Милена Дравић: Смех је победа живота

Milena Dravić: Smeh je pobeda života

30 aprila 2017

U SMEDEREVU, svečanom dodelom nagrada, završava 34. festival „Nušićevi dani“. Dobitnica nagrade „Branislav Nušić“ za životno delo glumcu – komičaru za 2017. godinu je poznata glumica Milena Dravić.

Budući da diva naše scene iz zdravstvenih razloga nije u prilici da prisustvuje svečanosti uručenja nagrade, javnosti se obratila pismom:

– Vest da sam laureat Nušićeve nagrade za životno delo mi je, uz radost i čast, izmamila i osmeh. Jer, moj se životni put s Nušićevim delom ukrstio više puta. I uvek je to bivalo za mene važno. Što bi narod rekao – sudbonosno. Na Akademiji sam polagala prijemni sa monologom iz „Gospođe ministarke“. Bilo je to dosta neobično. Jer mladi, daroviti ljudi koji su nastojali da zakorače u svet glumačke umetnosti su za taj prvi ispit – koji se najčešće doživljavao kao pitanje života i smrti – birali tekstove, odnosno monologe drugačijeg tipa. Šekspira, Ibzena, Čehova… A ja eto – Nušića.

Velika glumica ističe da bi teško bilo to racionalno razložiti i objasniti, i dodaje:

– A i zašto bih? Jednostavno, vuklo me je. Ukrstili su nam se putevi i kad sam snimala TV dramu „Gospođa ministarka“ u režiji Zdravka Šotre. Divna ekipa, svojski se radilo. I, u jednom trenutku, ja – kako to kažu ova današnja deca koja barataju novim informatičkim tehnologijama – zabagujem. I to žestoko. Do odustajanja! Kad, šta je bilo? Ministarka me, odnosno Nušić, vratila na jedan problem, jedno nerešeno pitanje iz mog inače lepog i radosnog detinjstva. Nehotičan, ali nemio događaj zbio se – gle čuda – u Nušićevoj ulici i urezao u moju dečju podsvest. I ostao bi tamo da nije bilo uloge Ministarke i moje prijateljice, odličnog psihologa, uz čiju pomoć sam sve skupa razrešila. Vratio me, dakle, Nušić da sama u sebi, i sama sa sobom, razrešim šta treba. Jer, drugačije, odakle ti pravo da se obraćaš drugima. Pomogao mi je Nušić onomad na prijemnom, da postanem bliža sebi samoj.

Kao zajednički imenitelj, u priči o Nušiću, Milena Dravić izdvaja komediju.

– Ozbiljan je to žanr. Žestok i dubok. Uzvišen. Danas se sve i svašta naziva komedijom, ali nije ni mesto ni vreme da se time bavimo. Najlepše u pravoj komediji je pobeda života! Smeh i duhovitost – uvek uzvišena ako jeste duhovitost – koji su u sebe saželi i svu težinu i gorčinu. Blistave i svevremene Nušićeve komedije su i dijagnoza teških, opakih rana naših života. I nekad i sad. Neka mi bude dozvoljeno da kažem da je ovom nagradom, uz mene, priznanje dobio i istinski smeh – sva njegova pamet, lepota i snaga – poručuje Milena Dravić.

SVESTRANA I MAŠTOVITA

ŽIRI (Ljiljana Stjepanović, Radmila Živković, Miljana Kravić i Zoran Maksimović) je u obrazloženju naveo: „Milena ima dugoveku i bogatu glumačku karijeru koju karakteriše svestranost u izrazu, osoben scenski jezik, rečita preciznost u pokretu, duboka sugestivnost, maštovito poigravanje“, a „uz velike dramske i istorijske role i publici i kritici posebno su upečatljive one iz komedija“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *