MILANOVIĆ: Ukrajinci se ne mrze ka mi na Balkanu

MILANOVIĆ: Ukrajinci se ne mrze ka mi na Balkanu

11 marta 2014

Zoran milanovic4Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao da misli da “ne postoji toliki stepen mržnje” među Ukrajincima i Rusima, kao što je postojala među balkanskim nacijama.

„Mislim da su Rusi i Ukrajinci gledajući nas naučili neke lekcije, ali je u bivšoj Jugoslaviji bila i manje komplikovana situacija. Nismo imali nuklearne sile, ovde imamo jednu““, rekao je Milanović za australijsku TV mrežu SBS.

On se nada da će se situacija u Ukrajini razrešiti, ali ne zna, kako je rekao, šta će se dogoditi sa Krimom.

Ocenio je da će referendum na Krimu, koji je ilegalan po ukrajinskom ustavu, vrlo verovatno uspeti i da će se većina stanovništva odlučiti da više ne želi da bude deo Ukrajine.

„U celoj toj situaciji Hrvatska je sigurno u drugoj poziciji u odnosu na Poljsku ili veliku Britaniju, jer možemo da se držimo distance“.

Milanović, koji boravi u višednevnoj poseti Australiji i Novom Zelandu, kaže da je potpuno nemoguća vojna intervencija zapadnih sila u Ukrajini, preneli su hrvatski mediji.

Upitan da li bi Hrvatska podržala vojnu intervenciju EU ili NATO-a, odgovorio je:“To je nemoguće. Rusija je nuklearna sila“.

„Jasno je da Rusija stoji iza toga čak i ako vojnici nemaju ruskih oznaka. To je politika Moskve“, jasan je bio Milanović koga su u Sidneju sačekali protesti pojedinih udruženja Hrvata koji tamo žive, a koji se, kako tvrde, ne slažu sa njegovom politikom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *