МИЛАНОВИЋ: Срби су убијани у Јасеновцу јер су пружали отпор

МИЛАНОВИЋ: Срби су убијани у Јасеновцу јер су пружали отпор

23 априла 2021

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да се у јасеновачком логору догодио геноцид, али, пре свега, према Јеврејима, а касније према Србима искључиво из Поткозарја, који су, како је рекао, третирани као непријатељи јер су „пружали отпор“. Историчар Милан Радовановић истиче да је тако говорио још само Фрањо Туђман.Милановић је, након одавања почасти убијенима у Јасеновцу, рекао да су „Срби пружали отпор због чега су били третирани као непријатељи“ и, како тврди, нису убијани у логору, за разлику од Јевреја који су били неутрални и оружје су узели у руке тек пошто су почели да их убијају.

Додао је и да су „расни закони донесени, пре свега, због Јевреја“, а да се онда долази до Срба који су ту „најмасовније убијани, али су циклус и драматика убистава били другачији“.

Друго су, казао је, били Срби из Загреба који су покупљени.

„Неки су остали да раде и били угледни доктори попут Јулија Будисављевића, а неки су били виктимизовани. Трећи и најстрашнији пример су Роми, како су их тада ‘лепо’ звали Цигани, а који уопште нису знали да је избио рат и били су претња не знам коме, ваљда Хитлеровим санитарним инспекторима, на што су се навукли хрватски нацисти“, навео је Милановић, пренео је портал хрватског недељника Новости.

Срби су пружали отпор, требало је раније да почну

Према његовим речима, „то је можда најгори пример поступања према људском бићу које је потпуно невино, јер Срби су пружали отпор“.

„Срби су пружали отпор и то, по мени, са закашњењем. Требало је да раније почну. Били су непријатељи, а зна се како се у рату поступа с непријатељима“, рекао је, између осталог Милановић.

Јевреји су, додао је, били убијани да би се тадашњој власти додвориле Берлину, што је, каже, било сулудо и на штету хрватске нације и народа који, како је казао, сада и ја представљам.

Тако је говорио Туђман

Историчар Милан Радановић сматра жалосним то што личност на највишој функцији репродукује ревизионистички стереотип о кажњавању Срба интернацијом у Јасеновац због њиховог отпора држави.

Радановић каже да то после Фрање Туђмана у јавности, није чинио нико од особа које су обављале дужност председника.

„Значи ли то да они који су убијени јер су пружали отпор, без обзира да ли су били Срби, Хрвати, нису били невини, односно да су нешто скривили? Уместо да се ту зауставио, председник је непромишљено наставио“, навео је Радановић.

Сматра веома важним то што је Милановић нагласио да је Јасеновац место геноцида, јер ту чињеницу избегавају да констатују поједини државни представници, али је већ у другој реченици, каже Радановић, запао у контрадикцију тврдећи да је „пре свега“ тај логор био место геноцида над Јеврејима.

„Потпуно је излишно правити дистинкцију међу жртвама геноцида у Јасеновцу јер сви они, без обзира да ли су били јеврејског, ромског или српског, убијени су пре свега због свог етничког поријекла. Осим тога, геноцид над Србима у НДХ није спровођен само у логорима нити само у једном логору“, навео је овај историчар.

Радановић је подсетио да су први српски заточеници логора Јасеновац били српски мушкарци који су преживели логоре у тзв. Госпићкој групи логора да би потом били депортовани у Јасеновац, преноси Танјуг.

KOMENTARI24 коментара

 1. Isukrst of evil says:

  Pa da, pruzali otpor nacizmu i fasizmu, 3.rajhu,ustasama,muslifasistima i siptarofasitima dok ste vi hrfati uvek na strani nacista,fasista i ostalog izmeta.

  • Ivana says:

   Mora pokatoličeni Srbin ko svi Vučkovići, Popovići, Kovačevići, Jovići, Vlahi, Vlahovići, Putnikovići, Srbljani, Poturice, Brankovići, Matići i ostala pokatoličena ološ.

   • Veliki brat says:

    @ivana Drsga neobrazovsns spodobo, zašto bi, recimo, Kovačevići bili porijeklom Srbi? Zar su samo Srbi imali kovače, zanatlije? Vlahovići su ono što im kaže ime. Vlasi! Vlasi nisu Srbi, nego Vlasi.

   • Idealista says:

    Ovaj KROmanjonac Milanovic mora da je na teskim drogama

 2. Istina says:

  Ovoga bi trebalo poslati na kurs kod Gorana Sarica.

 3. Neko iz mase says:

  "Logično" mi smo krivi što nam nije bilo lepo u gubilištu. Možda su i deca bila kriva jer su plakala. Ovog čoveka čeka pakao.

 4. Komsija says:

  A jesu li i srpska deca pruzala otpor, pa su trpana u logore? Da je Kroacija demokratska drzava, ovaj bi zavrsio u zatvoru. Ili ludnici.

 5. test01 says:

  Jesu li i deca od par godina pruzala otpor pa ste zato imali logore smrti za decu ? Da ne spominjem sirotinju, zene, starce... sve sama sirotinja ali su se izjasnjavali kao pravoslavci - Srbi. ODVRATNI STE ! Pod hitno treba izglasati rezoluciju o genocidu koja je pocinila HDH a i njena nasledica sadasnja Hrvatska. KASNIMO preko 75 godina !!!

  • Karital says:

   Ništa od vaše rezolucije kad genocida nije bilo.Čini mi se, da vas optužuju za genocid koji ste počinili prije 26 godina.

   • Ivana says:

    Normalno papak usraše i germani sve vajni banditi i fašisti peru svoju istoriju i podmeće Srbima.

    • jovan says:

     Shizofrenija koja vlada od anslusa Istocne Nemacke, Vatikan i Zapad pokusavaju da laza pripisuju "genocid Srbima za streljanje dzihad boraca u Srebrenici", ali ostalo, pokusavaju da prikriju ustasko-muslimansko-shiptarske genocide nad Srbima. Zvanicne podatke vladine lomisije FNRJ, nemacki genarali, su potvrdili preko 700 000 ubijenih Srba u Jasenovcu, a nacelnik Titovog generalstba Terzic je prema faktima napisao knjigu o milion ubijenih u Jasenovcu, i preko dva milona ubijenih Srba u Drugom ratu. Zakljucak. Ova revizija je moguca cak i u Srbiji, jer je Srbija okupirana zemlja, 95%portala i drugih medija je placeno od USA, ali mnogo "srba" je na platnom spisku Hrvata-ustasa!

   • Velika Metla says:

    УсРашо, оптужују нас УПРАВО они којима су се такви ко ти увукли у пркно, и не избивате из њега. Ви усРаше и балије сте једини на свету над којима се десио " ђемосајд"а вас више него пре " ђемосајда". Ти, сплачино, да имаш и мало образа ( али тражити у усРаше образ је исто као и тражити у крекетуше длаку ) рекао би, као иоле сваки нормалан човек, да нас Србе оптужују они који би по питању геноцида МОРАЛИ у најмању руку ћутати. А то су германи, енглези, америкењци и остала еУроБска петстокупљавина најгорих убица и лопина, од када постоји људски род. А које сте ви усРаше здушно помагале. Види вам се данас шта сте добили од увлачења у булио германима и осталим нељудима.А добили сте то да вам се та геноцидна творевина звана " курбатска" константно празни.

 6. За Србију says:

  Zaludno je laganje. Istina polako, ali sigurno, izlazi na videlo.

 7. Gagi says:

  Vise nemaju maste kakav izgovor da izmisle pa, lupaju li lupaju.

 8. šiško says:

  Dido, dido! Čemu su pružali otpor? Istrebljenju? Ono tri trećine...? Ono "meso srpskog deteta"? Čemu su, dido, pružali otpor? Završi rečenicu!

 9. Triglav says:

  svaki otpor je uzaludan, bit ćete asimilirani!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u