Милогорци протерују ћирилицу из Црне Горе!

Milogorci proteruju ćirilicu iz Crne Gore!

18 jula 2015

reg-cirilica_620x0 54

Do donošenja Ustava 2007. svi javni natpisi bili su ispisani ćirilicom

Za ćirilično pismo, duboko utemeljeno u istorijski, kulturni i verski identitet Crne Gore, u 21. veku – nema mesta. Predloženi zakon o zaštiti ćirilice nije prošao, zahvaljujući poslanicima Đukanovićevih i Krivokapićevih socijalista i uz podršku, manjinskih koalicionih saveznika.

Nezavisni poslanik Neven Gošović, u ime predlagača, naveo je da ćirilica u praksi nije ravnopravna s latinicom, iako to predviđa Ustav. Upozorio je kako će to ugroziti njen opstanak, čime će biti ugrožen i identitet crnogorskog naroda.

Donošenjem Ustava 2007, u kome je novoformirani crnogorski promovisan kao „službeni jezik“, svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, putokazi ispisani su latinicom. Njome su ispisani i svi državni obrasci, računi za struju, komunalije…

Državni ombudsman Šućko Baković je lane podneo Skupštini Crne Gore inicijativu za donošenje zakona o upotrebi službenog jezika i pisma, kao i jezika u službenoj upotrebi. Pozvao se na Ustav, u kome piše kako su u ravnopravnoj upotrebi oba pisma, ćirilica i latinica.

Budimir Aleksić, funkcioner Nove srpske demokratije, kaže za „Novosti“ da se u Crnoj Gori već dugo potiskuju ćirilica i srpski jezik.

– Preimenovanje srpskog u takozvani crnogorski predstavlja otklon režima od pravoslavlja i Rusije. Taj posao deo je crnogorskog ideološkog projekta, koji se svodi na negiranje i eliminisanje ćirilice, uprkos činjenici da su najveća državna, verska, kulturna i istorijska dokumenta Crne Gore napisana na ćiriličnom pismu! Dovoljno je samo da uzmemo period od Svetog Jovana Vladimira do kralja Nikole Petrovića, pa ćemo videti koje pismo je bilo u upotrebi. I žitije, koje je sačuvano u „Letopisu popa Dukljanina“, stvoreno je na ćirilici – podsetio je Aleksić.

MATOVIĆ: UTERIVAČI NA DELU

– Vezujući u praksi latinicu s crnogorskim, a ćirilicu za srpski, uterivači novog crnogorskog identiteta prinudili su Srbe i govornike srpskog jezika da se gotovo u potpunosti okrenu ćirilici. Nećete više naći nijednog autora u Crnoj Gori koji se drži srpskog jezičkog identiteta, a da svoje delo štampa latinicom, kao što nema ni onih s drugačijom jezičkom legitimacijom, koji za taj posao koriste ćirilicu – kaže za „Novosti“ profesor Veselin Matović.

(Večernje novosti)

KOMENTARI13 komentara

 1. Ranko-Banja Luka says:

  Nije favorizovanje latinice samo problem u Crnoj Gori, i u ostalim srpskim zemljama je ista priča..

 2. Zeljko says:

  Mitomani srpski , kakve "srpske zemlje" ,77,474 kilometara kvadratnih su trenutne granice Srbije , ali tko zna uvjeti EU su strogi,a Vas hvala Bogu nitko ne moze u Europi,zato tko zna Vojvodina,Sandzak,oblast oko Dimitrovgrada i Bosilegrada koje ste oteli Bugarima,Sarengradska ada na Dunavu, par stotina kilometara kvadratnih na lijevoj obali Dunava koja nama pripadaju,vidim otvarate Pandorine kutije ,mozda jedno jutro Zemun , Ruma , Sid , Srijemska Mitrovica osvanu u svojoj pravoj domovini,Republici Hrvatskoj,polako,polako......

 3. Herceg Novi says:

  @Zeljko...KURBATSKI MITOMANU,KRETENCINO NEOPEVANA,nepismeni i neobrazovani kockasti kromanjon,austrougarski konjusar...pozeleo nesto sto mu ne pripada(stisni jajca,dodji ako smes pa uzmi),a mora jos da vrati i ono sto je oteo,hahahahahahahaaaaaa :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) BEDO SLINAVA nema pas zasto da vas ujede,eu vas nehebe ni 0,01%,eno vam i braca slovenci vec cvile,kukulele dogorelo do nokti,al'nema nazad,sluge bili to ste i ostali,i vi i braca vam slovenci.Uvalili vam kredite da za 1000 godina ne mozete da vratite,sad kad nema Srba ubijate se medjusobno,kontejneri vam najcistiji u evropi toliko ste "bogati i napredni",a "veliki filozof ZVALJKO"brine Srpsku brigu,hahahahahaaaaaaaaa KONJINO...

 4. Zeljko says:

  @ Herceg Novi......1.7.2013. pola Herceg Novog doslo je bio je ponedjeljak na granicne prijelaze Karasovic i Vitaljina,vi zovete Debeli brijeg i Konfin sa zastavicama R.Hrvatske i EU da nam se ulizuju u d.pe.a 22 godine prije ste nas granatirali , ali neka R.Hrvatska je 5,8 kilometara udaljena od Herceg Novog,znaci mozes se jedno jutro probuditi u R.Hrvatskoj,kojoj je do kraja II svjetskog rata pripadalo sve do Bara.I malo da te podsjetim povijesti tvog grada,mada mislim da si gorstak od Trebinja ! Katoličke crkve u Herceg Novom[uredi VE | uredi] Crkva svetog Jeronima Crkva Svetog Jeronima Crkva Svetog Leopolda Crkva Svetog Antuna Padovanskog Crkva Gospe Karmelske Crkva Svetog Roka Crkva Svetog Petra Crkva Svete Ane Crkva Svetog Spasa Pravoslavne crkve i manastiri u Herceg Novom[uredi VE | uredi] Mala crkva Uspenja Bogorodice Velika crkva Uspenja Bogorodice Crkva Svetog Arhanđela Mihaila Crkva Svetog Spasa Manastir Savina Poznate osobe[uredi VE | uredi] sveti Leopold Bogdan Mandić (1866.-1942.) Danka Kovinić (1994.), tenisačica Zvonimir Reljić, baletni plesač i koreograf Davor Vuković, hrvatski slikar, pjesnik i intelektualac Slobodan Subotić, slovenski košarkaški trener i bivši košarkaš Emil Kutijaro, hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac

 5. Istina says:

  Ustasino, budi spreman, za dom, uskoro dolazimo, po svoje. Srbija od Trsta do Atine.

 6. Nebojsa says:

  Hahahahaha Ovaj Zeljko se samo hrabri, zato sto zna da u direktnom sudaru Srbije i Hrvatske ne mogu izdrzati ni dva dana. A i zna da nase vreme tek dolazi i da ce Rvatska otici u TRI LEPE u ovoj Evropi! Pustite ga nek malo masta. Ne moze mu dugo trajati.

 7. Herceg Novi says:

  @Zeljko... :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) Rekoh ja da si ti BEDNA,LAZLJIVA,SLINAVA,NEOPEVANA MITOMANSKA KROMANJONSKA KRETENCINA,SLUGENJARA :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

 8. Dux says:

  Hrtiću jadni, vas je EU primila ''otvorenih ruku'' zarad tatlačenja :). Pa će zato Istra uskoro preći u ruke italijanima. Istrani i ovako i onako su normalniji od vas psihopatskih dalmatinskih pokatoličenih morona, koji od kamenja i Jadrana nisi ništa drugo ni videli. EU vam je od prošle godine uvela kvote na ribolov pa ždranje srdele, maslina i pasulja, će se svesti na strogu dijetu maslina i kamenja! Od cilih ti 56,594 kvadratnih metara "ljepe vaše'', ništa ''vaše'' neće ostati. Mizernih 12,158 kvadratnih metara, ako i toliko!! Raspodela Jadrana i otoka vam lipih već je uveliko otišla amerima, švabama, englezima i franguzima. Istra- istranima i žabarima, Slavonija-hungarima, a purgarima koji vas ne mogu smisliti, uzeće Zagreb i pašaluk pa će ti cila Kroacia biti rasprčkana, do guše u g****ma i kreditima, a draga ti Dalmacija, će ti postati crna rupa u jadranu! Doduše, oko Biokova i Imotskog, ruku na srce, moći ćete zasaditi po koju marelicu, mrkvicu, rajčicu i grozd!! Sasvim dovoljno za vas ostatak šake jada i bede da preživite nailazeće teške dane.

 9. Herceg Novi says:

  Dux...prijatelju,BRATE svaka ti cast ;) sad ce ZVALJKO da se "cese" :( :( :( :)

 10. Dux says:

  Herceg Novi......hvala brate, ali tvoji komentara su mrak :) Vidim filozof ZVALJKO od njih već uveliko pije 2 Bromazepama i 3 vinjaka......što bi rekao naš slavni Petar Božović, sećaš se???? :)

 11. Slavica Jovanovic says:

  TRAJNO ZABRANITI CRNOGORCIMA DA BUDU NA RUKOVODEĆIM MESTIMA U SRBIJI! http://www.peticije24.com/128180

 12. miki says:

  DOCICE BOZJI DAN KAD CE SRBI PROTERATI MILU I TAD CE PLATITI ZA SVE ZLOCINE STO JE RADIO SVETOM SRPSKOM NARODU.

 13. miki says:

  MILO JE JERETIK.HOCE DA SE ODVOJI OD SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I DA OSNUJE SVOJU.MILO PEDERU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *