МИЛО ЂУКАНОВИЋ НА ИВИЦИ БАНКРОТА

MILO ĐUKANOVIĆ NA IVICI BANKROTA

3 juna 2020

Firma Mila Đukanovića nije platila ni cent poreskog duga opštini Budva u poslednjih godinu dana, objavile su podgoričke „Vijesti“. Kako piše podgorički list, osim što duguje za porez, njegovo preduzeće gomila gubitke koji su veći nego vrednost imovine firme, a račun mu je već godinu dana u blokadi.

Među dužnicima od kojih Budva ne može da naplati poreski dug, godinama unazad je i Đukanovićeva firma, koja duguje na ime poreza na nepokretnost, a nije izmirila porez za zemljišni kompleks od dva hektara u podnožju brda Košljun na samom ulazu u Budvu, pišu „Vijesti“.Opština Budva je zbog toga Đukanovićevoj firmi „Global Montenegro“ pre godinu dana blokirala račun.

To potvrđuje i juče objavljeni izveštaj Centralne banke Crne Gore o preduzećima čiji se računi nalaze pod blokadom. Partnerska firma Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića punih 368 dana je pod blokadom budvanske opštine koja potražuje 111.887,83 evra na ime poreza na nepokretnost.

Sa druge strane, Ministarstvo finansija blokiralo je opštini Budva sve račune zbog garancije od 29,3 miliona evra koju je aktivirala nemačko-austrijska kompanija WTE/EVN za gradnju postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima.

„Global Montenegro“ je bio u blokadi gotovo tri godine, sve dok nije krajem 2017. izmirio preko 60.000 evra poreskog duga opštini Budva. Nakon toga je krajem 2018. ponovo dospeo na listu blokiranih preduzeća zbog duga od 192.000 evra. Opština Budva je 2019. prinudno naplatila oko 100.000 evra, ali je ostao dug od 92.000, koji je sa kamatom dostigao 111.000 evra i još nije izmiren.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu „Global Montenegro“, koja je kupila zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbedila zahvaljujući kreditu od pet miliona evra.

Kredit je uzet 14. februara 2008. od jedne podgoričke banke koja je u prethodnih pet godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama. Početkom marta prošle godine u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine „osvanula“ je nova hipoteka na imovinu „Global Montenegra“. Ona je na iznos od pet miliona evra u korist novog poverioca, „Heta Aset Rezolušn“.

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma uzela je još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410 evra, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio milion evra, najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas u katastarskoj evidenciji nije došlo do promene vlasnika.Reč je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom „Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od 40 vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana ukupne površine 27.000 kvadrata.

„Global Montenegro“, kako piše u poslednjem u finansijskom izveštaju dostavljenom sredinom aprila Poreskoj upravi Crne Gore, prošlu godinu je završio sa minusom od 96.520 evra. Time se ukupni gubitak firme nagomilao na 4.010.379 evra.

Đukanovićeva kompanija je i 2018. završila u minusu od 247.000 evra, 2017. je poslovala sa gubitkom od 253.000, a godinu pre toga minus joj je bio 67.000 evra.

Vrednost imovine firme iznosi 3,9 miliona evra. Dugoročni krediti su 5,4 miliona evra.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Ostavili su ga i partneri ili iznosi rezerve u inostranstvno za svaki slučaj? Da li zato želi da bude kao vladar još i poglavar nove CPC i da preotme imovinu SPC pa da on što pre počne da broji i uzima prihode naprimer sa Ostroga?! Baš mi Srbi tamo ostavljamo mnogobrojne time i značajne priloge. Dok to ne preotme nema nama ulaska u Crnu Goru, a kad to odradi računa nagrnućemo kao izgladnele ovčice i skoro sve što namenimo održavanju svetinje završiće u Milovom džepu. Možda će tim našim novcem da plati i svoje batinaše što maltretiraju narod i sveštenstvo u Crnoj Gori? KOLIKO TEK VREDE razni placevi i prilazi moru koje ima baš SPC u Crnoj Gori, a njih bi "vladika" Milo brzo utopio. Možda već ima kupce samo narod smeta.

  2. Kulak says:

    Srbi mogu ukloniti Mila Đukanovića malim prstom,ali neće.Kakav je,takav je,ipak je on Srbin.Doduše,Srbin izdajnik ali ipak Srbin.Mora postojati i neki Srbin koji drži vezu Srba sa Vatikanom,Amerima i NATO paktom.Svet je kompleksan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *