“, rezimira Gajić.

Sankcije nemaju veze sa realpolitikom

Sankcije su, prema Gajićevom mišljenju besmislene – upoređuje ih sa poplavom u stanu, kada vodu prebacujete iz sobe u sobu i mislite da ćete je se na taj način rešiti.

„Suština je da ovo direktno pravi štetu samo EU zato što se EU ponaša kao da Rusija u potpunosti zavisi, ne samo politički, nego i infrastrukturno od nje. Kao da ne postoji gasovod prema Kini, kao da ne postoji način da se nafta izveze drugim potrošačima, kao da više od 50 odsto nafte troši EU, pa da Rusija sada ne zna šta će…“, navodi Gajić.

U ekonomskom ratu sa Rusijom, Evropska unija sebe prosto „prži“, ističe Gajić, a Milanović, koji se ponaša slobodno, rekao je ono što verovatno misli i masa drugih evropskih političara. Međutim, na Zapadu vlada ratna psihoza i ponašanje prema Rusiji potpuno je iracionalno, bez trunke realpolitike – Milanović je na vrlo jednostavan način izrekao istinu.

A ako bismo se zagledali, ne samo u realpolitiku, već i u ekonomske pokazatelje, videli bismo da naftni embargo neće naškoditi Rusiji. Jer dok EU uvodi embargo, Indija i Kina pojačavaju uvoz i uvoze rekordne količine ruske nafte. Samo prošle nedelje, Rusija je na moru, u tankerima i morskim skladištima imala oko 79 miliona barela sirove nafte što je više nego duplo više od 27 miliona barela koliko je imala u februaru, pre početka specijalne operacije u Ukrajini.

Azija je, tako, u aprilu, prvi put pretekla Evropu kao najveći kupac sirove ruske nafte. Zahvaljujući popustima, Rusija je skočila sa desetog na četvrto mesto najvećih snabdevača Indije naftom – u maju, Indija je kupila 24 miliona barela ruske nafte, za razliku od 7,2 miliona barela u aprilu i tri miliona barela u martu. Kina takođe postaje sve veći kupac, a kao kupci pojavljuju se i Šri Lanka i Bangladeš.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. milorad5 says:

  hahah lukavi su ovi u zagrebu,sad su postavili ovu dvojicu da se igraju igre dobar policajac-zao policajac,jer vide da im gazde neće dobro proći u ovoj igri sa rusijom pa prave odstupnicu prema drugim centrima.Samo preduboko su oni bili u igri sa ukrajinom da bi im rusi to zaboravili.Sa druge strane ovaj je potpuno u pravu,embargo na naftu je posebna vrsta gluposti iz brisela.Navodno kad oni prestanu da kupuju naftu iz rusije,onda će "jadni" rusi morati da prodaju svoju naftu JEFTINIJE pa će tako evropa profitirati a rusija imati gubitke u deviznom prilivu,koja nebuloza.A ŠTA ako rusija jednostavno zavrne ventile i SMANJI proizvodnju za onoliko nafte koliko umesto u evroipi ne može da trenutno proda na svetskim trižištima(što je malo verovatno) ili ŠTA ako rusija POTPUNO izbaci iz proizvodnje trenutne evropske kvote,KOLIKO će onda nafta da KOŠTA?I to im je najbolje što mogu da urade zajedno sa OPEK članicama,smanjenje proizvodnje iz OBJEKTIVNIH razloga.Nećete naftu pa dobro stvorite je sami a mi da je bacamo na tržište budzašto nećemo,to je ono što će oni čuti iz moskve:)Tek će sad cene da PODIVLJAJU za zapad pogotovo.Pa ima da mole ruse za naftu uskoro,jer rusi će jednostavno isključiti bušotine,imaju REZERVE PARA i nije im potrebno da po svaku cenu izvoze naftu a rezerve su im dovoljne za DESET GOD.Da li evropa može da preživi 10 god.bez ruske nafte i gasa,pa ima se raspadnu do kraja sledeće god.Ja ne znam da li su ovi u briselu jednostavno debili ili namerno uništavaju evropske ekonomije,vreme će pokazati i to vrlo brzo o čemu se u briselu ustvari radi i za KOGA oni rade.

 2. Gagi says:

  Neki izuzetno pametan tip, mudruje i prica ono sto vec pevaju svi vrapci na drvetu. Jedino je "zaboravio" da pomene, sve te ujdurme stvaraju i prave oni njegovi koji su zaduzeni da brinu o njihovoj zapadnoj katolickoj familiji.

  • Kulak says:

   Ovo u Zagrebu rade sebi odstupnicu u slučaju da banderovci uprskaju celu koncepciju Amera o ratu protiv Rusije do zadnjeg ukrajinca. Mediji u Zagrebu skoro tri meseca lupetaju budalaštine o " neviđenim uspesima ukrajinske vojske", koja po realnom stanju na terenu gubi sve živo. Zato je tu Zoka da ovakvim izjavama stvori za rvate kakav-takav izlaz.

 3. Mlaz-mlaz says:

  ...igraju na kartu- nisu svi Hrvati fašisti nego samo neki...njihovi stari razini. Da Rusija nije krenula Zoki bi i dalje bio "iz ustaške sinjske porodice".

 4. Rista Bre says:

  Milanovića za precednika...Evropske Unije!

 5. Karital says:

  Miki vas zabrinjava....hahaha, za njega je poznato da preferira Ruse.I prije rata u Ukrajini, Miki je bio čest gost ruskog dućana u Zagrebu.Šalu na stranu, vaš državni vrh nema mu.a da se javno izjasni, već se izmotavaju na sve moguće načine.Dodvoravaju se čas zapadu, čas Rusiji.Državni vrh Srbije je kao malo dijete, ne zna hoće li piškiti ili kakiti.Miki ima svoje JA za razliku od predsjednika A.V.

 6. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  „Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zato što se nikoga ne boje, već zato što se ničega ne stide.“ Ni posle 100 godina nema se šta dodati... ni oduzeti.

 7. Portopranco says:

  Rusi su do danas uz angažman 200.000 vojnika i pomoć saveznika iz DNR i LNR oslobodili teritorij veličine 164.000 km2. To je prostor veličine tri hrvatske. Naravno, u Zagrebu o tome niko nema pojma, njihovi mediji prenose samo tupaste izmišljotine o neviđenim i nezapamćenim vojnim uspjesima ukrajinskog režima. Kako su rvati poznati preletači koji su se od vatrenih pristalica tzv. NDH i najvećih podupirača Hitlera brže-bolje uz pomoć Srba i borbe srpskog naroda prošvercali na stranu antifašista, tako zvjeraju da naprave i ovaj put. O toj gadnoj ćudi ambvivalentnih rvata navodno antifašističke provenijencije detaljno mi je pričao moj pradjed, Srbin i partizan iz Benkovca. Čovjeka formira prvenstveno kućni odgoj, to svi znamo. Do pada Italije skoro svi partizani u Dalmaciji bili su Srbi, a nakon toga kada se vidjelo ko će dobiti 2. svjetski rat, počinju se u redove NOVJ švercati i rvati. Sinjski naknadni partizan Zoka Milanović zna da ukrajina neće i ne može vojno nadjačati Rusiju, pa u tom kontekstu treba tumačiti i ovu njegovu izjavu.

  • Karital says:

   @portoparce: Da nije bilo Hrvata tvoj pradjed bi završio kod Đujića.Ovako je sa Simom Dubajićem rješavao srbe po Bukovici, Promini, okolici Benkovca i Obrovca.Likvidirali su poštene Srbe koji se nisu htjeli priključiti komunistima.Tako je ekipa iz tvog kraja likvidirala Milorada Stegnjaić i njegovo trudnu ženu.To nisu učinili Hrvati, već srpski partizani, drugovi tvog pradjeda.I malom djetetu je poznato da Ukrajina ne može vojno nadjačati Rusiju...ali, postoji NATO koji je vojno jači od Rusije.Milanović je čovjek koji se ne libi reći ono što mu je na umu.U Hrvatskoj ga nazivaju rusofilom, dok ga vi nazivate preletačem.Ništa nije gotovo u Ukrajini da bi Milanović bio preletač.

 8. Duca says:

  Srpska je to krv!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *