МИЛОГОРЦИ КАО УСТАШЕ: Добио отказ у војсци јер је СРБИН

MILOGORCI KAO USTAŠE: Dobio otkaz u vojsci jer je SRBIN

29 juna 2020

Milan Medojević proveo je u crnogorskoj vojsci skoro 10 godina. U junu prošle godine ostao je bez posla uz opravdanje da nije potreban službi. Ipak, on smatra da je sve zbog toga što se javno deklarisao kao – Srbin.

U petak je u Osnovnom sudu u Podgorici održano pripremno ročište po tužbi Milana Medojevića iz Mojkovca, a protiv Vojske Crne Gore, radi poništenja rešenja o prestanku radnog odnosa, piše portal In4s.

Medojević je ispričao da mu je Vojska Crne Gore prekinula radni odnos iz razloga što je Srbin i što nikada nije hteo da se odrekne svog srpskog identiteta.

„U Vojsci sam proveo skoro 10 godina. Tokom juna prošle godine, Vojska Crne Gore je odbila da mi produži ugovor, pravdajući da nisam potreban službi. To naravno nije tačno, zato što je moje formacijsko mjesto u garnizonu u Kolašinu, ekspresno popunjeno drugim vojnikom“, kaže Medojević.

„Sve je to učinjeno zato što sam se javno, a i u Vojsci deklarisao kao Srbin. Nadležni su me više puta upozoravali na to“, kazao je Medojević.

Dalje u razgovoru ističe, da je kao pripadnik VCG imao besprekoran dosije, kao i da je prošao obuku za odlazak u mirovnu misiju u Avganistanu.

„Ja sam Srbin i nisam želio ni za kakvu cijenu da to promijenim, iako sam znao da me to može koštati posla. Takođe, želim da napomenem da sam i van službe poštovao sva pravila, nisam se bavio političkim radom i nisam član nijedne političke partije. Jedina moja krivica je – što sam Srbin“, objašnjava Medojević.

On ističe da javnost u Crnoj Gori zna da on nije jedini koji je udaljen iz Vojske zato što je po nacionalnom opredeljenju Srbin.

„Bilo je ranije takvih primjera, ali čini mi se da ih je sve više i više u poslednje vrijeme. Vojsci je zabranjeno učešće na litijama, što je skandalozno“, rekao je Medojević.

Njegov punomoćnik, advokat Nikola Baltić, u kratkoj izjavi je kazao da je predmetno rešenje nezakonito, da se radi o svojevrsnoj diskriminaciji koja je uzela maha u Crnoj Gori, da kao takva predstavlja nastavak progona protiv pripadnika srpske nacije u Crnoj Gori.

„U toku postupka, izvešće se dokazi, kojima očekujemo da se potvrde ovi navodi, te da se rešenje, donijeto po osnovu mobinga, ukine“, poručio je advokat Baltić.

Prema pisanju portala In4s, u maju su došli smo do informacije da su svi vojnici srpske nacionalnosti koji su bili raspoređeni na dužnostima obezbeđenja vojnih objekata i magacina, širom Crne Gore, usmeno obavešteni da ne dolaze na posao do daljeg, bez ikakvog obrazloženja.

Takođe, prema saznanjima tog portala, ministar odbrane Predrag Bošković je, u više navrata, uputio direktivu starešinama, da utiču po dubini na one pripadnike Vojske Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, da promene svoju nacionalnu pripadnost ukoliko ne žele da budu odstranjeni iz službe.

Taj potral uputio je tada zvaničan dopis Ministarstvu odbrane Crne Gore, u cilju dobijanja odgovora i detaljnog obrazloženje takve odluke. Odgovore nikada nisu dobili.

Bošković: U Vojsci Crne Gore ima više od 20 odsto Srba

Ipak, ministar Bošković je početkom juna u Skupštini Crne Gore kazao da u Vojsci Crne Gore nikad neće biti prebrojavanja po veri i nacionalnosti, već isključivosti prema odnosu države čiju uniforme nose.

„Pošto sam dobio saglasnost da ovo mogu da kažem, načelnik, kako ga mi zovemo u Generalštabu G1, dakle glavni koji je odgovoran za kadrovanje je Srbin iz Trebinja. Bivši komandant vazduhoplovstva koji ide na misiju u Brisel je Srbin iz Kragujevca. Komandant najvećeg broda je Srbin iz Vojvodine. U Vojsci Crne Gore ima pripadnika svih nacija, dok Srba ima više od 20 odsto“, poručio je tada Bošković, u odgovoru poslaniku DF-a Milanu Kneževiću.

Načelnik Generalštaba VCG kvalifikovao litije kao politički protest

„U Vojsci Crne Gore nema mesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom“, poručio je ranije načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić.

„Niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju vjeru na način kako se to vrši, ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države je nedopustivo“, kazao je Dakić.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivana says:

  MILOGORCI KAO USTAŠE nije KAO nego jesu usraše milogorske koje jednako mrze i Crnogorce i Srbe zbog pravoslavlja.

 2. Mir brate mir says:

  Pa daa, uče jedni od drugih kako treba postupati sa Srbima. Hrvati su se u vreme "Oluje" hvalili da se uče na iskustvu kosovskih albanaca, e sad je na red došo i car Milo. Etničko i nacionalno zatiranje, pa zašto ne bi Milo bio otac nove nacije koja do sada nikada nije ni postojala, nešto kao Milogorci, bitno je da se prenese taj duh a najuspešnije se to čini putem ubeđivanja na mržnju. Nešto kao "Srbi su nam krvi za sve, iako smo i mi bili nekad Srbi." To možemo reći i mi iz Srbije, pa da postanemo europljani, gastarbasteri i šta god želiš. Sloboda prijatelju, biraj pa uživaj.

 3. petrovgrad says:

  Ko je nama kriv što je najvažnija diploma da se zaposliite u državnoj službi u Srbiji zvanje "Ja sam Crnogorac". Koliko je takvih kadrova u Vojci Srbije, MUP, diplomatiji, sudstvu, i dr.

 4. Mr.Macola says:

  Nema u svijetu nista slicno Crnoj Gori. Oni tamo imaju sutuaciju da se od dva brata jedan izjasnjava kao srbin a drugi kao crongorac, i jedan drugom psuju mater, srpsku odnosno crnogorsku. Ziva istina, te price sam cuo kad sam bio u Herceg Novom. Aj kad bude treci svijetski rat pa cemo se malo obracunati svi izmedju sebe, ponovo ali ovaj put i protiv njih, zajedno sa ustasama, slovencima, muslimanima, makedoncima ako zele ... a posebno albancima. Pa kad ponovo pobijedimo bude neko pametniji nego Karadjordjevic - mason (koji je trebao i mogao nacrtati granice Srbije kakve je htio), onda cemo ih mi nacrtati po svom. Davno sam rekao, nek nas samo svijet pusti da se malo pobijemo i da se niko ne mijesa. Pa kom opanci a kom obojci. Da jednom zauvijek rijesimo pitanje ko je gdje i sta je cije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *