МИЛАНОВИЋ: Срби су убијани у Јасеновцу јер су пружали отпор

MILANOVIĆ: Srbi su ubijani u Jasenovcu jer su pružali otpor

23 aprila 2021

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da se u jasenovačkom logoru dogodio genocid, ali, pre svega, prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja, koji su, kako je rekao, tretirani kao neprijatelji jer su „pružali otpor“. Istoričar Milan Radovanović ističe da je tako govorio još samo Franjo Tuđman.Milanović je, nakon odavanja počasti ubijenima u Jasenovcu, rekao da su „Srbi pružali otpor zbog čega su bili tretirani kao neprijatelji“ i, kako tvrdi, nisu ubijani u logoru, za razliku od Jevreja koji su bili neutralni i oružje su uzeli u ruke tek pošto su počeli da ih ubijaju.

Dodao je i da su „rasni zakoni doneseni, pre svega, zbog Jevreja“, a da se onda dolazi do Srba koji su tu „najmasovnije ubijani, ali su ciklus i dramatika ubistava bili drugačiji“.

Drugo su, kazao je, bili Srbi iz Zagreba koji su pokupljeni.

„Neki su ostali da rade i bili ugledni doktori poput Julija Budisavljevića, a neki su bili viktimizovani. Treći i najstrašniji primer su Romi, kako su ih tada ‘lepo’ zvali Cigani, a koji uopšte nisu znali da je izbio rat i bili su pretnja ne znam kome, valjda Hitlerovim sanitarnim inspektorima, na što su se navukli hrvatski nacisti“, naveo je Milanović, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Srbi su pružali otpor, trebalo je ranije da počnu

Prema njegovim rečima, „to je možda najgori primer postupanja prema ljudskom biću koje je potpuno nevino, jer Srbi su pružali otpor“.

„Srbi su pružali otpor i to, po meni, sa zakašnjenjem. Trebalo je da ranije počnu. Bili su neprijatelji, a zna se kako se u ratu postupa s neprijateljima“, rekao je, između ostalog Milanović.

Jevreji su, dodao je, bili ubijani da bi se tadašnjoj vlasti dodvorile Berlinu, što je, kaže, bilo suludo i na štetu hrvatske nacije i naroda koji, kako je kazao, sada i ja predstavljam.

Tako je govorio Tuđman

Istoričar Milan Radanović smatra žalosnim to što ličnost na najvišoj funkciji reprodukuje revizionistički stereotip o kažnjavanju Srba internacijom u Jasenovac zbog njihovog otpora državi.

Radanović kaže da to posle Franje Tuđmana u javnosti, nije činio niko od osoba koje su obavljale dužnost predsednika.

„Znači li to da oni koji su ubijeni jer su pružali otpor, bez obzira da li su bili Srbi, Hrvati, nisu bili nevini, odnosno da su nešto skrivili? Umesto da se tu zaustavio, predsednik je nepromišljeno nastavio“, naveo je Radanović.

Smatra veoma važnim to što je Milanović naglasio da je Jasenovac mesto genocida, jer tu činjenicu izbegavaju da konstatuju pojedini državni predstavnici, ali je već u drugoj rečenici, kaže Radanović, zapao u kontradikciju tvrdeći da je „pre svega“ taj logor bio mesto genocida nad Jevrejima.

„Potpuno je izlišno praviti distinkciju među žrtvama genocida u Jasenovcu jer svi oni, bez obzira da li su bili jevrejskog, romskog ili srpskog, ubijeni su pre svega zbog svog etničkog porijekla. Osim toga, genocid nad Srbima u NDH nije sprovođen samo u logorima niti samo u jednom logoru“, naveo je ovaj istoričar.

Radanović je podsetio da su prvi srpski zatočenici logora Jasenovac bili srpski muškarci koji su preživeli logore u tzv. Gospićkoj grupi logora da bi potom bili deportovani u Jasenovac, prenosi Tanjug.

KOMENTARI24 komentara

 1. Isukrst of evil says:

  Pa da, pruzali otpor nacizmu i fasizmu, 3.rajhu,ustasama,muslifasistima i siptarofasitima dok ste vi hrfati uvek na strani nacista,fasista i ostalog izmeta.

  • Ivana says:

   Mora pokatoličeni Srbin ko svi Vučkovići, Popovići, Kovačevići, Jovići, Vlahi, Vlahovići, Putnikovići, Srbljani, Poturice, Brankovići, Matići i ostala pokatoličena ološ.

   • Veliki brat says:

    @ivana Drsga neobrazovsns spodobo, zašto bi, recimo, Kovačevići bili porijeklom Srbi? Zar su samo Srbi imali kovače, zanatlije? Vlahovići su ono što im kaže ime. Vlasi! Vlasi nisu Srbi, nego Vlasi.

  • Mosa says:

   upravo tako...

   • Idealista says:

    Ovaj KROmanjonac Milanovic mora da je na teskim drogama

 2. Istina says:

  Ovoga bi trebalo poslati na kurs kod Gorana Sarica.

 3. Neko iz mase says:

  "Logično" mi smo krivi što nam nije bilo lepo u gubilištu. Možda su i deca bila kriva jer su plakala. Ovog čoveka čeka pakao.

 4. Komsija says:

  A jesu li i srpska deca pruzala otpor, pa su trpana u logore? Da je Kroacija demokratska drzava, ovaj bi zavrsio u zatvoru. Ili ludnici.

 5. test01 says:

  Jesu li i deca od par godina pruzala otpor pa ste zato imali logore smrti za decu ? Da ne spominjem sirotinju, zene, starce... sve sama sirotinja ali su se izjasnjavali kao pravoslavci - Srbi. ODVRATNI STE ! Pod hitno treba izglasati rezoluciju o genocidu koja je pocinila HDH a i njena nasledica sadasnja Hrvatska. KASNIMO preko 75 godina !!!

  • Karital says:

   Ništa od vaše rezolucije kad genocida nije bilo.Čini mi se, da vas optužuju za genocid koji ste počinili prije 26 godina.

   • Ivana says:

    Normalno papak usraše i germani sve vajni banditi i fašisti peru svoju istoriju i podmeće Srbima.

    • jovan says:

     Shizofrenija koja vlada od anslusa Istocne Nemacke, Vatikan i Zapad pokusavaju da laza pripisuju "genocid Srbima za streljanje dzihad boraca u Srebrenici", ali ostalo, pokusavaju da prikriju ustasko-muslimansko-shiptarske genocide nad Srbima. Zvanicne podatke vladine lomisije FNRJ, nemacki genarali, su potvrdili preko 700 000 ubijenih Srba u Jasenovcu, a nacelnik Titovog generalstba Terzic je prema faktima napisao knjigu o milion ubijenih u Jasenovcu, i preko dva milona ubijenih Srba u Drugom ratu. Zakljucak. Ova revizija je moguca cak i u Srbiji, jer je Srbija okupirana zemlja, 95%portala i drugih medija je placeno od USA, ali mnogo "srba" je na platnom spisku Hrvata-ustasa!

   • Velika Metla says:

    UsRašo, optužuju nas UPRAVO oni kojima su se takvi ko ti uvukli u prkno, i ne izbivate iz njega. Vi usRaše i balije ste jedini na svetu nad kojima se desio " đemosajd"a vas više nego pre " đemosajda". Ti, splačino, da imaš i malo obraza ( ali tražiti u usRaše obraz je isto kao i tražiti u kreketuše dlaku ) rekao bi, kao iole svaki normalan čovek, da nas Srbe optužuju oni koji bi po pitanju genocida MORALI u najmanju ruku ćutati. A to su germani, englezi, amerikenjci i ostala eUroBska petstokupljavina najgorih ubica i lopina, od kada postoji ljudski rod. A koje ste vi usRaše zdušno pomagale. Vidi vam se danas šta ste dobili od uvlačenja u bulio germanima i ostalim neljudima.A dobili ste to da vam se ta genocidna tvorevina zvana " kurbatska" konstantno prazni.

   • Pravda says:

    nestajete i to polako.

    • Leda says:

     Sve im je pustara.

 6. Zig says:

  Nije on kriv, mi smo

 7. Za Srbiju says:

  Zaludno je laganje. Istina polako, ali sigurno, izlazi na videlo.

 8. Gagi says:

  Vise nemaju maste kakav izgovor da izmisle pa, lupaju li lupaju.

 9. Strsljen says:

  Smrdljivko...sta drugo. Mrs mam.cu ti bemje debilcino jedna.

 10. šiško says:

  Dido, dido! Čemu su pružali otpor? Istrebljenju? Ono tri trećine...? Ono "meso srpskog deteta"? Čemu su, dido, pružali otpor? Završi rečenicu!

 11. Triglav says:

  svaki otpor je uzaludan, bit ćete asimilirani!

  • šiško says:

   Ko će biti "asimiliran"?

   • Karital says:

    VI!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *