MILICA ĐURĐEVIĆ – „ZAVETNICI“: Najbliža nam je ideja nacionalnog okupljanja u zajedničkom bloku

MILICA ĐURĐEVIĆ – „ZAVETNICI“: Najbliža nam je ideja nacionalnog okupljanja u zajedničkom bloku

6 jula 2014

Milica-Djurdjevic zavetniciSrpski sabor Zavetnici je organizacija koja se u zadnje vreme našla u žiži javnosti u Srbiju. Učestvovali su, između ostalih, u verbalnom napadu na Tomislava Nikolića na Gazimestanu, raširili su transparent podrške Gavrilu Principu u centru Sarajeva, ispratili su ruske spasioce i dočekali Sergeja Lavrova… Milica Đurđević, portparol ove desiničarske organizacije govori za Pravdu o ciljevima i planovima SS „Zavetnici“.

Šta su glavni ciljevi Srpskog sabora Zavetnici?

Zalažemo se za potpunu obnovu vrednosti vođenja državnih i nacionalnih poslova, koje se javljaju kao tekovine pozitivnih iskustava i potvrđenih istorijskih puteva, a ne kao posledica nedopustivog i kontinuiranog mešanja drugih političkih centara moći u sudbinu srpskog naroda.

Srbija je danas okupirana država: vojno, politički, ekonomski, kulturno i duhovno. Zalažemo se za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Decenijama se suočavamo sa nametanjem kolektivne krivice i autošovinizma, koji nas sprečavaju da izvučemo pouke, prepoznamo prijatelje, sagledamo suštinu i prave razloge teškog položaja u kojem se danas nalazimo. Zbog toga smatramo da je neophodan povratak nacionalnog dostojanstva, obnova patriotskih osećanja, državotvorne svesti i odgovornosti. Zalažemo se vođenje javne, poštene i iskrene politike, lišene makijavelizma.

U potpunom moralnom sunovratu opljačkane, razorene i opustošene Srbije smatramo da nam je danas potreban princip odgovornosti prema državnoj i narodnoj imovini, kakav je gajio Laza Paču, ministar finansija u vladi kralja Petra Prvog, koji nije želeo da troši državno mastilo za potpisivanje privatnih stvari. Ili vojvoda Stepa Stepanović, koji je procenio da mu je država dodelila previsoku penziju, iako je svojim podvizima zadužio ceo srpski narod. To je Srbija za kakvu ćemo se boriti!

Kakvi su planovi u daljem radu? Da li ćete postati politička stranka?

Raduje nas što veliki broj ljudi, zabrinutih za sudbinu Srbije, prepoznaje u Zavetnicima istinsku opoziciju, novu snagu i ohrabrenje. Trudimo se da u svakom selu, varoši i gradu osnivamo odbore, održavamo tribine i humanitarne aktivnosti. Okupljamo mlade ljude, obrazovane i odgovorne, srpske domaćine, vredne i radne ljude, obespravljene ratne veterane, koji su se odazvali Srbiji kada joj je bilo najteže. Posebno smo ponosni na veliki broj Srba koji nam se svakodnevno javlja iz Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske, sa željom da u svojim gradovima formiraju odbore Zavetnika. Veliku podršku pruža nam i srpska dijaspora.

Suočeni sa obnovom jednopartijskog sistema, članovi i simpatizeri pokreta sve češće otvaraju pitanje formiranja političke stranke, ali nama je najbliža ideja nacionalnog okupljanja u zajedničkom bloku.

Zašto ste zviždali Tomislavu Nikoliću na Gazimestanu? Iguman manastira Dečani, Sava Janjić, je kritikovao takav postupak?

Povici koji su se čuli na Gazimestanu nisu bili upućeni Tomislavu Nikoliću kao pojedincu, već Predsedniku RS, koji se obavezao na poštovanje Ustava i Rezolucije 12 44 . Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma Srbija se odrekla svog naroda na Kosovu i Metohiji, čiji se vapaj čuo pred spomenikom junacima Kosovskog boja. U trenucima kada sve institucije u strahu ćute o izdaji naroda i predaji državne teritorije, naši povici su bili naša moralna dužnost.

ZavetniciKakav je vaš odnos prema sadašnjoj Vladi Srbije?

Smatramo da je sadašnja Vlada nastavila kontinuitet pogubne i pogrešne politike prethodne vlasti. Odnos Srpskog sabora Zavetnici prema aktuelnom režimu gotovo je isti kao i prema prethodnom.

U svom ekspozeu, sadašnji premijer najavio je rasprodaju svih strateških resursa koji su pod kontrolom države, približavanje NATO paktu i Evropskoj uniji, bez obzira na gubitke koje će Srbija pretrpeti u procesu integracija, ispunjavajući niz uslova koji se kose sa njenim nacionalnim interesima.

Stiče se utisak da je tokom više od dve godine ova Vlada, u oba mandata predvođena Aleksandrom Vučićem, jedino uspela da dodatno ponizi Srbiju, predstavljajući je za saveznika Nemačke, a srpski narod okrivi za stanje u državi. Sada je svima više nego jasno da su obećanja o novim radnim mestima, sveobuhvatnom prosperitetu, obustavljanju partijskog zapošljavanja i oživaljavanju srpske privrede, samo puka demagogija i marketinški trikovi. Ubeđeni smo da će se već na narednim izborima pokazati broj razočaranih, gladnih, nezaposlenih i poniženih građana.

Da li sarađujete sa Pokretom Dveri? Kakav je odnos sa drugim organizacijama?

Od osnivanja Srpskog sabora Zavetnici trudimo se da gajimo otvoren i prijateljskiodnos sa svim strankama, pokretima i udruženjima, sa kojima delimo slična ubeđenja, jer duboko verujemo da je nacionalno okupljanje preduslov opstanka srpskog naroda. Posebnu saradnju imamo sa udruženjima kojima političko delovanje nije primarno, kao što su pokreti veterana i zavičajna udruženja. Sa pokretom Dveri zajedno smo učestvovali u nekoliko aktivnosti, a u budućnosti smo otvoreni za širu saradnju, sve dok budemo bili na istom putu, spremni da interese Srbije stavimo na prvo mesto.

Da li postoji šansa za ujedinjenje desnice?

Srbiji je potrebno okupljanje svih rodoljubivih snaga. Nemamo više prava na podele i pogrešne odluke. Nažalost, propuštena je prilika za formiranje patriotskog bloka uoči parlamentarnih izbora, što je bila želja velike većine građana Srbije i naših ljudi u dijaspori. Duboko verujemo u ujedinjenje i okupljanje pod srpskom zastavom, jer to i jeste suština zaveta koji čuvamo i imena koje nas obavezuje.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Sale says:

    Ko su prave patriote u Srbiji?......http://zlj13051967.wordpress.com/2014/11/20/ko-su-prave-patriote-u-srbiji/

  2. Oskar Kokoška says:

    Pravi pravcati lumpenproleterijat. Mala nema pojma o čemu priča, živi u nekakvoj fikciji baziranoj na miti stvorenom posle Prvog svetskog rata. Samo ti Mici nastavi da živiš u solunaškim fikcijama, ovo je realna država, a te tvoje floskule su jednako smešne kao one o tome da mladi treba da imaju veru u demokratiju I da je Kosovo srce Srbije. Mi koji živimo realne živote gledamo da zaradimo I da preživimo, da budemo individue I da podmirimo potrebe sebe I svojih najbližih. Vi buntovnici bez razloga se uvek ložite na fazon da budete opozicija. Kladim se da si imala 20 godina 2000-tih bila bi Otoporašica, da si živela 41-ve bila bi Skojevka, a 1914-te bila bi medicinska sestra u Valjevu. Sve u svemu lepo si se navukla na fazon Kosovke devojke koja poji ranjenje klerofašiste draga moja.

  3. dragisa djordjevic... says:

    TREBA SEBIJU VRATITI NA PRAVI PUT....JEDINA OPCIJA U SADASNJOJ SPOLJNOJ POLITICI JE VEZIVANJE ZA PRAVOSLAVNU RUSIJU jedini pravi prijatelj i brat...ako nam nisu pomogli 1999 sad mogu....srbija da vojno bude sila juzne evrope na taj nacin pokazacemo zapadnimfasistima da smo jaki i da mozemo zastiti svoj narod ma gde bio....srbija mora da nabavi nuklearno taktike rakete kao zastitu suvereniteta...u suprotno i dalje ima da nas unistava zapad...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *