„MILITARY WATCH“: Запад је шокиран арсеналом руске авијације

„MILITARY WATCH“: Zapad je šokiran arsenalom ruske avijacije

4 maja 2023

Obilje „pametnih“ bombi u Rusiji „podiglo je obrve“ na Zapadu. Pokazalo se da Ukrajina ne može da se odupre ovom oružju, piše američko izdanje „Military Watch“.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su masovno da koriste navođene „pametne“ bombe, za uništavanje položaja ukrajinske vojske. Ovo je postao hitan problem za Oružane snage Ukrajine, koje su već bile izložene stalnim artiljerijskim udarima i dolasku raketa.

Situacija je postala toliko ozbiljna, da je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, Jurij Ignat, javno izjavio, da Ukrajina ne može da se odupre ovoj vrsti municije. On je objasnio, da su bombe sposobne da pređu rastojanje od oko 70 kilometara, pa stoga avioni poput Su-34 jednostavno ne ulaze u ukrajinsku zonu PVO.Prema mišljenju analitičara, ukrajinski PVO sistemi S-300 mogu efikasno da deluju samo na dometu od oko 100 kilometara, za razliku od savremenih ruskih sistema S-300, koji imaju domet od 400 kilometara.

Masovna upotreba „pametnih“ bombi, bila je potpuno iznenađenje ne samo za Oružane snage Ukrajine, već i za ceo Zapad, naglasili su stručnjaci, budući da je Rusija ranije imala neznatne zalihe ove municije.

„Ranije se smatralo da ima samo ograničen broj vođenih bombi u upotrebi u Rusiji, zalihe su se navodno značajno povećale od februara 2022. pošto je odbrambeni sektor ozbiljno povećao proizvodnju širokog spektra vrsta municije. Ovo je učinjeno, kako bi se ispunili zahtevi kako sukoba u Ukrajini, tako i odbrani od širenja prisustva NATO-a u blizini ruske teritorije na više frontova.

Pojava ovakvih tipova granata preti protivvazdušnoj odbrani Ukrajine katastrofalnim posledicama. Mreža PVO je već na ivici potpunog iscrpljivanja, a ruske rakete uništavaju sve oskudnije sisteme S-300. Pošto se ukrajinske trupe oslanjaju na sovjetske sisteme protivvazdušne odbrane, takođe nije moguće dopuniti njihovu municiju nakon više od godinu dana sukoba, tvrde autori.

„Očekuje se, da će rezultat biti mnogo veći prostor za ruske Vazdušno-kosmičke snage, jer sposobnost Ukrajine da održi vazdušnu zaštitu i dalje brzo opada – razvoj koji je za Ukrajinu postao još opasniji, zbog očiglednog obilja vođenih bombi za opremanje ruskih aviona, kao što su lovci Su-34“, piše „Military Watch“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Žarko says:

    Pa gde je to zapadno "NAJBOLJE ORUŽIJE NA SVETU"? Pojela ga maca? REKLAMA NE DAJE REZULTATE!

  2. Beli Orao says:

    Neka vide zapadnjaci i ukri kako miriše smrt !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *