Milanović pravi žurku zbog Merkelove, a ona nema vremena za njega

Milanović pravi žurku zbog Merkelove, a ona nema vremena za njega

28 juna 2013

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

Angela Merkel ne dolazi u Zagreb?

Koga briga! Ona nas je 2007. godine ionako pozivala da glasamo za Ivu Sanadera, pa najbolje da nam ona kvari doživljaj na svečanoj proslavi ulaska u Europsku uniju. Kaj god!A i što će nam uopće ti Nijemci: ne samo da drže Europu u financijskoj pokornosti, nego još i raspisuju tjeralice za našim uglednim špijunima i udbašima, onima koji su na svojim plećima iznijeli Domovinski rat, sjedili zdesna Tuđmanu i Šušku, čuvali hrvatski režim kao oko u glavi.

I zamislite još ovu drskost. Predstojnik ureda premijera Tomislav Saucha osobno je na press konferenciji najavio dolazak Angele Merkel u Zagreb, a ona se usudila ne doći. E pa to je stvarno previše.

Danke, Deutschland, aber nein, danke.Tako bi ovu njemačku pljusku Hrvatskoj uoči njezina službenog ulaska u EU mogla (trebala?) relativizirati Vladina spin mašinerija. Jer pljuska je vrlo neugodna.

Nema Perkovića, nema Merkelice

Hrvatska je prvo godinama ignorirala njemačke zahtjeve za saslušanjem Josipa Perkovića, odbijala je procesuirati ga zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, onda je Vlada u zadnji čas donosila zakon kojim se faktički onemogućava njegovo izručenje Njemačkoj, najavljujući kako to neće učiniti ni ako zakon ne dobije zeleno svjetlo iz Bruxellesa, da bi Njemačka sada raspisala tjeralicu za bivšim šefom Udbe i SIS-a.

Gdje su sada ona idilična vremena s početka devedesetih, kad smo pjevajući zahvaljivali Njemačkoj, pa kad nas je Njemačka vodila prema EU k’o slijepce kroz minsko polje, pa kad je Njemačka diplomatskim kanalima izbacivala pravaše iz prve Sanaderove Vlade, pa kad nas je tjerala da lovimo Gotovinu, pa kad je Merkelica snimala spotove za Sanaderov HDZ i obilazila s njim nogometne utakmice, pa ga navodno strpala u zatvor…

Ah, kakva su to bila vremena.

Nijemaca ni od korova

A sada, kad trebamo s Nijemcima ući u EU, njih nema ni od korova. Odnosno, ima ih do razine državnog ministra u Ministarstvu vanjskih poslova. A taman im je Milanović obećao da ih nećemo ništa koštati.

Nedolazak Angele Merkel, iz kojeg god razloga, priličan je udarac za Milanovićevu vladu (i za predstojnika Sauchu), jer je upravo Njemačka desetljećima bila hrvatski patron u EU, kao što je sada najsnažnija članica Europske unije i njezina glavna politička osovina.Milanović je tu štetu pokušao kompenzirati na sjednici Vlade, pa je odlučno najavio ustavni rat protiv udbaša („Tjerali ste lisicu, a istjerat ćete King Konga“), pa onda najavio zakon kojim bi se spriječila izručenja branitelja iz Domovinskog rata,trudio se zvučati borbeno prema HDZ-u i prkosno prema Crkvi.

Šteta što tako zvuči samo kad se brani.

Nagazio nas King Kong

Tomislav Saucha možda ipak neće otkazati svečanost na Trgu bana Jelačića – iako postoji opasnost da izmisli dolazak još nekog visokog gosta – ali ostat će dojam da organiziramo tulum samo zbog jedne posebne gošće, a onda ona ne dođe.

Izgleda kao da smo tjerali lisicu, ali svejedno boli kao da nas je nagazio King Kong.

(24sata.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *