MILANOVIĆ: Sa Hrvatskom niko neće brisati pod, sankcije nas ne interesuju

MILANOVIĆ: Sa Hrvatskom niko neće brisati pod, sankcije nas ne interesuju

17 septembra 2013

Zoran MilanovicHrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas, u svom prvom zvaničnom reagovanju na najavu Evropske komisije da sankcionise Hrvatsku zbog neprimenjivanja evropskih popisa, da je Hrvatska država, a ne ptičji rezervat i da njom niko neće brisati pod.

Premijer je apelovao na, kako je kazao, barem malo samopoštovanja. Ponovio je da neće popusti pod pritiscima EK, odnosno njene potpredsednice Vivijane Reding za koju je rekao da na ovom sukobu gradi svoju kampanju za sedmi mandat u tom telu EU.

Rekao je da će vlada na narednoj sednici promeniti sporni zakon o evropskom nalogu za hapšenje, kolokvijalno nazvan „Lex Perković“, ali da to neće biti na način kako želi EK, već onako kako je ranije najavljivao.

„Dakle, Hrvatska će evropski nalog za hapšenje početi da primenjuje tek od 10. jula 2014. godine. Svima koji kažu da će Hrvatska izgubiti novac iz evropskih fondova kažem da to nije tačno…Hrvatska neće izgubiti ni centa, a nikakve štete nećemo pretrpeti, ni kad je u pitanju ulazak u Šengen“, rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji posle susreta sa makedonskim kolegom Nikolom Gruevskim koji boravi u poseti Zagrebu.

Reč je o zakonu o evropskoj poternici koji je Hrvatska izmenila neposredno uoči priključenja Evropskoj uniji, a kojim je predviđeno da se evropska poternica ne primenjuje na krivična dela počinjena do početka avgusta 2002. godine. Time je Hrvatska praktično zaštitila od izručenja bivšeg visokog funkcionera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića. Nemačka Perkovića potražuje zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Milanović je, kako su preneli hrvatski mediji, ukazao i da je ovde reč o poverenju dodavši:

„Kome će se ovde verovati? Demokratski izabranoj vladi u Republici Hrvatskoj ili nekome iz EK ko ide po svoj sedmi mandat?“, zapitao je Milanović dodavši da insistiranje na primeni izmenjenog zakona od polovine jula naredne godine nije njegovo privatno mišljenje nego stav kompletne vlade.

Evropska komisija je zapretila da će, ukoliko Hrvatska ne bude što pre promenila sporni zakon i počela njegovu primenu, biti uvedene sankcije, ali nije precizirano kakve.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *