Мило против СПЦ

Milo protiv SPC

25 septembra 2015

milo djukanovicPODGORICA – Milo Đukanović, predsednik crnogorske vlade, izjavio je da postoje „određene strukture“ koje nikako da razumeju novu realnost u državi, kao što je slučaj sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

– Savršeno mogu razumeti da je SPC imala svoj stav o političkim pitanjima i da ih ima i danas, ali ne razumem kada se to agresivno nameće i zloupotrebljava, a pogotovo kada se time manipuliše u vršenju verske službe – rekao je Đukanović na tribini o NATO održanoj u Nikšiću. – Smatram da bi versku službu trebalo obavljati onako kako je to kanonski predviđeno, a da svaki građanin, uključujući i onoga koji nosi mantiju ima pravo na politički stav. No, često imamo manipulaciju i kako sam shvatio dobar deo SPC ima nepoverenje prema nezavisnosti Crne Gore. Ne razumem kako jedan deo njih i dalje shvata da je to pitanje ad akta. Crna Gora je nezavisna i to je nepromenljivo. Država ne želi da se meša u verska pitanja, ali način na koji to pojedini ljudi iz vrha SPC tumače je nešto na što ne možemo pristati.

Đukanović misli da nacrt Zakona o slobodi veroispovesti tretira pitanje vlasništva crkvene imovine.

– Za sve što je vaše morate imati dokumenta i niko vam neće oduzimati. Mi ne želimo da otimamo hramove bilo kome. Hramovi su vrlo često podizani dobrovoljnim prihodima meštana i oni njima pripadaju. Ova vlast je vratila imovinu kao i deviznu štednju – rekao je Đukanović.

(pravda.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Apis says:

  Majmune prokleti sve hramove je gradio narod! Hramove SPC gradili su srpski pravoslavni vernici. I uvek je to dato u vlasnistvo SPC a za koristenje njenih vernika jer nikada nisu postojale privatne crkve. Ko nije Srbin i pravoslavac neka sebi zida nove hramove i tamo slavi svetog Mila. Kako to da nikome ne pada na pamet da prisvoji neku katolicku crkvu ili je proglasi crnogorskom? Pa i njih je zidao narod kao i sve druge verske hramove.

 2. Zapadnjak says:

  Daj više,sklanjajte ovog gmaza odavde,pa jbga,zar nema nešto pametnije i značajnije za Srbiju nego ovo smeće?

 3. Miticus says:

  15 dana stoji ovo, da je Milo (u dupe mu se nabilo) protiv SPC. Mora da je ovaj Milo (u dupe mu se nabilo) mnogo neki vazan faktor, kad se ne mice odavde.

 4. darko says:

  APIS OVAJ ZLOCINAC I VODI RAT PROTIV SRBA SAMO PRISVAJA IMOVINU SRBA NE MUSLIMANA NITI KATOLIKA.NAZALOST TREBALO GA JE ODAVNO UBITI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *