„MILITARY WATCH“: Запад је шокиран арсеналом руске авијације

„MILITARY WATCH“: Запад је шокиран арсеналом руске авијације

4 маја 2023

Обиље „паметних“ бомби у Русији „подигло је обрве“ на Западу. Показало се да Украјина не може да се одупре овом оружју, пише америчко издање „Милитарy Wатцх“.

Ваздушно-космичке снаге Русије почеле су масовно да користе навођене „паметне“ бомбе, за уништавање положаја украјинске војске. Ово је постао хитан проблем за Оружане снаге Украјине, које су већ биле изложене сталним артиљеријским ударима и доласку ракета.

Ситуација је постала толико озбиљна, да је портпарол украјинског ратног ваздухопловства, Јуриј Игнат, јавно изјавио, да Украјина не може да се одупре овој врсти муниције. Он је објаснио, да су бомбе способне да пређу растојање од око 70 километара, па стога авиони попут Су-34 једноставно не улазе у украјинску зону ПВО.Према мишљењу аналитичара, украјински ПВО системи С-300 могу ефикасно да делују само на домету од око 100 километара, за разлику од савремених руских система С-300, који имају домет од 400 километара.

Масовна употреба „паметних“ бомби, била је потпуно изненађење не само за Оружане снаге Украјине, већ и за цео Запад, нагласили су стручњаци, будући да је Русија раније имала незнатне залихе ове муниције.

„Раније се сматрало да има само ограничен број вођених бомби у употреби у Русији, залихе су се наводно значајно повећале од фебруара 2022. пошто је одбрамбени сектор озбиљно повећао производњу широког спектра врста муниције. Ово је учињено, како би се испунили захтеви како сукоба у Украјини, тако и одбрани од ширења присуства НАТО-а у близини руске територије на више фронтова.

Појава оваквих типова граната прети противваздушној одбрани Украјине катастрофалним последицама. Мрежа ПВО је већ на ивици потпуног исцрпљивања, а руске ракете уништавају све оскудније системе С-300. Пошто се украјинске трупе ослањају на совјетске системе противваздушне одбране, такође није могуће допунити њихову муницију након више од годину дана сукоба, тврде аутори.

„Очекује се, да ће резултат бити много већи простор за руске Ваздушно-космичке снаге, јер способност Украјине да одржи ваздушну заштиту и даље брзо опада – развој који је за Украјину постао још опаснији, због очигледног обиља вођених бомби за опремање руских авиона, као што су ловци Су-34“, пише „Милитарy Wатцх“.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. Žarko says:

    Pa gde je to zapadno "NAJBOLJE ORUŽIJE NA SVETU"? Pojela ga maca? REKLAMA NE DAJE REZULTATE!

  2. Beli Orao says:

    Нека виде западњаци и укри како мирише смрт !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u