МИЛО ЂУКАНОВИЋ ОПЕТ О СРБИЈИ: „Односи са Србијом заоштрени; што бисмо је чекали?“

MILO ĐUKANOVIĆ OPET O SRBIJI: „Odnosi sa Srbijom zaoštreni; što bismo je čekali?“

22 decembra 2018

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je poslednjih godina došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama – Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom.

On je dodao da vlasti Crne Gore ne donose antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu.

Đukanović je u intervjuu u emisiji „Živa istina“ na crnogorskom Javnom servisu, ocenio takođe da nije dobar pristup pojedinih zemalja Unije da Zapadni Balkan u paketu uđe u EU, prenosi RTCG.„Ako se opredelimo za takav pristup, onda favorizujemo poslednjeg. Čini mi se da taj pristup ipak nije odneo prevagu u politici EU“, kazao je Đukanović.

Prema njegovom mišljenju, EU je već izvesno korigovala sopstveni model i tempo proširenja.

„Crna Gora je otvorila 32 poglavlja, a Srbija 16 i ako EU bude dosledna u tom novom pristupu, to znači da bi mi četiri godine trebalo da čekamo Srbiju. Ne mislim da je to racionalno“, poručio je Đukanović.

On je naveo da ga ne iznenađuje ponašanje lidera prosrpske opozicije u Crnoj Gori, za koje je izneo tvrdnju da, umesto da učestvuju u kreiranju državne politike, izigravaju ugroženu manjinu u Crnoj Gori i stalno se žale Beogradu.

„Verujem da je posredi nasedanje Beograda na te žalopojke i ulogu lažnih žrtava i da se ulazi u pokroviteljsku ulogu i finansiranje aktivnosti koje su otvoreno usmerene na destrukciju države Crne Gore“, smatra Đukanović.

Prema njegovim rečima, u poslednjih godinu došlo je do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama – Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom.

„Određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i Srpska pravoslavna crkva (SPC) su se veoma trudili da zaoštre svoj odnos prema Crnoj Gori. Jedan deo javnosti u Srbiji osporava pravo Crnoj Gori da donosi odluke u sopstvenom interesu. Mi ne donosimo antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu“, poručio je Đukanović i dodao da ne može da razume čemu kvarenje odnosa Srbije sa susedima.

Đukanović je, govoreći o odnosu sa mitropolitom Amfilohijem, rekao da nije zaboravio da je Amfilohije u vreme referenduma o nezavisnosti 2006, uprkos potpuno različitim stavovima, odigrao konstruktivnu ulogu i doprineo da se jedno važno pitanje reši na miran način.

Ipak, crnogorski predsednik je ulogu koju SPC igra prema Crnoj Gori nazvao izrazito destruktivnom, koja je čak i nezavisna od državne politike Srbije.

„SPC vrlo istrajno podriva crnogorsku nezavisnost. Smatram da treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i država će se time baviti i ima odgovornost za to“, poručio je Đukanović.

Na pitanje zašto je samo četvorici srpskih „šovinista“ zabranjen ulazak u Crnu Goru, a nije patrijarhu SPC Irineju i lideru Dveri Bošku Obradoviću koji su „davali mnogo gore izjave prema Crnoj Gori“, Đukanović je kazao da, u principu, nije pristalica takvih mera, zato što se marginalcima daje publicitet mnogo veći nego što ga imaju i zaslužuju.

„Šta bi značili neki Mirović i Raković da im nije zabranjen ulaz u Crnu Goru? Najveća briga jednoga od njih je da li će mu Crna Gora prihvatiti posmrtne ostatke – da li mi uopšte treba da se bavimo time“, rekao je Đukanović.

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivke says:

  LOPOVE sram te bilo

  • Posmatrac says:

   Nemoj da vredjas lopove, oni su postenjacine za ovoga.

 2. Zoran says:

  Sa kim se ovaj svadja? Idite bre gde vam volja, niko vas ne drzi, ni Srbija.

 3. raikkonen says:

  Ti!!zecino of 2 metara..mozes jedno da cekasa dragunov-a posred rogove

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  država sa 600.000 stanovnika??? :-)))

  • Zoran says:

   I od toga 100.000 mafijasa.

  • JmBg says:

   Ni ove sa par miliona nisu nešto mnogo bolje. Država nije samo brojnost stada, već i vladavina zakona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *