„Milo Đukanović utajio 240.000 evra poreza“

„Milo Đukanović utajio 240.000 evra poreza“

27 јуна 2013

milo-djukanovic_10Premijer Vlade Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović izjegao je da državi plati porez na kapitalnu dobit koju je njegova firma Kapital invest ostvarila prodajom akcija u Prvoj banci, otkriva Istraživački centar MANS-a, prenosi „Dan“.

Prema podacima do kojih je došao MANS, Đukanović je preko svoje firme Kapital invest 2007. kupio 11.657 akcija u Prvoj banci za 1,49 miliona eura. Na taj način je kompanija postala treći po veličini akcionar banke sa 6,6 odsto vlasništva. Većinski vlasnik u tom trenutku bila je firma Montenova, vlasništvo premijerovog brata Aca Đukanovića, dok je drugi po veličini akcionar bila Elektroprivreda Crne Gore.

Godinu kasnije, Đukanović je na berzi prodao 2.540 akcija Prve za 1,5 miliona eura, odnosno 610 eura po akciji, što je predstavljalo kapitalni dobitak njegove firme.

Iz MANS-a navode da Zakon o porezu na dobit propisuje da se kapitalnim dobitkom smatra prihod koji poreski obveznik ostvari, između ostalog, i prodajom hartija od vrednosti.

S obzirom da je poreska stopa na kapitalni dobitak devet odsto, iz toga proizilazi da je na 1,5 miliona eura od prodaje akcija, Đukanovićev Kapital invest bio dužan da plati porez državi u iznosu od oko 140 hiljada eura.

U MANS-u takođe ističu da finansijeki izvještaji Prve banke pokazuju da je Kapital invest zadržao istu količinu akcija u Prvoj banci (ukupno 10.466) od kraja 2008. do ove godine, kada je Đukanović u potpunosti izašao iz vlasništva banke svog brata, jedine koja je pomognuta novcem građana u iznosu od 44 miliona eura.

Đukanović je u aprilu ove godine prodao čitav udio u banci, odnosno 10.466 akcija za ukupno 1,06 miliona, odnosio no 102 sura po akciji. Na taj iznos Đukanović je morao da plati porez na kapitalnu dobit od blizu 100 hiljada eura, navode u MANS-u.

Podaci do kojih je došao MANS pokazuju da Đukanović još nije platio ni taj porez, iako po zakonu to mora da uradi do početka naredne godine.

U MANS-u tvrde da zvanični podaci pokazuju da Đukanović nije platio ni centa poreza, i traže da nadležni organi utvrde da li je Đukanović počinio krivično delo utaje poreza.

(IN4S.NET)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u