Мило ће владати из сенке

Milo će vladati iz senke

27 oktobra 2016

reg-djukanovic-i-markovic_620x0

MILO Đukanović neće biti predsednik 41. crnogorske vlade. Iz Demokratske partije socijalista stigla je vest da će zamenik Đukanovića u stranci Duško Marković biti mandatar za sastav nove izvršne vlasti, što je u sredu jednoglasno „overio“ Glavni odbor partije. Sa ovim povlačenjem, Đukanović ne napušta politiku već će i dalje biti lider DPS koji će, kako je saopšteno posle sednice GO, partiju pripremati za buduće parlamentarne izbore.

Svom nasledniku, ukoliko postignu dogovor sa manjinskim strankama, Milo je dao snažnu podršku. Duško Marković je, kako piše u saopštenju DPS, istakao da je sada pred partijom i novom vladom težak posao da ostvari izborna obećanja. Tokom kampanje upravo je on bio u dubokoj senci nosioca liste Mila Đukanovića, a uloge će sada biti promenjene jer – vladar iz senke biće Milo.

Priča o kandidaturi Markovića stigla je u trenutku kada Crnu Goru i region potresa još nerasvetljena afera oko pokušaja „državnog udara“ i hapšenja grupe ubačenih „terorista“ iz Srbije koji je navodno trebalo da na izborni dan 16. oktobra „zapale Crnu Goru“, osvoje njene institucije, pucaju u narod i uhapse Đukanovića. Milovo povlačenje najavljuje se prilično dugo, ali je ipak, zateklo neke njegove stranačke kolege, medije, biznismene… Nekada najmlađi premijer u Evropi (izabran 15. februara 1991. na 29. rođendan) ostavlja Crnogorcima mnogo problema – među kojima su najteže podele u narodu po pitanju spoljne politike.

U opoziciji povlačenje Đukanovića vide kao deo njihove izborne pobede, jer je tim činom ispunjen jedan uslov.

– Drugi je bio da zbog niza teških kriminalnih radnji koje je počinio, nema imuniteta. A što se Markovića tiče, demokratske snage u Crnoj Gori odlično znaju ko je on, njegovu ružnu ulogu u političkom životu i višestruke zloupotrebe tajne policije i kompletnog represivnog i bezbednosnog aparata, a sve u cilju odbrane kriminalnog režima – poručili su iz Demokratskog fronta.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić smatra da je odluka DPS da kandiduje Markovića, potvrda teze da dokazani autokrata i antidemokrata Milo Đukanović odlazi jer je izgubio podršku i građana i predstavnika međunarodne zajednice.

– Mrak je osnovna veza Đukanovića i Markovića, ali i ključno obeležje njihove politike – ocenjuje Bečić.

U velikoj koaliciji Ključ smatraju da je Markovićeva kandidatura potvrda da je DPS izgubio parlamentarne izbore 16. oktobra.

– Da je DPS pobedio, predsednik te partije bi bio mandatar – kaže Srđan Milić, lider SNP.

Predsednik Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević, sumnja da će se Đukanović potpuno povući, već će, kako misli, nastaviti da vuče konce iz senke kao predsednik DPS. Za dugogodišnjeg koalicionog partnera – SDP, „smena“ kandidata neće odagnati mrak i tamu iznad Crne Gore.

– Nažalost, u Crnoj Gori još neće biti nikakvih reformi i ničeg novog. Možda je ovo garancija da Đukanovića niko neće procesuirati, ali uzalud, biće procesuiran kad-tad – tvrdi Xavid Šabović (SDP).

BOŠNJACI NE MARE

POLITIČKI direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić nije želeo posebno da komentariše to što je DPS kao mandatara predložio Duška Markovića.

– U ovom trenutku ne bismo to posebno komentarisali, jer još nismo doneli odluku o budućem savezu – izjavio je Mustafić. Kada je Marković u pitanju, radi se o čoveku državničkog formata, koji je u prethodnom periodu obavljao odgovorne državne funkcije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *