Milogorci dopuštaju američke, albanske i kosovske zastave, a zabranjuju ruske

Milogorci dopuštaju američke, albanske i kosovske zastave, a zabranjuju ruske

12 maja 2014

ruska-zastava-donjeck-reuters-1399712562-493987Dvadesetak Rusa koji su u konvoju automobila i sa istaknutim ruskim zastavama mirno krstarili ulicama Budve na Dan pobede, 9. maja, privela je policija zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, odnosno isticanja zastave druge države na javnom mestu! Oni će morati da plate novčanu kaznu do 500 evra ili im sledi 30 dana zatvora. Isticanje stranih zastava (američke, albanske i kosovske) nije režimu zasmetalo nedavno kada su se u Tuzima okupili meštani tražeći da Malesija dobije status samostalne opštine, ali jesu srpske trobojke u Beranama, posle pobede opozicije na lokalnim izborima u ovoj opštini.

Iako je Crna Gora još daleko od članstva u EU, njeni zvaničnici slede odluke Saveta EU kojima se sankcionišu ruski državljani tako što im se zbog događaja u Ukrajini zabranjuje ulazak u zemlje EU i da raspolažu svojim sredstavima u njima. Potezi koje povlači kabinet Mila Đukanovića podigao je u narodu tenzije i emocije, zbog istorijskih, verskih, kulturnih i drugih veza Crnogoraca i Rusa.

– Rusi, Srbi i pravoslavlje očigledno su nepoželjni za režim u Podgorici – kaže, za „Novosti“, dr Budimir Aleksić, profesor Cetinjske bogoslovije.

– Državna vlast želi da napravi otklon od identitetskih pitanja okrećući se prema Zapadu i Vatikanu, iako je Rusija garant opstanka pravoslavne vere u svetu. U Crnoj Gori, nažalost, postoji udruženje koja okrivljuje svetorodnu lozu Petrovića da su Crnu Goru usmerili pogrešnim pravcem. Nisu samo Rusi u Crnoj Gori na udaru, nego i mi Srbi. Proteklih osam godina bili smo svedoci euforične upotrebe simbola od strane pripadnika aktuelne vlasti, koji su na razne načine pokušavali da se dodvore vrhu režima. Trebalo je proći crnogorskim gradovima i videti te državne zastave koje su napravljene od jeftinog kineskog materijala, crvenih krpa, koje godinama vise po jarbolima „očerupane“ od vetra, na ušima krava, i niko ništa. Sa njih je „očerupan“ i dvoglavi orao. Iako se one nalaze ispred zgrada lokalnih samouprava i državnih institucija, za državnu administraciju nema sankcija.

Koliko je Crna Gora ekonomski zavisna od Rusije govori podatak da se, recimo, 2012. godine ovde slilo 633 miliona evra stranih direktnih investicija, dok je samo iz Ruske Federacije bilo čak 161,5 miliona evra ili svaki četvrti evro! U sektoru turizma Crna Gora je uspela da sa 650 miliona evra prihoda godišnje pokrije robni deficit, a najveći rast od 11 odsto zabeležen je upravo zahvaljujući dolasku turista iz Ruske Federacije. Tome je doprinela i njihova potrošnja, kao i onih gostiju koji stižu iz Srbije. Samo ova dva podatka, uz stotine miliona evra koji posredno i neposredno dolaze ovde iz Rusije, faktički Crnu Goru čuvaju od ekonomskog kolapsa.

TURISTI

Tokom 2013. godine Crnu Goru je posetilo oko 300.000 Rusa, koji su ostvarili 2,5 miliona noćenja. Da su se ovde odomaćili govori podatak da ih je više od 570 prošle godine investiralo u kupovinu nekretnina na atraktivnim mestima po primorju.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *