Milanovićev autogol službenim avionom

Milanovićev autogol službenim avionom

8 oktobra 2013

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Premijer Milanović ima neobičan smisao da sam sebi, potpuno nepotrebno, zabija autogolove. To smo vidjeli već ranije, s onom Špičkovinom i s onim nastavnikom povijesti iz Vukovine, pa onda i u nekim drugim zgodama kad mu jezik zna zalupati brže od pameti.

No, takve se verbalne trapavosti obično prepričavaju nekoliko dana, pa se onda ipak polako zaborave, dok će ga se na loptu koju je sebi u mrežu šutnuo ovoga vikenda podsjećati do kraja mandata, i to apsolutno s pravom.

Mediji su danas jako brzi i svi već znamo o čemu je riječ.

Na riječki aerodrom sletio je, dakle, u subotu Vladin avion. U njemu je bio Milanović na povratku s dvodnevnog obilaska Hrvata u BiH. Službena pratnja sa četiri crna automobila dočekala ga je na pisti. Fotoreporteru je rečeno da se ukloni jer je premijer u kratkom privatnom posjetu i ne želi da ga se snima. Kad obavi to po što je došao, u Zagreb će ga vratiti autom.

Ova vijest jako je podijelila javnost.

Jedni su odlučni u stavu da predsjednik Vlade, ni u kojoj varijanti, sebi ne smije dopustiti da ga Vladin avion voza na privatna putovanja, a drugi da je to najobičnije pretjerivanje i da kritičari zlonamjerno tjeraju mak na konac.
Milanović je, kažu, bio na službenom putu i potpuno je svejedno je li ga državni zrakoplov na povratku iskrcao u Zagrebu ili u Rijeci. Trebalo bi mu prigovoriti da je od pilota tražio da ga iz BiH vozi na privatni vikend, recimo, u Pariz. Ali između Zagreba i Rijeke udaljnost je tako zanemariva da se tu ne može govoriti o nabijanju dodatnih troškova, a time ni o kakvom stvarnom premijerovom prekršaju.

Branitelji Zorana Milanovića, međutim, u ovome nipošto nisu u pravu. Ispravno postupanje u ovakvom je slučaju samo jedno. Premijer je trebao završiti svoje službeno putovanje na aerodromu koji je službena baza Vladinog aviona, a taj je aerodrom u Zagrebu, a zatim se, kako god želi, otputiti na svoj slobodni vikend u Rijeku, u Istambul, ili u Čućerje.

Jer ovdje nije stvar samo u novcu, iako, naravno, jest i u tome, nego možda još više u načelima reda i pristojnosti.

Svaka osoba na javnom položaju dužna se ponašati krajnje konzervativno kad je riječ o raspolaganju sredstvima koja pripadaju zajednici i ne potrošiti ništa više nego što dopuštaju javno prihvaćena pravila.

Znači, Milanović je u prekršaju ako je njegovo »usputno« iskrcavanje u Rijeku povećalo trošak za Vladin avion i za jednu kunu, a da jest, o tome ipak ne može biti nikakvoga spora.

Ne mogu se zaobilaziti pravila kad je premijeru zgodnije da ih »malo« zaobiđe, jer gdje je, uostalom, onda crta i gdje je granica?

Ima, naravno, puno istine i u sarkastičnim komentarima da se na ogromne zloporabe javnoga novca, u smrtnome strahu od posljedica, šutjelo i Tuđmanu i njegovoj dinastiji, a zatim i Ivi Sanaderu, koji je, kako čitamo ovih dana, odsjedao u jednom od najluksuznijih hotela u New Yorku za po 25.000 dolara na noć.

Vjerojatno se nekome čini da Milanovića nije fer uzimati na zub za jednu ovakvu »sitnicu«, kad su se Sanader i njegova obitelj vozikali Vladinim avionom u Ameriku i gdje god im se prohtjelo i na to su »spaljene« stotine tisuća dolara hrvatskih poreznih obveznika.

No Milanović sigurno želi biti bitno i totalno drukčiji od svog prethodnika koji je u zatvoru. A to žele i građani koji su ga izabrali.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *