МИЛЕИ НАСТАВЉА ПО СВОМ: Укида Централну банку

MILEI NASTAVLJA PO SVOM: Ukida Centralnu banku

23 juna 2024

Argentinski predsednik Havijer Milei nije se predomislio, već i dalje ostaje pri svojoj nameri da zatvori Centralnu banku, s obzirom na to da će nakon njene finansijske reforme, pezos postepeno nestati iz svakodnevnih transakcija, pa organizacija više neće imati razloga da postoji.

„Pošto je količina novca – pezosa – fiksna, i u meri u kojoj pojedinci treba da monetizuju, oni će donositi svoje valute i obavljati transakcije u valutama koje žele“, rekao je Milei.Sa njegove tačke gledišta, „svaki put kada se to bude dešavalo pezos će imati mnogo manji značaj u broju transakcija koje se sprovode. Doći će vreme kada će biti toliko mali da ćemo zatvoriti Centralnu banku“ objasnio je.

Po njegovim rečima, to će biti moguće kada se zatvore „fiskalna slavina“, „finansijska slavina“ i „spoljna slavina“. Uspostaviće se, kaže, slobodan kurs i model „slobodne valutne konkurencije“ i a izdavanje novca proglasiće se za „zločin protiv čovečnosti“.

„I, u tom slučaju predsednik nacije će ići u zatvor, kao i ministar privrede, predsednik Centralne banke, ceo njegov upravni odbor i zamenici i senatori“, poručio je Milei.

Inflacija je zločin, a izdavanje novca sa ograničenjem tražnje, kako sugerišu neki ekonomisti, predstavlja „farsu“, „zločin“ i „prevaru“.

„I to je farsa, to je zločin, to je prevara, jer to što je inflacija nula ne znači da nema prevare, jer da nisu izdali došlo bi do deflacije i to bi vratilo novac narodu“, smatra Milei.

KOMENTARI7 komentara

 1. Ficko says:

  Argentini ne treba neko da ih istrebi. Imaju predsednika i to je dovoljno.

 2. NikolaVeliki says:

  "Blago onom ko rano poludi, on cijeli život u veselju provede"

 3. Pravda says:

  Gde se god pojavi ustasa to se raspada, tako i ova jadna argentina.

 4. E.Lirsch says:

  Klaus Svab...

 5. Miki says:

  Kakvi birači, takav i predsednik. Nacistički dođoši, kakvi god da su, napravili bi od Argentine deset puta prosperitetniju državu.

 6. Mamlaz says:

  Kolonija nikad ne zadovoljava potrebe svog naroda vec potrebe kolonizatora a to ide preko valute Kolonizatora. Pogledaj oko sebe.

 7. persida says:

  Sta veli Milei: "Izdavanje novca je zlocin protiv covecnosti", osim ako to nije dolar, ha ha. Ovaj je namagarcio celu naciju do koske. Njegov pad bice u potocima krvi, samo polako, a moglo bi i malo brze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *