МИЛО СЕ ЖАЛИ НА РЕГИОН: Дијалог Београда и Приштине, нефункционална БиХ и Македонија проблеми Западног Балкана

MILO SE ŽALI NA REGION: Dijalog Beograda i Prištine, nefunkcionalna BiH i Makedonija problemi Zapadnog Balkana

12 decembra 2018

Nefunkcionalna država BiH, Makedonija, čija je perspektiva evropske i evroatlantske integracije predugo zatvorena i dijalog Beograda i Prištine, čiji se kraj ne nazire, tri su krupna politička problema preostala iz vremena poslednje bezbednosno-političke krize na prostoru ex Jugoslavije, koja još uvek čekaju rešenje.

To je rekao crnogorski predsednik Milo Đukanović na predavanju u Savetu za međunarodne odnose (CARI) na temu „Zapadni Balkan i Evropska Unija nakon Bregzita – pogled iz Crne Gore“.

U govoru dostavljenom Tanjugu, Đukanović je ocenio da je iskonski balkanski problem ekonomska zaostalost.Zato, istakao je, ako Unija dogledno vreme ne integriše Zapadni Balkan i ne zaokruži svoje granice na celom kontinentu, to otvara mogućnost za upliv trećih zemalja, ne samo na Balkanu nego i u dobrom delu Evropske unije.

„Smatramo stoga da je politika proširenja spasonosna formula i za Evropsku uniju. Nama koji smo u poodmaklom procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji ponekad se čini da je model proširenja ostao zarobljen u matrici s početka ovog veka i da se u Briselu dovoljno ne primećuje da se svet iz temelja promenio“, kazao je Đukanović.

Isto bi se, dodao je, moglo reći i za nacionalne elite u Evropi.

Potrebno je, smatra, novo koheziono tkivo integrisanja za novo doba.

U Evropi su, kazao je, stasale generacije koje ne znaju za strahote Drugog svetskog rata, niti mogu da shvate vrednosti višedecenijskog mira, za ljude, za narode i države.

„A to je bio stožer projekta evropskog ujedinjenja nakon 1945. koji su uspešno inaugurisali tadašnji evropski lideri. Zato, znatiželjno očekujemo da vidimo šta će doneti izbori za Evropski parlament na proleće iduće godine i kakav će biti odnos nove Evropske komisije prema politici proširenja“, rekao je Đukanović i istakao da je njegova poruka jedinstvena i za Crnu Goru i za region i za Evropsku uniju:

„Proces proširenja i punog ujedinjenja Evropske unije optimalan je put za moju zemlju, za Zapadni Balkan i za Evropu u celini“, naveo je Đukanović.

Region je, kazao je, danas negde između 30 i 40 odsto prosečnog standarda stanovnika EU.

„Ako bi se ovim tempom nastavio rast BDP-a u Evropskoj uniji i na Balkanu, regionu bi trebalo 100-ak godina da dostigne Evropu. Možda će neko reći da je i to bolje od procjena AMF-a objavljenih 2014. u londonskom Ekonomistu, da će privredama u razvoju biti potrebna tri veka da dostignu standarde života na Zapadu. Svet je još uvek prepun država u kojima se malo radi i nerado ostaje“, naveo je šef crnogorske države.

Pa ipak, ukazao je, moguće je još uvek da Bregzit, migrantska i druge krize izazovu pozitivan kontraefekat u Evropskoj uniji.

Videćemo, naveo je, da li će političke elite iskoristiti taj momentum da se očuva i ojača projekat ujedinjene Evrope, najvažniji od njenog postanka.

„Razumemo potrebu Evropske unije da otkloni uzroke krize kroz koje prolazi, ali ne mislimo da je odgovor u zaustavljanju ili ozbiljnijem usporavanju ujedinjenja Evrope“, kazao je Đukanović.

Govoreći o tome šta se u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu promenilo od njegovog prethodnog gostovanja na istom mestu, početkom juna 2016., Đukanović je podsetio da je tada bio premijer i da su u njegovoj zemlji u jesen te godine održani redovni parlamentarni izbori u koje se, kazao je, umešala Rusija zbog opredeljenja Crne Gore za članstvo u NATO.

„Za svoj naum imala je podršku dela opozicije u Crnoj Gori i određenih nacionalističkih struktura u Srbiji, ali smo pobedili i sprečili nasilno preuzimanje vlasti“, naveo je i podsetio da se nakon toga on povukao sa državnih poslova, uveren da su najvažniji ciljevi njegove zemlje ostvareni.

Ali, godinu i po nakon toga su došli predsednički izbori, u proleće ove godine, kao i u brojnim lokalnim zajednicama, uključujući i Glavni grad.

„Gubitak na tim izborima značio bi, objektivno novu šansu Moskvi i antievropskim političkim snagama. Sve smo mobilisali da do toga ne dođe. Pravili smo brojna istraživanja javnog mnjenja, testirali rejting svih mogućih kandidata i došlo se do mog imena za sigurnu pobedu u prvom krugu, koja bi se kasnije potvrdila na lokalnim izborima. To se pokazalo tačnim. I evo me sada ovde pred vama“, naveo je Đukanović.

U međuvremenu, dodao je, Crna Gora je već godinu i po punopravna članica NATO alijanse, a, eto, baš u trenutku dok je on u Buenos Ajresu, u Briselu je održana Međuvladina konferencija sa Evropskom unijom na kojoj je otvoreno i pregovaračko poglavlje 27 – životna sredina.

Đukanović je rekao i da poredeći sa predviđanima od pre dve i po godine, Zapadni Balkan usaglašeno vidi budućnost u EU, i da, kako je rekao, svi, osim Srbije žele u NATO.

Podsetio je da je tada optimistički zaključio da vidi da će celi Zapadni Balkan biti deo Evropske unije.

„Iskreno, danas ovde pred vama bi mi bilo teško da sve ovo potvrdim. Globalna kretanja i problemi sa kojima je suočena EU učinili su, ne toliko da splasne evroentuzijazam u regionu, koliko su ojačale antievropske snage i koliko su se aktivirale treće zemlje u kojima možda neki u našem regionu vide alternativu EU“, zaključio je Đukanović.

KOMENTARI7 komentara

 1. Vesko says:

  Koje nebuloze! EU Rajhu se sada ne zuri, Dukanovic je davanjem zelenog svjetla za NATO okupaciju otklonio strah od uplitanja Rusije, sada ce da stave Crnu Goru na listu vjecnih kandidata, kao i Albaniju, Tursku...isto bi se desilo i makedoniji ako makedonski vazali uvuku drzavu u NATO...time otklanjaju razlog za ubrazani prijem u EU Rajh. A ko bi pametan pustio te kriminalne narko kobajagi drzave pune oruzja i brutalnih kriminalaca u svoju organizaciju osim vojne da im sluze???

  • Velika Metla says:

   Vesko, "Dukanovic je davanjem zelenog svjetla za NATO okupaciju otklonio strah od uplitanja Rusije,".......,gadno se preračunao Milo Đukaj s takvom računicom! To što su nacisti iz naci-natoa platili i naredili Milu da uradi,nipošto ne znači da je narod za to! Kad pukne,a pući će ako Bog da,to će tek tada biti Milu-fleki jasno! Samo da ne uspe da pobegne preko granice!

 2. Zoran says:

  Crnokosuljasi.

 3. padre says:

  Može se slobodno reći, da ječovek dalekovidan, što je dalje stvar od njega to je on bolje vidi!

 4. trikornjanin says:

  Seticu se ne tako daleke proslosti. Mnogi Crnogorci su uredno primali nadoknade kao ucesnici NOR-a dok u jednom trenutku nije Italija poslala dopis u kome je pisalo da svim Crnogorcima koji su u vreme drugog rata sluzili u Italijanskoj miliciji treba isplatiti za to vreme sluzbovanja nadoknadu u jednom iznosu. I tada su poceli Crnogorci da sa dna svojih sanduka izvlace clanske karte Italijanski milicije i salju zahteve za isplatu. Milo je kao i ostali imao zelju da bude mali Tito i odvojio je Srbe od Srba. Sad ima jednu malu drzavicu koju sve vise mora da deli sa siptarima. Eno mu CG pa neka vlada.

 5. Milica says:

  Uz sve njegove krupne mane moram priznati da je dosad bio SUPEREKSPERT ZA PRESTROJAVANJE I OČUVANJE VLASTI. Car Milo opravdano brine jer on je izabrao samo jedan put - PUT IZDAJE i veoma dobro zna da sa ovog puta nema povratka. Zato on malte ne kuka: EU primiči se brže Z. Balkanu, zaokruži se na celom kontinentu, itd. - hoće i ovaj put da sačuva svoju ličnu i dugogodišnju vladavinu. Od svega što je nabrojao i nije nabrojao baš ovo će ga sahraniti: "dijalog Beograda i Prištine" tj. kosovski problem "ČIJI KRAJ SE NE NAZIRE".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *