МИЛОГОРЦИ КОНСТАТОВАЛИ: „НАТО нас је спасио од Русије“

MILOGORCI KONSTATOVALI: „NATO nas je spasio od Rusije“

14 jula 2017

Ambasador Crne Gore u SAD Nebojša Kaluđerović optužio je Rusiju da pritiska Podgoricu zbog ulaska u NATO, a da iza svega stoji „lažna priča da NATO nema podršku u Crnoj Gori“.

Kaluđerović, koji kao ambasador u Vašingtonu mjesečno zarađuje 4.250 evra, kazao da stav Rusije kada je u pitanju širenja NATO nije bio tajan, ali ni podrška snagama koji su bili protiv članstva.

“Na članstvo Crne Gore u NATO-u često neki visoki ruski zvaničnici gledaju kao na privremeni poraz, kroz lažnu priču da NATO nema podršku u Crnoj Gori itd.  Stoga, očekujemo nastavak pritiska i na Crnu Goru i na region, naročito u onim zemljama koje još nijesu postale članice NATO i EU”, kazao je Kaluđerović.

Istakao je da su institucije u Crnoj Gori uspjele da se odupru ruskom pritisku zahvaljujući reformama koje su sprovele na putu za NATO.

“A gdje nismo imali sposobnosti, s obzirom na to da su pokušaji bili različitih oblika, uključujući propagandu i sajbernapade, mogli smo da tražimo podršku od naših partnera u NATO-u ili bilateralnih poput SAD”, kazao je Kaluđerović pred članovima Odbora za oružane snage američkog Senata

Ruska vojna obavještajna služba (GRU) i njeni saradnici su direktno umiješani u organizovanje pokušanog državnog udara čiji je cilj bio da se postavi vlada koja je prijateljska Moskvi i omete put Crne Gore u NATO, kazao je izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson.

Vilson je rekao da su njihovi stručnjaci za digitalnu forenziku sačinili “ubjedljiv slučaj” o umiješanosti Rusije, a tiču se prije svega povezanosti osumnjičenog Eduarda Šišmakova sa GRU.

Pred Odborom je „svjedočio“ i Januš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike.

Poručio je da se saveznice  moraju bolje pripremiti za buduće nasilne scenarije, među kojima ne bi isključio podsticanje srpsko-crnogorskog konflikta.

“Ako mu to ide u korist, Vladimir Putin se ne bi libio izazivanja regionalnog rata kako bi testirao odlučnost NATO-a, odvlačeći pažnju sa interevencija Rusije i podrivanja zapadnih integracija”, rekao je  on.

(IN4S)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    NATO je spasio kriminalne bande na vlasti u Crnoj Gori od sudova u Italiji i Svajcarskoj za orginazivani kriminal. Savrseno se zlocinci dopunjuju. Maske su pale. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *