MILOJKO BUDIMIR: Genocid je počinila Hrvatska, a ne Srbija

MILOJKO BUDIMIR: Genocid je počinila Hrvatska, a ne Srbija

13 јануара 2014

milojko-budimir-580x350Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izrazio je nadu da Hrvatska neće odustati od tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, jer bi u tom slučaju srpska strana imala mogućnost da upozna svjetsku javnost sa istinom da je Hrvatska počinila genocid, što je vješto prikriveno.

Komentarišući jučerašnju izjavu ministra inostranih poslova Hrvatske Vesne Pusić da je „rješavanje sudbine nestalih ključni uslov za početak razgovora Beograda i Zagreba o međusobnom povlačenju tužbi za genocid“, Budimir je rekao Srni da bi Pusićeva morala odgovoriti i šta se desilo sa materijalnim dobrima protjeranih Srba, čija imovina je procijenjena na 30 milijardi evra.

On je naveo da je Udruženje Srba iz Hrvatske 25. decembra prošle godine organizovalo tribinu u Beogradu pod nazivom „Spor Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu“, na kojoj su učestvovali eminentni naučni radnici i pravnici Slobodan Komazec, Nikola Žutić, Momčilo Subotić, Miroslav Svirčević, Momčilo Diklić i Sanda Rašković-Ivić.

„Svi oni su izrazili nadu da Hrvatska neće odustati od tužbe i da će se voditi rasprava pred Međunarodnim sudom pravde. Ocijenjeno je da je ovo bolja opcija nego da se spor riješi povlačenjem tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije, jer je genocid počinila Hrvatska, a ne Srbija“, kaže Budimir.

On je naglasio da ovu konstataciju potvrđuje argumentacija koja je priložena u protivtužbi Srbije.

„Nisu samo obrađeni i dostavljeni podaci iz građanskog rata od 1991. do 1995. godine, u kome je poginulo više od 7.000 Srba, a etnički očišćeni gotovo svi prostori u Hrvatskoj na kojima je živjelo srpsko stanovništvo. Izneseni su i podaci o stradanju Srba za vrijeme Drugog svjetskog rata u kome je poginulo više od milion Srba, a posljednji rat bio je samo nastavak takve politike koju je provodila HDZ i njen predsjednik Franjo Tuđman“, rekao je Budimir.

On navodi da to najbolje potvrđuje posljednji popis stanovništva u Hrvatskoj iz 2011. godine, prema kome se broj Srba sa oko 800.000 sveo na samo 186.000 ili 4,4 odsto.

„Šta je sa nestalim Srbima za vrijeme građanskog rata od 1991. do 1995. i sa više od 400 registrovanih i neregistrovanih grobnica u Hrvatskoj?“, pita Budimir.

On ukazuje da poseban problem predstavlja spora identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

„Apsurdna je činjenica da je Srbija tužena i za krađu kulturnog blaga. Iako je veći dio tog blaga već vraćen u Hrvatsku, još se potražuje manji dio. Znači, Hrvatska tuži Srbiju za ono kulturno blago koje je jedino sačuvano i konzervirano, a sudbina preostalog kulturnog blaga koje je poslije progona Srba ostalo u Hrvatskoj još je nepoznata. Nadamo se da će i to pitanje biti postavljeno pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu“, rekao je Budimir.

On naglašava da Hrvatska navodi u tužbi da za ratne zločine treba da odgovaraju oni koji su ih počinili, te ističe da je poznato kako su prošli oni na srpskoj strani koji su bili optuženi za zločine.

„Njima se sudilo u Hagu, zatim u Hrvatskoj, ali i u Srbiji. Na hrvatskim listama još uvijek se nalazi više od 1.500 onih kojima se sudi za ratne zločine. Postavlja se pitanje – kome su sudili u Hrvatskoj za zločine počinjene nad Srbima? Niko za zločine od Miljevačkog platoa, Maslenice, Medačkog džepa do `Bljeska` i `Oluje` nije odgovarao“, rekao je Budimir.

On je podsjetio da je Haški tribunal za zločine počinjene u „Oluji“ oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, a male su šanse da će i drugi koji su počinili zločine, uz ovakvo hrvatsko pravosuđe, biti procesuirani.

„Oni malobrojni koji su osuđeni, poput generala Mirka Norca, već su na slobodi, a država im je materijalno nadoknadila gotovo svaki dan koji su proveli u zatvoru. Postavlja se pitanje kakva to pravda čeka Srbe koji su se nadali da će se situacija promijeniti nakon ulaska Hrvatske u članstvo EU?“, pita Budimir.

On je konstatovao da EU, nažalost, dozvoljava Hrvatskoj da i dalje primjenjuje dvojna mjerila što je rezultiralo povećanim brojem incidenata u posljednje vrijeme, koje podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka.

„Ako se ovakvo stanje nastavi, i preostali Srbi bi mogli napustiti Hrvatsku“, upozorava Budimir.

On ocjenjuje da je najnovije hapšenje četrdesettrogodišnjeg Srbina u Kninu nastavak politike zastrašivanja i u funkciji je sprečavanja povratka.

„Pravosuđe u Hrvatskoj je, nažalost, etnički motivisano i povezano sa politikom. Za to je najbolji primjer Mile Dakić, kojem se još sudi u Karlovcu za zločin, iako ga niko od 28 svjedoka ne okrivljuje“, kaže Budimir.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u