Milićev u Beogradu za dve nedelje?

Milićev u Beogradu za dve nedelje?

3 septembra 2014

milicev-marko _620x0Marko Milićev uhapšen je u kineskom gradu Šendženu u provinciji Guangdong 29. avgusta ove godine, po poternici srpskog Interpola.

Kako saznaju „Novosti“, do Kine je stigao iz Hongkonga 15. avgusta, kao turista, i mogao je nesmetano u ovoj zemlji da boravi najduže šest dana, odnosno do 21. avgusta, kada mu je i istekla viza. To ga je, na kraju, i koštalo slobode.

– Milićev je, kako sumnjamo, iskoristio činjenicu da se za prelazak u Kinu, odnosno razgledanje delte Biserne reke i obližnjih gradova, među kojima je i Šendžen, izdaje turistička viza koja važi najduže šest dana – objašnjava izvor „Novosti“. – Hongkong i Šendžen deli samo reka. On je u Kinu ušao kao član turističke grupe.

Ipak, 23. avgusta njemu je istekao „papir“ na osnovu kojeg je mogao da uživa u čarima oblasti Biserne reke. Verovatno je mislio da će moći da se sakrije u ovom višemilionskom gradu, prepunom stranaca i turista. Ipak, prema zakonu Narodne Republike Kine iz 2013. godine, svaki hotel je dužan da prijavi stranca lokalnoj policiji, a takvu obavezu ima i vlasnik stana ukoliko je ugostio stranog državljanina.

Ova činjenica je bila, kako saznajemo, i jedan od važnih pravaca kojim je kineska policija tragala za Milićevom, kada je srpska policija kineskim državnim organima dostavila saznanja da se Milićev krije u toj zemlji.

– On je još ranije lociran u Kini, gde je i uhapšen – rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

– Čekalo se, međutim, da se pribave dokazi.

Milićev je iz Beograda otputovao za Istanbul 10. avgusta, a iz ovog turskog grada odleteo je za Aziju tri dana kasnije.

– Stigao je na aerdorom u Hongkongu narednog dana – objašnjava izvor „Novosti“ blizak istrazi. – Državljanima Srbije za Hongkong nije potrebna viza i u toj oblasti mogu da borave dve nedelje bez tog „papira“. Milićev se sigurno raspitao i znao je vrlo dobro tu činjenicu. Sumnjamo i da je imao informacije kako da se iz Hongkonga prebaci u Kinu.

Prema nezvaničnim informacijama, u jednoj od honkonških turističkih agencija Milićev je uplatio krstarenje i razgledanje Biserne reke (Guangdong), važne kineske turističke destinacije, u provinciji Guangdong, kao i obližnjih gradova, među kojima je i Šenžen.

Interpolova poternica za ovim Beograđaninom je raspisana zbog sumnje da je 25. jula na Brankovom mostu svojim „mini-kantrimenom“ usmrtio Luku Jovanovića (21). Za njim nije bila raspisana poternica zbog trgovine narkoticima, pa po tom osnovu nije mogla da ga uhapsi ni kineska policija.

Priveden je zbog isteka turističke vize, a onda je utvrđeno i da je za njim Srbija raspisala Interpolovu poternicu. Pritvoren je i čeka odluku o izručenju Srbiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *