Militantna ideologija ukorenjena u BiH

Militantna ideologija ukorenjena u BiH

20 maja 2013

mudzahediniSelefija Muaz Šabić koji je poginuo u sukobima u Siriji i druge vehabije iz BiH koje su ranjene u borbama, dokaz su da militantna ideologija ima korene u BiH i da će s njom morati da se suoči i Islamska zajednica BiH.

Izjavio je ovo jedan od osnivača Svetskog bošnjačkog kongresa, koji je nedavno napustio tu organizaciju, Nedžad Latić.

U izveštaju o stanju bezbednosti u prošloj godini Ministarstvo bezbednosti BiH upozorilo je da selefijski pokret u BiH ima više od 100.000 članova, a sve više njih, ali i onih iz zapadne Evrope koji su poreklom sa ovdašnjih prostora, odlazi na sirijska ratišta, gdje se susreću i dodatno radikalizuju, te traže sledbenike u BiH.

Latić kaže da je na fotografiji objavljenoj u medijima prepoznao jednog od ratnika u Siriji, a kojeg je poznavao iz džamije.

– Vidio sam ga u džamiji u Sarajevu i prepoznao sam ga na slici u novinama. Ne znam šta je radio u Sarajevu, ali mi je prilazio u džamiji. Njegovo ponašanje u džamiji je bilo vrlo agresivno – rekao je Latić i dodao da su najpozvaniji da se suoče sa ovim problemom ljudi iz islamske verske zajednice.

– Nije reč samo o Siriji, gdje su u džihad išli i ginuli pripadnici radikalnog islama, nego ih je bilo i u Somaliji. Ne radi se o ljudima koji idu kao dobrovoljci u borbu pravde protiv nepravde, nego je reč o militantnoj ideologiji koja, nažalost, ima korene u BiH – rekao je on.

Prema informacijama iz federalnih medija, Šabićev put u Siriju organizovan je iz Gornje Maoče, a njegova majka rekla je da je on želio da bude šehid. On je bio jedan od četiri pripadnika selefijskog pokreta koji su svojevremeno verbalno napali bivšeg ministra bezbednosti BiH Sadika Ahmetovića.

– U vreme dok sam bio ministar bezbednosti u Sarajevu u Titovoj ulici napala me je grupa selefija i, koliko znam, te osobe su identifikovane i iz okoline su Zenice. Prema informacijama koje imam iz medija, oni su učestvovali u borbama u Siriji i jedan od njih je tamo izgubio život – rekao je Ahmetović.

U Siriji je, prema navodima federalnih medija, ranjen Enver Lilić, dva puta je ranjen Bajro Ikanović iz Hadžića, a u toj zemlji se bori i Senad Hasanović. U borbama su ubijena i dvojica Sandžaklija boračkih imena Ebu Merdija i Ebu Bera, koji su se borili kao mudžahedini.

Rožaje

Rožajac Adis Salihović poginuo je u bombaškom napadu u Siriji, ratujući protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, objavili su juče podgorički mediji. Kako se navodi, vehabija Salihović se u Siriji borio pod imenom Ebu Merdija, a poginuo je prilikom napada na zatvor iz kojeg je hteo da spasi svoje istomišljenike.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *