Milo Đukanović čestitao Hašimu Tačiju tzv. nezavisnost Kosova

Milo Đukanović čestitao Hašimu Tačiju tzv. nezavisnost Kosova

18 februara 2014

Hasim-Taci-Milo-Djukanovic 632321Nezavisnost Kosova podelila međunarodnu zajednicu: većina zapadnih demokratija podržala je taj čin, dok su Rusija i Kina oštro osudile takav postupak.

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović čestitao je kosovskom kolegi Hašimu Tačiju, 17. februar, Dan nezavisnosti Kosova.

„Crna Gora ostaje posvećena unapređenju bliskih i sveobuhvatnih odnosa sa Kosovom u kontinuiranom dijalogu na najvišem političkom nivou. Na tim će osnovama biti dodatno ojačane ekonomske veze i razvijeni zajednički projekti i ideje”, kaže se u čestitki Đukanovića.

Đukanović je uveren da će i spoljnopolitički ciljevi koje dijele Crna Gora i Kosovo dati dodatni podsticaj uspešnoj saradnji te dve države.

Kosovo je juče obeležilo šest godina nezavisnosti od Srbije.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 17. februara 2008. godine. Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 prisutnih zastupnika.

Nezavisnost Kosova je podelila međunarodnu zajednicu: većina zapadnih demokratija podržala je taj čin, dok su Rusija i Kina oštro osudile takav postupak, podseća hrvatski portal Index.hr.

Vlada Srbije još je iste večeri donela odluku o poništenju te deklaracije kao protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini, a potom je sazvala vanrednu sednicu Skupštine Srbije. Sednica je održana 18. februara i na njoj je 225 poslanika glasalo za potvrdu odluke Vlade o poništenju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Već drugog dana, 18. februara, nezavisnost Kosova priznali su Avganistan, Kostarika, Albanija, Francuska, Turska, SAD i Velika Britanija.

Crna Gora je nezavisnost Kosova priznala 10. oktobra 2008. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Slavica Jovanovic says:

    Srbi posle priznavanja Nezavisnog Kosova i jednoglasnog glasanja od strane Crnogoraca da Kosovo bude primljeno u UNESKO , ni jedan Crnogorac ne bi smeo da bude na funkciji u Srbiji jer su prijatelji i braća Albanaca i protivnici Pravoslavlja . Peticiju potpišite ovde: TRAJNO ZABRANITI CRNOGORCIMA DA BUDU NA RUKOVODEĆIM MESTIMA U SRBIJI! http://www.peticije24.com/128180

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *