МИЛОГОРЦИ РАЗОТКРИВЕНИ: Инспектор са КОСОВА хапси свештенике по Црној Гори! ДА ЛИ ТО ЧАСНИ ЦРНОГОРЦИ ОДБИЈАЈУ НАРЕДБЕ?

MILOGORCI RAZOTKRIVENI: Inspektor sa KOSOVA hapsi sveštenike po Crnoj Gori! DA LI TO ČASNI CRNOGORCI ODBIJAJU NAREDBE?

15 juna 2020

NAKON održanih mirnih litija u više crnogorskih gradova, usledio je novi progon sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija u Podgorici, Budvi, Beranama i Pljevljima. Na informativni razgovor policijski inspektori pozvali su više sveštenika. U Podgorici je Mirčeta Šljivančanin, priveo inspektor koji je poreklom sa Kosova!– Rekao sam inspektoru neka mene uhapsi i povode u Spuž, Nije dobro za njih, a ni za Crnu Goru da nastave sa nasiljem. Otac Mirčeta je pozvan u policiju, a pozvao ga e inspektor koji je ovde došao sa Kosova. Kazao sam mu da mi u Crnoj Gori branimo svetinje, kao i na Kosovu. Otkud im pravo, nekrštenim vladarima, da uzimaju svetinje? Oni su priznali nepostojeću državu Kosovo, odrekavši se srca Crne Gore za vreme kralja Nikole. Znači, treba oca Mirčetu sad u zatvor zato što je tražio ovo sabranje. Neće dočekati nijedna vlast u ovoj zemlji da mi razgonimo narod. Ovaj narod je sad slobodan, posle 70 godina i samo neko ko je antinarodan može da traži da se narod odrekne slobode. Ako se ova vlast odrekne ovog bezumlja onda ćemo mi biti za njih, a ako ne, onda će ovo biti zločin kao kad su priznali Kosovo – rekao je vladika Amfilohije, poručujući da će se sledeće sedmice nastaviti sabranja sve dok ne bude poništen bezakoni zakon.

U Centru bezbednosti u Beranama nalazi se u zgradi policije.

– Tu sam u policiji, Sa mnom je i član Pravnog saveta Eparhije budimljansko-nikšićke i ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske za razgovore sa Vladom, izjavio je za „Novosti“ ugledni sveštenik.

Inače u Beranama je sveštenstvo u bezbroj navrata apelovalo na vernike da poštuju mere Nacionalnog koordinacionog tela o okupljanju građana. Policija je intervenisala i u Budvi gd eje privela sveštenika Borisa Radovića i đakona Borisa Lješkovića, dok je u Bijelom Polju protojerej-stavrofor Darko Pejić pozvan da se ujutro u osam sati pojavi u tamošnji Centar bezbednosti.

Uprkos zabrani lokalne vlasti da vernici idu u molitvenih god, litija je prošla centralnim gradskim ulicama, bez prisustva sveštenika, dok se na Trgu Šaka Petrovića sabralo više od 15 hiljada ljudi.

– Narod je Crkva. Narod je ova put u Nikšiću zaštitio sveštenstvo i sam krenuo u litiju. Kao što su naš vladika i sveštenici zaštitili narod 12.maja. Ta uzajamnost klira i mirjana je punoća ljubavi koju samo saborovanjem u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi možemo osetiti. Živeo Nikšić, kazao je Marko Kovačević, jedan od učesnika krsnog hoda.

Uprkos brojnim pritiscima režima na organizatore i učesnike litija, juče na praznik Nedelja Svih svetih, nakon tromesečne pauze, sabralo se na hiljada verujućeg naroda sa svojim arhijerejima, sveštenstvom i monaštvom. Sve se odvijalo u skladu sa odlukom Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se nastave molitvene litije, kao vid protesta protiv nepravde oličene u donošenju diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Litije su održane u gradovima gde su na vreme prijavljene, uz poštovanje mera Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv zaraznih bolesti, a tamo gde nisu dobile odobrenje policije služeni su samo molebani u hramovima.

U molitvenoj koloni našlo se „staro društvo“, junaci proteklih litija – osmogodišnja Una Rajović iz Podgorice koja je odvažno poručila – Idemo do Hristove pobede!“, bivši policajac Miloje Šćepanović koji je odbio da tuče vernike u Nikšiću, narodni guslar i krstonosac sa Durmitora Isak Simićević, čija je fotografija dok predvodi litiju kroz mećavu na Žabljaku obišla svet, ali i mnogi drugi.. Sa ikonama i svećama u rukama verni narod ponovo je iskazao svoj odnos prema spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, koji je do temelja uzdrmao Crnu Goru, gromoglasno poručujući – Ne damo svetinje!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je iz Bara vlastima u Crnoj Gori da stanu sa rušenjem svetinja i progonom sveštenika, i da ne bude zapamćena kao rušilačka.

– Ja se u Boga nadam da će ih urazumiti da ne ostave spomen na sebe kao na rušitelje, nego kao graditelje i obnovitelje duše, morala,i obnovitelje svetinja Crne Gore. Od njih očekujem da ne progone naše sveštenike, jer ih ni Turci nisu progonili, kazao je mitropolit Amfilohije.

Hapšenje i u Danilovgradu

U Danilovgradu je u Centru bezbednosti zadržan sveštenik Željko Đalić, zbog održane litije u tom gradu.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Milogorsko-Siptarska Imperija radi sta hoce, uz blagoslov Vucica i Irineja. Dok se svi ti monstrumi ne pohapse, nema promene.

    • Cp6a says:

      Uz blagoslov Vučića i Irineja?! Ah ti vrageci!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *