МИЛЕНА МАРКОВИЋ: Косово је место одакле је моја мајка

МИЛЕНА МАРКОВИЋ: Косово је место одакле је моја мајка

16 фебруара 2015

milena 085643Милена Марковић (1974), драмски писац, сценариста, песник, овогодишњи је добитник Награде „Одзиви Филипу Вишњићу”, која се додељује за родољубиво песништво. Награда ће јој бити уручена данас, на Сретење, у Орашцу, у Марићевића јарузи. Задужбинарско друштво „Први српски устанак”, објавило је њену нову књигу песама „Малена Бањска”.

Милена Марковић, дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду – Одсек драматургије. Аутор је драма: „Павиљони или куда идем одакле долазим и шта има за вечеру”, „Бог нас погледао – Шине”, „Шума блиста”, „Брод за лутке”, „Наход Симеон”, „Жица”, „Змајеубице”. Аутор је и збирки песама: „Пас који је појео сунце”, „Истина има терање”, „Црна кашика”, „Птичје око на тараби”, „Пре него што све почне да се врти”, „Песме за живе и мртве”.

Прва сте песникиња која је добила Награду „Одзиви Филипу Вишњићу”. Да ли то значи да песникиње мање занима родољубље или још живимо „у мушком свету”?

Потребно би било да прво објаснимо шта му то дође „мушки свет”, а шта „женски свет”, па бих онда рекла да оно што ја пишем не припада ни једном, ни другом, него „људском свету”. Ако мислите на положај жена, то је друга ствар. Тамо где се ја налазим, као професор на факултету, и призната уметница, немам осећај да се налазим у „мушком свету”. А како је другим женама, које нису тако повлашћене, то је већ друга прича.

Не бих рекла да песникиње мање занима родољубље. Зашто нека до сада није добила награду, стварно не могу да знам, нисам била у жирију.

Да ли је родољубива поезија данас уопште у моди?

Па ту треба размислити шта је, заправо, родољубива поезија. Ако је то поезија која треба да испуни поносом, и сентименталном слашћу, што баш припадаш том народу, а не неком другом, то није добра поезија. А сад, може бити, таква песма – да ти љубиш, и проклињеш то одакле си настао, и да се смејеш, дрхтиш, и страдаш од те љубави. Такве поезије има данас, ње је било, и биће је, писаће је песници.

У насловној песми – „Малена Бањска”, описујете свој одлазак на Косово и Метохију. Шта је за вас Косово: територија, пупак Србије, или само метафора?

За мене је Косово место одакле је моја мајка.

Да ли је родољубље и када дижете глас против времешних моћника, стрвина и лешина, како кажете у једној песми?

Ту песму сам написала пре скоро двадесет година. Односила се на тадашње моћнике и стрвине. Та песма је баш младалачка, искрена и жестока. Она је написана из беса и бола.

Данашња млада генерација заменила је дан за ноћ, не може да сепробуди. Има ли снаге да се избори за себе и своје идеале, ако их има?

То је из контекста моје песме „У име свих нас”. Песму сам написала када сам имала око двадесет година, за моју генерацију. То су сада људи између четрдесет и педесет година. О младима нека пишу и причају млади.

За разлику од Шантића, ви младима саветујете да иду из земље, јер овде ништа добро не могу да очекују?

Ја никога не саветујем у својим песмама. Неки су отишли, и нису нашли срећу, неки су остали – и нису нашли срећу. Ту не постоји једноставан одговор.

Угрожава ли драмска списатељица песникињу и обрнуто?

Ја сам срећна што ми се драме играју и што радим на факултету, па имам од чега да живим. Тако да је одговор: драмска списатељица и сценариста издржава песникињу, и хвала јој на томе.

Олег Новковић, по вашем сценарију, снима филм „Отаџбина”. Када ће бити премијера?

Филм „Отаџбина” је завршен. Не могу да кажем када ће бити премијера, то се још не зна.

(Политика)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u